Klasseorganisationer | kølbådklasser

Express

EXPRESS KLUB DANMARK | National klasse

29. december 2019

Hvem er vi?

Express Klub Danmark er forening for ejere at bådtypen Albin Express.

Klubbens formål er at fremme sejladsen for bådtypen i Danmark, hvilket er lykkedes i stor udstrækning. 95% af ejere af Express i Danmark er medlem af Express Klub Danmark.

Aktiviteter

Klassen har ret strenge klassekrav, og derfor er bådene meget ens og kan dermed også holdes på et økonomisk niveau, hvor alle kan være med. De strenge klassekrav bevirker, at det først og fremmest er mandskabet, der afgør en sejr og ikke økonomien. Desuden er Expressen utrolig velsejlende og klarer sig godt i blandede løb, samtidig med at den opfylder mange tursejleres krav til plads og komfort. Dette er måske årsagen til at Expressen igen er blevet en meget populær og aktiv kapsejladsklasse.

Express Klub Danmarks aktiviteter er båret af deltagelse i kapsejladser i Danmark og udlandet, herunder klubbens eget mesterskab.

Express er aktiv klasse i Skandinavien, men også i Tyskland, hvor der er ca. lige så mange både som i Danmark (ca. 80).

I løbet af de seneste 10 år er klassen vokset i både Danmark, Tyskland og især Norge. I Norge var der over 100 startende både ved NM i 2014 i Oslo. I Norden er klassen blevet attraktiv for semi-professionelle teams, så niveauet er højere end nogensinde. Succesen i Norge skyldes givetvis, at Kong Harald for et par år tilbage købte en Express for at træne på Oslo Fjorden

Der er mulighed for at sejle både Dansk, Svensk, Norsk, Tysk og Nordisk Mesterskab på højt niveau i løbet af en sæson. Desuden har der gennem en årrække været klasseløb ved blandt andet Fyn Cup.

Et DM i Danmark trækker typisk 20-25 startende både med nordisk og nordeuropæisk deltagelse.

Målgrupper

Expressen har efterhånden nogle år på bagen. På trods af det, fremstår den stadig som et særdeles attraktivt bådvalg for sejlere, som til en rimelig pris vil kombinere kapsejlads med cruising. Expressen har et dejligt stort cockpit, som både fungerer godt under kapsejlads og under tursejlads. Desuden har Expressen en kæmpe forkahyt, som også indbyder til tur.

Mere om Express

Båden er tegnet af Peter Norlin i 1978, og der er bygget omkring 1200 både. De sidste både er produceret i 2012, og der er tanker om at begynde at bygge igen, eftersom der er efterspørgsel fra blandt andet Norge.

Kort om båden

Status: National klasse | Kølbåd
Besætning: 3-4 personer
Designer: Peter Norlin
Længde: 7,8 m
Bredde: 2,5 m
Storsejl areal: 18,6 m2
Forsejl areal: 14,5 m2
Spiler areal: 42,8 m2
Vægt: 1800 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser