Formandsblog

Husk at byde de nye sejlere velkommen i fællesskabet

Efter en travl sommer med mange nye sejlere er det tid til at få dem inkluderet ordentligt i fællesskabet, skriver Line Markert, formand for Dansk Sejlunion.

Af: Line Markert - senest ajourført d. 7. oktober 2020

Kalenderen viser oktober, og inden længe skal mange af vores både på land og overvintre efter en meget anderledes sæson, hvor det meste ikke var, som det plejer. Corona og det deraf medførte forsamlingsforbud har sat dybe spor i hele samfundet, ikke mindst i sejlsporten. Stævner har været aflyst, undervisning i klubberne udsat og sociale arrangementer skrinlagte. Det har på mange måder været et rædselsfuldt år. Men intet er jo som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget.

Nedlukningen af samfundet og de ringe muligheder for at rejse ud af landet har været en kæmpe gevinst for tiltrækningen af nye sejlere. Vi har sjældent oplevet så markant en vækst i medlemmer i klubberne, salg af både og rift om kajpladserne i de danske havne. I Dansk Sejlunion har vi fra januar til september i år udstedt dobbelt så mange dueligheds- og speedbådsbeviser sammenlignet med samme periode sidste år.

Hjælp til fortøjning

Har du været på vandet i år, har du nok også mødt nogle af de nye sejlere rundt om i landets havne eller ude på havet. Måske har du som jeg måtte hjælpe en eller flere med helt basale sejlerfærdigheder som eksempelvis at fortøje sin båd, fordi pælestikket endnu ikke sad programmeret i håndelaget. Nogle er uden tvivl blevet forargede over den uerfarenhed, de har mødt på havnen. Jeg ser det på en anden måde.

Nye sejlere er en kæmpe gevinst for vores fællesskab, og jeg glæder mig over, at jeg var lige der på Svendborg Havn og kunne dele mine erfaringer og husketeknikker med en mand, der kæmpede med at fortøje sin motorbåd. Vi har alle sammen stået i hans sko. Som ny sejler uden begreb om, hvordan en knude blev til et knob.

Lav et ambassadørkorps

Vi har derfor også en kæmpe opgave foran os i at inkludere de nye i vores fællesskab. For nok er det dejligt at være den kloge og hjælpesomme, men de skal jo lære det selv. Og de skal helst fra begyndelsen af deres sejlerkarriere se værdien i vores klubber. Både når det gælder den formelle uddannelse i sejlerskoleregi og den uformelle i form af netværk og erfaringer fra mere erfarne sejlere. Brug derfor efteråret på at tage fat i alle jeres nye medlemmer. Inviter dem med til klubaftner, generalforsamling og eftermiddage med praktisk arbejde i og omkring klubben.

Lav et mentornetværk eller ambassadørkorps, der ringer rundt og byder dem velkommen til jeres klub. Lad dem mærke interessen og fællesskabet fra begyndelsen. Foruden et blomstrende klubliv, betyder nye aktive medlemmer også hjælp til alt det praktiske, der driver vores små foreninger frem.

I samme ombæring vil jeg råde jer til at benytte lejligheden til at blive klogere på, hvordan jeres klub kan udvikle sig fremadrettet. Måske er det ikke kun de uerfarne på havnen, der kan lære noget af os. Måske kan vi også lære noget af dem. For eksempel hvordan vi gør fællesskabet attraktivt for nye sejlere. For en ting er sikkert. Hvis ikke vi formår at gøre vores klubmiljø tillokkende nu eller fremover, vil vi få sværere ved at finde kræfter, der kan løfte de helt basale opgaver i foreningerne og sikre, at vores klubber fortsat kan spire og gro. Og vi mister en mulighed for at gøre havet mere sikkert for os alle.

Inviter de nye sejlere indenfor. Fællesskabet gør os kun stærkere.

.
Rul til toppen