Klasseorganisationer | kølbådklasser

Molich X-meter

MOLICH X-METER KLUBBEN | National klasse

31. december 2019

Hvem er vi?

Molich X-Meter Klubben varetager klassens interesser og arrangerer årligt et klassemesterskab. I klassen vægter vi det sociale element højt, samtidig med at vi godt kan gå tæt til hinanden i mærkerundingerne – men ikke tættere, end at vi lever op til gentleman-kultur og nyder at mødes og beundre hinandens både. Netop dette mener vi også er grundstenen til at medlemstallet i klubben er højt.

Aktiviteter

Molich X-meteren findes i hele landet. Dog er den største koncentration af både i Østdanmark og specielt i Øresunds-regionen. Der findes også enkelte både i Sverige samt en enkelt i Schweiz på Gardasøen. 

Hvor er vi aktive

Molich X-Meter Klubben arrangerer årligt et stævne, hvor vi opfordrer til, at alle bådejeres mødes.

Molich X-Meteren har også ofte et pænt deltagerantal ved større distancesejladser som fx Fyn Rundt.

Målgrupper

Molich X-meteren henvender sig til sejleren, ”der vil sejle” – forstået på den måde, at sejlegenskaber og fart går hånd i hånd uden ekstremer, der stiller sikkerhed og fornøjelse over styr. Båden kan bære sin spiler selv i kraftig blæst, hvor andre både skærer op, og dens slanke linjer i forskibet og den fyldige hæk gør, at båden klarer sig godt igennem høj sø. Båden har rigtig god kursstabilitet og er bygget efter gode håndværksmæssige principper. Mange bruger deres Molich til kapsejlads, og størrelsen af båden indbyder mange til short-hand sejlads. Båden er desuden velegnet og fin til sommerture og familiesejlads, idet der findes 5 køjer under dæk. Flere har været med deres båd på enten Island, Middelhavet eller helt til i Caribien.

Molich X-Meter ses anvendt alsidigt af flere målgrupper: kapsejlere; sejlerfamilier og langturssejlere.

Mere om Molich X-meter

Molich X-Meter er skabt med fokus på sejlerglæde, og er inspireret af de klassiske linjer fra tidligere tiders meter-både.

Den første båd blev søsat i sommeren 1974, og vi har siden 1976 været en klasse i Dansk Sejlunion. Der er bygget over 55 både, og ofte fik den første ejer, der bestilte båden på Hundested Bådeværft, lov til at sætte sit individuelle præg på aptering og dæks layout. Seneste nybygning blev søsat i 2013. De fleste Molich X-meter er bygget med et individuelt præg: Nogle med langt mahonie-ruf; andre med korte. Nogle med stort åbnet cockpit, rat-styring eller rorpind. Hver båd har sin historie og sit udtryk.

Båden kendetegnes ved sine rigtigt gode sejlegenskaber og store kursstabilitet.

For år tilbage skrev Bådnyt en artikel om Molich X-meter. Af artiklen fremgik en parallel til bilernes verden: En Morgan er både en sporty bil og et oplagt køretøj til families hyggelige søndagstur. Den har sit eget klassiske udtryk og får beundrende blikke” – det samme gør sig gældende til søs for en Molich X-meter. .

Velkommen ombord!

Kort om båden

Status: National klasse | Kølbåd
Besætning: 2-5 personer
Designer: Poul Molich efter ide at Jan Ebert
Længde: 12 m
Bredde: 1,5m
Storsejl areal: 24 m2
Forsejl areal: 32 m2
Spiler areal: 84 m2
Vægt: 3850kg

Relevante links

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser