Klasseorganisationer | kølbådklasser

BB 10M

BB10M KLUBBEN | National klasse

29. december 2019

Hvem er vi?

BB10m'eren er en one-design kølbåd, der bruges til både kapsejlads og tursejlads. Selvom konstruktionen er fra 1977, er båden populær til kapsejlads. BB10m henvender sig mest til den aktive sejler.

Båden egner sig også fint til tursejlads, selvom den dog ikke har en stor luksuspræget komfort. Det store fartpotentiale gør, at man nemt kommer langt omkring, og man kan altid finde plads til en BB10m – selv i en overfyldt feriehavn.

Hvis du godt kan lide at få komplimenter som ”det er da nogle flotte linjer, din båd har”, eller ” I var godt nok langt foran”, så kan en BB10m være et godt valg af båd.

BB10m betegnes af mange sejlere som den en af de smukkeste sejlbåde, der findes – ”The Classic 10 meter”. Båden er nem at sejle og håndtere, og den fungerer glimrende, uagtet om du sejler alene på en aftentur på fjorden, double-handed med konen, eller om I er 4 mand til DM eller distancesejlads som f.eks. ”Fyn Rundt” eller ”Sjælland Rundt”. Det sker i øvrigt ofte, at det er en BB10m, der løber med overalt-sejren i kapsejladser.

Der er pt. ca. 90 både i Danmark, som er fordelt over hele landet.

Aktiviteter

Dansk BB10m Klub er omdrejningspunktet for klubbens aktiviteter, og det årlige højdepunkt er DM. Det er gennem årrække lykkedes at samle mellem 15 og 20 både til DM, der som regel foregår over 3 dage i august.

Udover at der bliver konkurreret benhårdt på vandet, er de sociale aktiviteter på land i højsædet. Det gælder blandt andet, når årets jyske mester skal kåres. Her er et af kriterierne for at være med, at man ikke må være for langt fremme i skoene på banen.

Derudover er BB10m repræsenteret ved de større kapsejladser som ”Fyn Rundt” og ”Sjælland Rundt”, ligesom den er på banen ved lokale kapsejladser i hele landet.

Dansk BB10m klub har en aktiv hjemmeside og Facebook-side.

Hvor er vi aktive

Der er BB10m rundt i hele landet, men pt. er de mest aktive på Limfjorden, i Østjylland og omkring Øresund.

Målgrupper

BB10m henvender sig primært til den aktive sejler. Båden fortjener ikke blot at ligge stille

Hvis du er enig i følgende udsagn, kan BB10m afgjort være interessant for dig:

”Du vil gerne ”mærke”, at du sejler, og nyder at sejle ud og ind af havnen for sejl og samtidig vide, at du i alle situationer har fuld kontrol med båden. Samtidig er det en fornøjelse, at have en smuk og formfuldendt båd med klassiske linjer”.

”Du vil ikke være afhængig af at skulle skaffe gaster, så er I blot 2 mand, kan man sagtens håndtere båden på en aftenkapsejlads”.

”Du har ikke noget imod, at du ofte vinder dit løb i din lokale aftenkapsejlads såvel som til de større distancekapsejladser”.

”Du syntes, det er fedt at prøve at surfe med over 15 knob i blæsevejr ”ned ad bakke” og samtidig føle dig tryg ved båden”.

Fortid, nutid og fremtid

BB 10m blev i mange år bygget af Børresens Bådebyggeri i Vejle. Den er konstrueret af Børge Børresen og Anders Børresen i 1977. BB 10m blev godkendt af Dansk Sejlunion som national en-typebåd i 1991 for at sikre, at alle kan konkurrere på lige vilkår. I dag har Vejle Yachtservice overtaget produktionen.

I de seneste årtier er der ikke produceret mange nye BB 10m, men det er klubbens håb, at produktionen genoptages, idet der er efterspørgsel på bådtypen. BB10m vil med dens elegante linjer og fremragende sejlegenskaber altid have en plads i en rigtig sejlers hjerte. Den har potentiale til at blive en ”kultbåd”, og der vil altid være et marked for en ”daycruiser” med stort kapsejladspotentiale.

Kort om båden

Status: National klasse | Kølbåd
Besætning: 2-4 personer
Designer: Børge Børresen og Anders Børresen
Længde: 10 m
Storsejl areal: 22 m2
Forsejl areal: 21 m2
Spiler areal: 60 m2
Vægt: 2400 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser