Klasseorganisationer | kølbådklasser

Spækhugger

SPÆKHUGGER KLUBBEN | National klasse

31. december 2019
Spækhugger klasselogo

Hvem er vi?

Spækhugger er en meget udbredt one-design 24 fods kølbåd. Spækhugger har mange meget aktive sejlere med mange forskellige sejler-personligheder, og klassen er ofte præget af individualister.

De senere år har klassen oplevet, at kapsejlads felterne er blevet meget aktive, og især mange unge mennesker og topsejlere har oplevelsen af, at det er en klasse, hvor man for rimelige penge får meget aktiv tætsejlende kapsejlads, og hvor man samtidig har en sikker lille turbåd til at tage familien med på korte eller længere ture.

Aktiviteter

I Spækhugger-klassen er der følgende aktiviteter:

  • 3-6 pokalstævner af høj kvalitet henover året i Aarhus Bugten og Øresund. Der er der både distance- og banesejladser til stævnerne.
  • DM afholdes over 3 dage og har som regel 20-35 deltagende både.

Selvom der konkurreres hårdt på kapsejladsbanerne er der godt kammeratskab og stor hjælpsomhed mellem sejlerne. Derfor er klassen kendt for ”skarp konkurrence, stærkt kammeratskab, og en meget afslappet tilgang til den maritime verden”.

Hvor er vi aktive

Der er Spækhuggere i næsten alle danske sejlklubber. Den største aktivitet foregår i Svanemøllehavnen og Århus Sejlklub, men der er næsten altid én eller flere Spækhuggere med til enhver aftenkapsejlads i rigtig mange danske sejlklubber over hele landet

Målgrupper

Spækhuggeren er mere end en kapsejladsbåd. Det er også en familievenlig båd, som let sejles af to personer, og den er velegnet til weekend- og aftensejladser. Spækhuggeren henvender sig således både til kapsejladslystne sejlere som familie- og tursejlere.

Fortid, nutid og fremtid

Spækhuggeren er tegnet af Peter Bruun, og har sine rødder langt tilbage i dansk bådebyggertradition med spidsgatteren. I dag har den omtrent opnået samme status som danske designmøbler i høj kvalitet fra samme tid: Uopslideligt smukt dansk design, der signalerer robusthed, enkelhed og soliditet. Af samme grund er det ikke underligt, at klassen har været arkitekternes foretrukne klasse.

Spækhuggeren spiller stadig en vigtig rolle i mange danske sejlerskoler. Rigtig mange kølbådssejlere stifter bekendtskab med båden i deres sejlerkarriere. Især på Øresund bruges Spækhuggere som skolebåde, fordi den er solid og kan tåle at blive meget og sejlet hårdt – også uden det går ud over sødygtighed eller bådens fantastiske balance.

Båden er stadigvæk i produktion, og kan bestilles hos Peter Bruun. Mange vælger at købe en original (ældre) båd og genopbygge den til nutidig standard. Brugtpriser ligger fra 15.000 til 120.000 kr.

Kort om båden

Status: National klasse | Kølbåd
Besætning: 3-4 personer
Designer: Peter Bruun
Længde: 7,44 m
Bredde: 2,33 m
Storsejl areal: 19 m2
Forsejl areal: 21 m2
Spiler areal: 56 m2
Vægt: 2280 kg

.
Rul til toppen

Læs mere om Dansk Sejlunions klasser