Klasseorganisationer | Jolle

Laser

LASER ASSOCIATION DENMARK | International klasse | Jolle

4. januar 2020
laser jolle

Hvem er vi?

Laser Association Denmark (LAD) medvirker til at organisere og koordinere arrangementer, herunder ranglistestævner, i Danmark. LADs formål er at fremme sejlads i Laser-jolle, herunder at varetage Laser-klassens og Laser-sejlernes interesser over for Dansk Sejlunion og internationale organisationer.  

Aktiviteter

Laser-jollen (Standard og Radial) indgår i TORM Ungdoms Grandprix-serien og TORM Ungdoms DM. Til flere TORM Junior Grandprix kapsejles der i Laser 4.7 ved sideløbende stævner. Herudover sejles der åbent DM og stævner, hvoraf nogle udpeges til at tælle i den danske rangliste. Hvilke stævner, der udgør ranglisten, kan variere fra sæson til sæson.

Ud fra ranglisten tildeles der pladser til internationale mesterskaber (EM og VM), hvor Danmark typisk har 2 til 6 pladser.

Der bliver afholdt flere nationale træningssamlinger i løbet af sæsonen, typisk i vinterhalvåret fra oktober til marts. Laser Association Denmarks årskalender følger Dansk Sejlunions almanak, og forskellige af Dansk Sejlunions arrangementer indgår som fast bestanddel i kalenderen. Derudover er mange yngre sejlere tilknyttet kraftcentrene.

Der er tradition for, at de mest ambitiøse sejlere tager til Gran Canaria om vinteren og deltager i stævner fra december til februar for at holde formen vedlige.

I foråret/påsken deltager mange til de første Europacaup stævner på Gardasøen eller deltager i påskelejren i Hellerup Sejlklub.

I Danmark er der en spirende mastergruppe (+35), som planlægger fælles stævnedeltagelse i Danmark og det nære udland.

Internationale stævner i form af EM og VM afholdes typisk i sommerhalvåret. Ser man på antallet af deltagere til internationale stævner, bliver man imponeret over, hvor stor Laser-klassen er på verdensplan.

Hvor er vi aktive

Der er mulighed for at sejle Laser-jolle i mange klubber. Af klubber med større grupper af Laser-sejlere kan nævnes Hellerup Sejlklub, Skovshoved Sejlklub, Furesø-klubberne, Fredericia Sejlklub, Horsens Sejlklub, Aarhus Sejlklub, Egå Sejlklub samt Aabenraa Sejl Club.

Målgrupper

Laser-jollen henvender sig til sejlere fra 35-90 kg i alle aldersgrupper.

I kapsejladssammenhæng er Laser-jollen udfordrende at sejle og belønner fysisk styrke og udholdenhed samt sejlerens evne til præcis styring, viden om trim og taktisk forståelse og kunnen.

Laser-jollen appellerer til alle aldersgrupper. Flere sejlere i 15-års alderen fortsætter i Laser direkte fra Optimistjollen, mens 60+ årige sejlere kan fortælle entusiastiske beretninger, når de har deltaget i stævner som Old Masters.

Laser-jollen henvender sig meget bredt, idet den bygger på idéen om ”en jolle for livet”. Ét skrog kombineret med tre rig-størrelser giver mulighed for, at unge sejlere kan starte ud med 4.7 eller Radial og fortsætte i Standard. Ved at skifte undermast og sejl kan Laser-jollen sejles sikkert i alle vindstyrker og give spændende og kontrolleret sejlads for alle sejlere helt ned til 35 kg.

Laser-jollen henvender sig ikke mindst til sejlere med stærk lyst til konkurrence. Laser-jollen er Olympisk disciplin for kvinder (Laser Radial) og herrer (Laser Standard).

Laser Standard

Laser Standard kan sejles af enhver sejler i lette vindforhold, men som vinden øger, er jollen bedst egnet til sejlere med en hvis vægt. Laser Standard har stor tilslutning til nationale og internationale stævner, og der sejles åbne mesterskaber på verdensplan og kontinentalt og begge steder aldersopdelt.

Laser Radial

Laser Radial har en fleksibel og lidt kortere undermast og 18% mindre sejl end Laser Standard. Laser Radial har stor tilslutning til nationale og internationale stævner, og der sejles åbne mesterskaber på verdensplan og kontinentalt og begge steder aldersopdelt. Laser Radial tiltrækker mange mandlige letvægtssejlere og bliver ikke mindst brugt af kvinder, masters og unge sejlere.

Flere lande har et Laser Radial ungdomsprogram, og flere nationale sejlforbund har Laser Radial som foretrukken ungdomsjolle.

Laser 4.7

Laser 4.7 har en kort forbøjet undermast for at opretholde en afbalanceret styring samt et 35% mindre sejlareal end Laser Standard. Laser 4.7 er en god begynderjolle eller jolle til at fortsætte videre fra mindre juniorjoller. Laser 4.7 er den hurtigst voksensende Laser-klasse i verden og samler ca. 400 sejlere til såvel kontinentale mesterskaber som til verdensmesterskaber, hvor der konkurreres aldersopdelt.

Laser 4.7 er i hastig vækst i flere lande omkring Danmark.

Om Laser-jollen

Laser-jollen er beskyttet af One Design klasseregler, hvilket betyder, at ændringer ikke er tilladt på jollen, medmindre det specifik fremgår af klassereglerne. I princippet er alle Laser-joller ens – uanset om de er helt nye eller 10 år gamle. Eftersom Laser-jollen er en One Design jolle er det sejleren – og ikke jollen – der vinder sejladsen.

Masseproduktion af Laser-joller samt en stærk international klasseorganisation er medvirkende til, at prisen på en ny jolle samt reservedele er lav sammenlignet med andre jolle-typer. One Design-klassereglerne betyder, at Laser-jollen har en høj gensalgsværdi.

Laser-jollen er Olympisk disciplin for kvinder og herrer, og på verdensplan er der mere end 200.000 joller fordelt på 140 lande. Årligt produceres der ca. 4000 nye Laser-joller.

Laser-jollen er som nævnt udfordrende, og derfor er den påskønnet i såvel klubregi som i Olympisk sammenhæng.

Ét skrog kombineret med 3 rig-størrelser giver flere muligheder som illustreret ovenfor.

Laser Association Denmark råder over to komplette Laser-joller med 4.7- og Radial-rig, som stilles gratis til rådighed for klubber, der gerne vil starte aktiviteter op i Laser-joller.

Kort om jollen

World Sailing Status: International klasse | Jolle
Besætning: 1-person
Designer: Bruce Kirby
Skrog længde: 4,2 m
Skrog bredde: 1,4 m
Sejlareal:
- Standard: 7,0 m2
- Radial: 5,8 m2
- 4.7: 4,7 m2
Vægt: 75 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser