Tre danske både i top-10 - tæt afgørelse om OL-udtagelse

Spænding til det sidste om OL-udtagelse i 49erFX - med Baad og Thusgaard i comeback. I 49er kan Jonas Warrer se frem til sin tredje OL-deltagelse.

Af: Flemming Ø. Pedersen - senest ajourført d. 15. februar 2020

VM sluttede uden danske medaljer, men med tre placeringer i top-10.

I 49erFX blev sidstedagen ved VM præget af det tætte opløb om OL-udtagelsen. Og det endte ud i et drama med spænding til sidste sejlads og alle følelser i spil for de to involverede besætninger.

Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby havde fordelen med en samlet tredjeplads før lørdagens sejladser. Men de kom tungt af sted med en 25. plads i dagens første fleetsejlads og en 18. plads i anden. I begge sejladser måtte de tage 360-graders vendinger efter berøringer med andre både.

Resultaterne sendte dem ned fra en tredje- til en niendeplads i stillingen - dog med kvalifikation til det afsluttende Medal Race.

Ida Marie Baad (27) og Marie Thusgaard (26) havde en langt bedre dag - med en femteplads i første sejlads fulgt op af en niendeplads. Det rykkede dem fra 19 pladsen til en slutplacering som nummer 13.

OL-afgørelsen ville herefter afhænge af udfaldet i Medal Race, hvor kun Schütt/Nielsby var med.  

Baad og Thusgaard

Første OL for Baad og Thusgaard

Schütt og Nielsby leverede et stærkt Medal Race med en tredjeplads som resultat. Med desværre for dem med to "forkerte" både foran sig, hvilket forhindrede dem i at avancere til en samlet fjerdeplads, som ville have givet OL-udtagelse. Nu sluttede de i stedet som sekser ved VM.

Tilbage på land kunne Ida Marie Baad og Marie Thusgaard intet gøre - ud over at følge Medal Race-udviklingen med nerverne i oprør! Til sidst faldt brikkerne ud til deres fordel.

"Vi havde en god dag på vandet, men OL-afgørelsen var til sidst ude af vores hænder. Vi kunne ikke helt klare at se det på storskærm, så vi gik rundt i parken og tjekkede telefonen en gang i mellem," sagde Ida Marie Baad om de nervepirrende minutter til sidst.

"Vi er selvfølgelig mega glade, men er også bevidste om, at vi har meget at arbejde med fra nu af. En 13. plads til VM er ikke godt nok. Vi blev lidt slået ud af en tyvstart på førstedagen, så vi skal have bedre styr på at håndtere modgang," sagde hun videre.

Baad og Thusgaard kan nu se frem til en kommende OL-udtagelse - deres første i karrieren - efter det glippede for dem i 2016. Ida og Marie har været med i toppen af 49erFX, siden båden blev introduceret i 2013. De er tidligere dobbelte europamestre og har flere VM-medaljer og World Cup-sejre. Seneste topresultat var VM-bronze i 2019.

Jonas Warrer og Jakob Precht Jensen

Warrer og Precht (Foto: Sailing Energy)

Warrer og Precht vinder OL-udtagelse

I 49er kan tidligere OL-guldvinder Jonas Warrer se frem til sit tredje OL - 12 år efter de dramatiske dage ved OL i Qingdao. Han vil være 41 år, når OL-sejladserne i Tokyo skydes i gang sidst i juli.

Warrer og Jakob Precht Jensen (21) sluttede VM af i overbevisende stil med en andenplads i Medal Race - og et avancement til en samlet syvendeplads i slutstillingen, hvilket samtidig er deres højeste placering gennem stævnet.

"Det er fedt (med OL-udtagelsen, red.). Vi lagde ud med nogle dårlige sejladser, men får os liiige sneget med i guldfeltet og kommer til sidst også liiige med i Medal Race. Så vi startede tungt, men derefter er det gået bedre og bedre," forklarede Jakob Precht Jensen om stævnets forløb.

Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck (Foto: Sailing Energy)

Cenholt og Lübeck (Foto: Sailing Energy)

Stærk afslutning af Cenholt/Lübeck

I Nacra 17 leverede Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck en overbevisende VM-afslutning med placeringer som to og fire i fleetsejladserne - og til sidst en femteplads i Medal Race. De slutter dermed VM på en samlet ottendeplads. Efter en tung start forlader de stævnet som feltets bedste besætning set over de sidste to dage.

Også Cenholt og Lübeck kan nu se frem til OL-udtagelse. I 2016 glippede udtagelsen for dem, dog nåede Lübeck alligevel med til legene i Rio ved med kort varsel at springe over som gast i 49er sammen med Jonas Warrer.

"Vi kommer godt tilbage og er glade for vores præstation her til sidst. Men overordnet er vi lidt skuffede, fordi vi sejlede dårligt i starten," sagde Christian Peter Lübeck om VM-forløbet.

"Vi er glade for at vinde OL-udtagelsen. Det er noget, vi har arbejdet målrettet på - og nu er vi et skridt tættere på den OL-medalje, som er vores store mål," supplerede Lin Ea Cenholt.

.
Rul til toppen