Zoom8

DANSK ZOOM8 KLUB | International klasse | Jolle

5. januar 2020
Zoom8 jolle

Hvem er vi?

Dansk Zoom8 Klub (DZA) er klasseorganisation for ungdomsjollen Zoom8. Zoom8 klassen er Danmarks den største U19 udviklingsjolle. Sejlerne er typisk mellem 14 og 17 år. Zoom8 er en fantastisk jolle, når du er blevet for stor til optimisten og stadigvæk er for let til f.eks. 29´er. DZA arbejder ud fra at møde unge atleter i øjenhøjde. Igennem klassens eftertragtede “No Nonsens -trænings lejre” og rejser til de internationale mesterskaber styrkes de sociale relationer. Vores filosofi er, at alle er velkomne. Vi skaber en ramme, hvor både sejlerne og deres familier sammen kan dyrke og opleve glæden ved en sund sport. Vores motto er: ”kæmper på vand - venner på land”.

Aktiviteter

I samarbejde med Dansk Sejlunion og sejlklubber gennemfører DZA hvert år ranglistestævner i både foråret og efteråret bl.a. i form af Dansk Sejlunions TORM Grandprix serie, hvor stævnerne er fordelt på tværs af landet. Herudover sejles der lokale stævner og DM. Vi holder åbne træningslejre, bedre kendt som de eftertragtede ”No Nonsens lejre”.

Ved de hjemlige stævner er der implementeret et åbent trænerkoncept, som indebærer, at de stærkere sejlklubber og DZA´s klassetræner også tager hånd om sejlere fra de mindre sejlklubber. De unge sejlere får med dette koncept hurtigt venner på tværs af klubber og i hele landet.

DZA arrangerer fællesture til udenlandske større stævner som NM, EM og VM – igen med et ”set up”, som styrker fællesskabet og sejlerglæden.

Hvor er vi aktive

Der er ca. 230 Zoom8 joller i Danmark og klassen er i fortsat vækst. Jolletypen findes i mange klubber fordel over hele landet, men der er særlig stor aktivitet i Zoom8-jollen i følgende klubber:

  • Yachtklubben Furesøen
  • Kaløvig Bådelaug

Målgrupper

Zoom8 henvender sig til juniorsejlere i alderen 9 til 18 år. Den typiske sejler er 14 til 17 år. Klassen og jolletypen er meget velegnet til sejlere, der har fokus på sejlglæde og socialt samvær, og til dem som ønsker udfordringer i kapsejlads.

Zoom8 har to forskellige rigge: en træningsrig og en regattarig. Træningssejlet er på kun 2,9 m², hvilket gør det muligt for børn helt ned i 9-10 års-alderen at sejle Zoom8. Kun regattariggen på 4,9 m² bruges til kapsejlads. De to forskellige rigge gør, at Zoom8 kan sejles fra ca. 45-70 kg. Ifølge klassereglerne må den sejles til og med det år, hvor sejleren fylder 18 år.

Zoom8 er helt bogstaveligt en mellemting mellem Europa-jollen, Laseren og Optimisten, da den har Laserens simple rig, Europa-jollens form og Optimistens enkelhed.

Om Zoom8-jollen

Zoom8 jollen er forholdsvis ny jolle, der er udviklet i 1994. Jollen er udbredt i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Østrig, Rusland, Estland og Ungarn. Rumænien er også på vej til at have en godt repræsenteret klasse. Der er ca. 1100 joller i de Nordiske lande, hvilket er nok til at sejlsporten også kan opleves internationalt.

Zoom8 er en et-personers jolle. Den er designet af den finsk-svenske Henrik Segercrantz og er One-design, hvilket betyder, at alle joller som udgangspunkt er ens. Modsat optimistjollen findes der f.eks. kun en leverandør af mast – ror og sværd. Man konkurrerer derfor ikke på grej, men udelukkende på den enkelte sejlers formåen. Zoom8 er ofte set som en middelvej mellem Optimistjollen og mere fysisk krævende joller som Europa-jollen. Der har længe været et behov for en båd til at fylde gabet ud efter Optimisten, og der har været flere forsøg. For Zoom8 er forsøget lykkes. Udviklingen er bl.a. sket ved, at man i klubberne har set, at Zoom8 ikke er en konkurrent til Europa-jollen eller andre jolletyper. Derimod er Zoom8 en perfekt måde at udvikle sejlerne efter Optimisten. Det betyder, at der kommer flere gode sejlere videre til andre jolletyper som for eksempel Europa-jollen, Laser Radial , 29er, 420 og mange andre. 

Zoom8 er en levende og hurtig båd at sejle i. Den er sjov og giver en stor sejlglæde.

Kort om jollen

World Sailing Status: International klasse | Jolle
Besætning: 1-person
Designer: Henrik Segercrantz
Skrog længde: 2,3 m
Skrog bredde: 1,45 m
Sejlareal: 4,8 m2
Vægt: 35 kg

Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser