Uddannelse | Diplomsejlerskolen

Diplomsejlerskolen i nyt format - diplomer afløses af kort

Mere end 40 klubber har nu bestilt materialer fra den nye Diplomsejlerskole - som har tre hovedspor: jolle, windsurf og kølbåd. Og hvor du kan vælge både eventyr og kapsejlads i diplomerne.

Senest ajourført d. 26. maj 2020

I mange år har Diplomsejlerskolen været Dansk Sejlunions røde tråd i sejleruddannelsen af børn og unge. Tusindvis af børn har i årenes løb taget Sæl-, Søløve- og Delfindiplomer - og de mest vedholdende har til sidst kunnet pryde væggen derhjemme med op til syv diplomer.

Mange klubber har bestilt

På trods af Corona-situationen, og de begrænsninger for aktiviteter, det har medført, har over 40 klubber bestilt de nye materialer med diplomkort, samlemapper osv. 

Nu er det imidlertid slut med diplomer i den velkendte form. Dansk Sejlunion har relanceret Diplomsejlerskolen, og i det nye format er papirdiplomerne afløst af små diplomkort i kreditkortstørrelse.

Kortene sætter du ind i særlige samlemapper, så du hele tiden har et nemt og praktisk overblik over dine færdigheder.

"Vi vil gerne skabe sejlerliv, hvor du hele tiden har overblik over, hvordan du kan blive dygtigere - og hvor du også har overblik over de forskellige retninger, du kan vælge," fortæller klubkonsulent i Dansk Sejlunion, Henrik Tang Kristensen - ankermand bag udviklingen af den nye Diplomsejlerskole.

"Derfor giver det mening med en samlemappe. Her kan du hele tiden se, hvor langt du er nået, og hvordan du kommer videre. Vi tror på, det kan motivere og inspirere sejlere til at stræbe efter nye kompetencer."

Fælles udgangspunkt

Helt i tråd med den hidtidige Diplomsejlerskole, så handler færdighederne i de første diplomkort om at lære en masse basale forhold omkring sejlads, fx grundlæggende manøvrer og kendskab til klubbens sikkerhedsforhold.

I takt med, at sejleren bliver dygtigere, kan han eller hun vælge at følge et spor, der passer til ens interesser. Er du mest til kapsejlads, følger du én vej - er du mere til eventyr, følger du en anden vej.

"Nu bliver eventyret en integreret del af Diplomsejlerskolen. På den måde vil vi gerne understrege alsidigheden i at være en god sejler. Alle har et fælles udgangspunkt med fokus på navigation, oplevelse, natur og sømandskab," forklarer Henrik Tang Kristensen.

Den nye Diplomsejlerskole

Den nye Diplomsejlerskole har tre hovedspor:

  • Jolle
  • Windsurf
  • Kølbåd 

(Foruden en speciallinje for kitesurf) 

Diplomsejlerskolen dækker hele vejen fra nybegynder til meget dygtig sejler.

De indledende diplomkort har fokus på basisfærdigheder, som er ens for alle. Senere kan du specialisere dine diplomkort, så de følger dine interesser. Er du til kapsejlads, følger du én linje - er du til eventyr, følger du en anden linje. Du kan også kombinere de to.

Den nye Diplomsejlerskole spiller tæt sammen med sejlerskolerne kompetencegivende uddannelser, fx Duelighedsvis, Speedbådsbevis og Yachtskipper 1 og 3.  

Diplomer for kølbåde

En anden nyskabelse er diplomkort for kølbåde. Hidtil har jolle og windsurf udgjort skolens to linjer. Den nye Diplomsejlerskole har tre spor: jolle, windsurf og kølbåd (foruden en mindre speciallinje for kitesurf).

"Det er et vigtigt skridt for helheden i Diplomsejlerskolen at få kølbådene med. Det betyder også, at Diplomsejlerskolen bliver naturligt integreret med klubbernes sejlerskoler for voksne. Fra nu af er Diplomsejlerskolen for sejlere i alle aldre," understreger Henrik Tang Kristensen.

Sejlerskoler kan fx lade de nye diplomkort "Begynder" og "Gast" indgå som et skridt på vejen i undervisningen. Og når en sejlerskoleelev senere får "Rorsmand"-kortet, så vil eleven med sine færdigheder være klar til Duelighedsbevisets praktiske prøve.

Samspil med sejleruddannelser

En væsentlig pointe ved den nye Diplomsejlerskole er netop at skabe sammenhæng mellem sejlerens udvikling af færdigheder og de kompetencegivende sejleruddannelser.

Derfor har samlemapperne lommer til Duelighedsbeviser, Speedbådsbeviser, Yachtskipper, SRC og kanalbeviser.

"Vi håber, at klubber og sejlere i alle aldre vil tage godt imod de nye mere alsidige muligheder, som vi lægger op til med den nye Diplomsejlerskole," fastslår Henrik Tang Kristensen.

Få mere at vide på diplomsejlerskolen.dk - eller stil spørgsmål via klubkonsulent Henrik Tang.

.
Rul til toppen