Dit udstyr og krav til båden
Få styr på, hvilket grej du har brug for - både når det gælder din egen sikkerhed og bådens udrustning.
Få styr på, hvilket grej du har brug for - både når det gælder din egen sikkerhed og bådens udrustning.
Dit personlige udstyr, som du bør anskaffe, før du kan sejle kapsejlads, afhænger af en række faktorer.
Her er det nødvendigt at tage højde for, hvilken bådtype sejler du, hvad din plads på båden er, om du sejler hele året eller kun i sommersæsonen og om du primært sejler korte inshore dagsejladser eller lange offshore sejladser.
Fokus vil altid starte med sikkerhed og dernæst behagelighed. Grundlæggende anbefaler vi ikke at spare på udstyr, da det langt hen ad vejen handler om sikkerhed. Husk at være dækket ind til de vejrskift, der kan komme, og at udstyret ikke behøver at koste en million. Brugt sejlergrej er ofte en nem og billigere måde at komme i gang.
For de fleste kølbåde, der sejler på almindeligt fladt vand, anbefaler vi følgende udstyr:
Der er stor forskel på, hvor 'våd' forskellige bådtyper er. På mindre planende både kan det være en god idé at sejle i våddragt, fordi man hele tiden bliver spu-let over med bovvand.
Der er stor forskel på arbejdsopgaverne ombord. Af den grund sættes der også forskelligt krav til udstyr. Af specialudstyr kan nævnes eksempelvis stopup, knæbeskyttere og kniv.
De fleste sejler i sommersæsonen, hvor vandet er over 12-15 grader, og hvor man under normale omstændigheder kan tåle en tur i vandet. Men sejler du på tider, hvor vandet er under fx 10 grader, bør du være udstyret med en beskyttelse, der passer til forholdene fx våddragt eller tørdragt.
Ved sejlads tæt på land i mindre, korte sejladser vil det generelle udstyr som be-skrevet ovenfor være tilstrækkeligt. Hvis du derimod også giver sig i kast med længere offshoresejlads i åben sø, og hvor der måske også sejles om natten, kan det kræve ekstra udstyr som oppustelig redningsvest med lys, livline samt MOB (mand over bord) udstyr.
Ligegyldigt om du selv er blevet bådejer, er gast på en privatejet båd, eller du sejler i en klubbåd, ser der visse ting, der skal være i orden, inden du begiver dig ud på en kapsejlads.
Her tænkes ikke på, om den kan sejle stærkt, men på ting, der har med manøv-redygtighed og sikkerhed at gøre.
Hertil kan der i sejladsbestemmelserne været beskrevet krav til sejladsen, som fx anker med angivelse af længde på ankerline, nødraketter, antal redningsveste, antal livliner, og at båden er forsikret.
Som ny på en båd har du krav på at vide, at tingene er i orden. Den bedste angrebsvinkel er selvfølgelig at tilbyde din hjælp. Som det beskrives, er det vig-tigt, at alle om bord har en aktiv rolle og tager et ansvar.
Det er bedre at opdage mangler på land end at opdage dem for sent ude på vandet, når en skade først er sket.