Klasseorganisationer | Jolle

29er

DANSK 29ER KLUB | International klasse | Jolle

5. januar 2020

Hvem er vi?

Dansk 29er Klub er en dansk ungdomsklasse, hvor sejlerne er mellem 13 og 23 år. Den typiske sejler er 16-17 år. Mange tror, at båden er en fødeklasse til den olympiske klasse 49er. Det er klassen også, men ikke mindst er 29eren en klasse på sine egne præmisser.

Klassen er kendt for en "Hang Loose" stemning med stor imødekommenhed. Til gengæld er konkurrencen benhård på vandet.

Nogen ser jollen som en "Tivoli jolle", fordi den er meget ustabil og sejler hurtigt. Det er rigtigt, at der er et element af akrobatik, men så snart man har lært at sejle jollen, er den lige så strategisk og taktisk som andre joller. Sejlerne skal bare tænke hurtigere for at følge med. Vi plejer at sige, at kan du sejle skiff-jolle, så kan du sejle hvad som helst. Det er ikke helt forkert. F.eks. er flere dygtige 49er-sejlere gået direkte videre til Volvo Ocean Race.

Aktiviteter

I Danmark er der 30-40 aktive besætninger i 29er.

Hvert år sejles der ranglistestævner i form af Dansk Sejlunions TORM Grand Prix serie, hvor stævnerne er fordelt på tværs af landet. Herudover sejles der lokale stævner, Ungdoms-DM og DM.

Der er også tradition for, at de danske sejlere deltager i en Eurocup, som afholdes af den internationale 29er-klasse.

Endvidere deltager Dansk 29er Klub i samarbejde med Dansk Sejlunion, kraftcentre og klubber typisk i 5-6 træningslejre om året.

På internationalt plan er der bygget ca. 2600 joller, hvoraf de fleste stadig er aktive. På Europæisk plan er 29eren mest udbredt i de vesteuropæiske lande.

Danske besætninger tager ofte til Tyskland, Italien og Holland for at sejle stævner med felter på ca. 80 joller. Til VM og EM er der typisk tilmeldt ca. 220 joller.

Hvor er vi aktive

De største klubber er Yachtklubben Furesøen, KDY Rungsted og Århus Sejlklub, men jollen er udbredt i hele Danmark. Der er ofte en tendens til, at klubbernes ungdomsafdeling skal have en hvis størrelse, før de investerer i 29ere.

Målgrupper

Optimal besætningsvægt er 120-140 kg. Klassen er præget af et stort aldersspænd fra 13-35 år. Særligt i Sydeuropa og Sydamerika er der mange voksne sejlere. Samtidig er der også stort aldersspænd på tværs af den enkelte båds besætning, ligesom der også er mange mixed besætninger af piger og drenge.

29eren er oplagt som ungdomsjolle for aldersgruppen 13-23 år.

Om 29eren

29eren er en ægte High Performance skiff-jolle - en båd med 2 personer, 1 trapez og 1 stor asymetriks spiler.

29eren bygges efter strenge one-design standarder. Båden er robust, veludstyret og fuldt konkurrencedygtig som standard. Fejl er sjældne, sejlene er holdbare, og omkostningen ved at drive båden er beskeden. Der er sejlet såvel DM'er og EM'er i både, der er over 10 år gamle.

29eren er desigen af den australske skiff-legende Julian Bethwaite sammen med et team af internationalt kendte jollesejlere. Julian har desuden designet mange af de australske 18ft skiff-joller, ligesom han også er ophavsmand til den olympiske 49er.

Skroget er hi-tech komposit med skum-sandwich og har selvlænsende cockpit. Riggen er ren skiff - dvs. et storsejl med gennemgående sejlpinde og en selvvendende fok sammen med en stiv mast med meget fleksibel top. Dette giver en båd, der kan håndtere et stort sejlareal - selv i ret hårde vindstød - eftersom masten i høj grad trimmer sig selv.

Farten i 29eren er imponerende, og den sejler næsten altid hurtigere end vindhastigheden. Båden planer på kryds fra ca. 5-6 m/sek. og sejler ofte 7,5 knob på kryds og over 15 knob på læns.

Kort om jollen

Status: International klasse | Jolle
Besætning: 2 personer
Optimal besætningsvægt: 120-140 kg
Designer: Julian Bethwaite
Længde: 4,4 m
Bredde: 1,7 m
Sejlareal (storsejl+fok): 13,19 m2
Spiler areal: 13,8 m2
Vægt: 90 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser