Klasseorganisationer | kølbådklasser

J/80

J/80 KLUBBEN DANMARK | International klasse

31. december 2019

Hvem er vi?

J-80 klassen er en af de hurtigst voksende sportsbådsklasser i Danmark og en af verdens største One-design klasser. Udviklingen er drevet af både private ejere og en hel del klubber, som har valgt at skifte deres både ud med en moderne båd, der både kan bruges til undervisning og udfordrende kapsejlads med op til 20-25 knob.

Aktiviteter

Der afholdes årligt DM og 5-6 stævner, som tæller til rangliste og flere besætninger deltager i sejladser i Tyskland, hvor Kieler Ugen, Mayor Cup og German Open hører til de største.

Mere om J/80

Sportsbåd er en betegnelse, som ikke er defineret, men gennem årene har betegnelsen været knyttet til mindre sejlbåde, hvor besætningen bliver fysisk udfordret og er en "One-Design" båd med internationalt niveau. Bådtyper, som Drage, Folkebåd, H-Båd, Soling, Yngling og X-79 har bl.a. været forbundet med at være sportslige både.

Gennem årene er der sket en udvikling mod hurtigere og lettere både og i dag forbindes sportsbåde ofte med at have genakker. Sportsbåde sejler hurtigt på læns – hvilket gælder bådtyper som eksempelvis J/80, J/70, Melges 24, Seascape 18, B/One og CB66.

J/80erens historie startede med, at Rod Johnstone fra amerikanske J/Boats fik til opgave at skabe en sportsbåd, som var nem og sikker at sejle i åbent farvand og med en topfart på over 20 knob. Det lykkedes over al forventning! Den glade ejer af en j/80 får en hurtig, udfordrende og på samme tid sikker og taknemmelig båd med et stort cockpit.

Designet har tiltalt mange klubber, som har anskaffet sig J/80, fordi de den ene dag – med fin plads ombord – kan anvende båden til træning af nye sejlere og den næste dag til spændende kapsejlads med klubbens mere erfarne, og ofte yngre, sejlere ombord.

Kort fortalt er J/80 en sportsbåd med fokus på nem håndtering, høj fart og sikkerhed.

Kort om båden

Status: International klasse | Kølbåd
Besætning: 3-4 personer
Designer: Rod Johnstone 
Længde: 8 m
Bredde: 2,5 m
Storsejl areal: 21 m2
Forsejl areal: 14 m2
Spiler areal: 65 m2
Vægt: 1315 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser