
Båd-til-båd-situationer med de nye regler
Kapsejladslederseminar 2024



Hindring

• Definitionen var meget ‘kompakt’.

• Omskrevet, men ej ændret:



Fortsat hindring

• Hvad i alverden er en fortsat hindring egentlig?

• Det har aldrig været defineret.

• Det er det nu!



Fortsat hindring



Fortsat hindring



Fortsat hindring



Regel 19

• I regel 19.1 er der kun sket kosmetiske ændringer.



Regel 19

• I regel 19.2 er der tilføjet en sætning.



Regel 19

• Hvem er udvendig og hvem er indvendig båd?



Regel 19

• Hvem er udvendig og hvem er indvendig båd?



Regel 19

• Hvem er udvendig og hvem er indvendig båd?



Når øen også er et mærke

• Antag, at sejladsbestemmelserne siger, at man skal 
holde piratøen om bagbord.

• To både nærmer sig øen. Gælder regel 18 eller 19?



Når øen også er et mærke



• Bedøm øen langt væk fra – skal jeg passere den i tre skroglængder?

• Hvis ja, så gælder regel 18 ikke, og jeg skal kun bruge regel 19!

• Blå har retten til vejen og kan vælge, om de begge skal nord eller syd om øen.

• Gul kan ikke være sikker på at komme korrekt rundt om øen.

Når øen også er et mærke



• Tidligere blev en hindring først en fortsat hindring, når man var “ved” den.

• Man kunne derfor starte med at skulle bruge regel 18 og senere i situationen 
skifte til at bruge regel 19.

• Gul var sikret at komme korrekt rundt om mærket, men var reglen forståelig?

Når øen også er et mærke – 2021-2024



Rigtig Kurs

• Konsekvens af at ‘fuldføre’ nu er inkluderet I ‘sejle banen’.



Regel 14 - UNDGÅ BERØRING



• Det er RC44 både

• Blå holdt klar før gul og grøn luffede. 

• Der er kun kontakt mellem grøn og blå.

Regel 14 - UNDGÅ BERØRING





Regel 14 - UNDGÅ BERØRING

Yellow Green Blue

16.1: Does not give room to green 
to give room to blue when luffing, 
but is exonerated under 
43.1(b)(sailing within his mark-
room).

16.1: Clearly broke it, but is exonerated under 
43.1(b), since he is sailing within the room the 
yellow should give him due to his luffing.

10: Broke it, but is exonerated under 43.1(b), 
since he is sailing within the room the green 
should give him due to his luffing.

14: Yellow did not have contact with 
any boat 

11: Did not break it, he kept clear. 14: Did not break it, since it was not reasonable 
possible for him to avoid contact.

18.2: Did not break it, he gave mark-room.

14: Did not break it, since it was not reasonable 
possible for him to avoid contact. The boats are 
RC44, so we are assuming that he could not 
have tacked. If they were sailing optimists, then 
he maybe could have tacked.



• Man må ikke forårsage berøring mellem både + båd og en 
genstand der skal undgås.

Regel 14 - UNDGÅ BERØRING



Regel 18.2 Give mærke-plads
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Regel 18.2 Give mærke-plads

• I hht RRS 2021-2024 regel 18.2 har ingen af 
bådende ret til mærke-plads.

• Regel 18.2(b) forklarer, hvilken båd der får mærke-
plads når vi rammer zonen for mærket. Hvis bådene 
overlapper hinanden, når den første af dem når 
zonen, får den indvendige båd mærke-plads. Hvis en 
båd er klar foran, når den når zonen, skal den båd, 
der er klar agter, give den mærke-plads.

• I denne situation er ingen af de to betingelser til 
stede. Når den første båd (Z) rammer zonen, er 
bådene ikke overlappede, og Z er ikke klar foran X; 
derfor gælder regel 18.2(b) ikke.



Regel 18.2 Give mærke-plads

• I hht RRS 2021-2024 regel 18.2 har ingen af 
bådende ret til mærke-plads (endnu).

• Når 18.2(b) ikke gælder, siger regel 18.2(a), at når 
både overlapper hinanden, skal den udvendige båd 
give den indvendige båd mærke-plads. Men i det 
viste øjeblik (3) er bådene ikke overlappende, så 
ingen af dem får mærke-plads i henhold til 18.2(a). 
Dette er en sjælden og lidt forvirrende situation, hvor 
regel 18 gælder, når den første båd når zonen, men 
ingen af bådene har ret til mærke-plads på det 
tidspunkt.

• Det er dog sandsynligt, at bådene vil overlappe 
hinanden, når X drejer mod mærket. Hvis det sker, 
siger 18.2(a), at X skal give den indvendige båd (Z) 
mærke-plads.



• Ingen game changers (18.2(a)(2) er største ændring)…

• Beskriver kun forholdet mellem 2 både!

• Reglen er omstruktureret så den forhåbentligt er lettere og 
mere logisk at læse.

Regel 18.2 Give mærke-plads



Regel 18.2 Give mærke-plads

• I hht RRS 2025-2028 regel 18.2 har Z ret til 
mærke-plads.

• Et af målene med den nye regel 18.2 er at fjerne 
‘mystikken’ fra ovenstående situation. Når den nye 
regel 18.2 anvendes, fortæller den os altid, hvilken 
båd der får mærke-plads, når den første båd i parret 
kommer ind i zonen. Hvis bådene er overlappede på 
det tidspunkt, får den indvendige båd mærke-plads. 

• Hvis bådene ikke overlapper hinanden, får den båd, 
der først nåede ind i zonen, mærke-plads.



Regel 18.2 Give mærke-plads

• I hht RRS 2025-2028 regel 18.2 har Z ret til 
mærke-plads.

• Der er ikke længere nogen forskel på en båd, der når 
zonen først og er klar foran, og en båd, der når zonen 
først, men er klar agter. Resultatet er nu enklere og 
mere logisk - når bådene ikke overlapper hinanden, 
når de nærmer sig mærket, har den båd, der kommer 
først til zonen, ret til mærke-plads.



Regel 18.2 Give mærke-plads



Regel 18.2 Give mærke-plads

• I hht RRS 2025-2028 regel 18.2 har Z ret til 
mærke-plads.

• I praksis vil det ikke være nogen stor ændring.

• Under 2021-2024 reglerne endte den båd, der var 
klar foran, men uden for zonen, normalt med at 
skulle give mærke-plads, når den drejede mod 
mærket og blev overlappet udvendigt på den anden 
båd, der nåede zonen først. Under de nye regler skal 
en båd, der er klart foran, men uden for zonen, også 
give mærke-plads, men en væsentlig forskel er, at 
bådene nu vil vide tidligere (på det tidspunkt, hvor 
den første når zonen), hvilken båd der får mærke-
plads, og hvilken der skal give den.



Regel 18.3 Stagvende i zonen

• Samme logik som tidligere, dog med den forskel at det er båden på 
styrbord der skal kunne holde mærket op + en game changer. 



Regel 18.3 Stagvende i zonen



Regel 18.3 Stagvende i zonen

Under reglerne 2021-2024 ville blå få mærke-plads under 18.2(a), da gul ikke kom 
ind i zonen på styrbord. 

Under de nye regler 2025-2028 er der en stor ændring. Den nye formulering i 18.3 
slår 18.2 fra, når båden vender til styrbord, når en anden båd på styrbord kan 
holde mærket oppe. 

Dette forhindrer blå i at opnå mærke-plads under den nye regel 18.2(c). Da blå ikke 
får mærke-plads, er hun underlagt reglerne i Del 2 (f.eks. reglerne 13 [stagvende], 
15 [plads ved opnåelse af RTV], 16.1 [plads når RTV ændrer kurs]; og ydermere 
uden regel 43 fritagelse, da den ikke har ret til mærke-plads.



Regel 20 PLADS TIL AT STAGVENDE VED EN HINDRING

• Krav om specific ordlyd i prajning: 

‘plads til at vende’/’room to tack’
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