Nyhed

Yngre, aktive sejlerfamilier skaber nyt liv i havnene

De danske lystbådehavne har for andet år i træk rundet 1 mio. gæsteovernatninger. Et generationsskifte i havnene med flere, yngre familier i bådene løfter aktivitetsniveauet.

Af: Flemming Ø. Pedersen - senest ajourført d. 15. januar 2020

For lystsejlere var 2019 langt fra den samme vejrmæssige jubelsommer som 2018. Ikke desto mindre viser nye tal fra Danmarks Statistik, at lystbådehavnene for andet år i træk nåede over én million gæsteovernatninger. Helt præcist 1.005.442 overnatninger.

Det er første gang siden årene 2009 og 2010, at de danske havne to år i træk har registreret over én million overnattende gæstesejlere.
"Tallene bekræfter de meldinger, vi modtager fra havnene rundt omkring," siger Jesper Højenvang, direktør i Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID).

"Havnene oplever klare tegn på et generationsskifte blandt bådejerne. Nye og yngre familier overtager bådpladserne, og de er mere aktive på vandet end de ældre bådejere. Det slår igennem i de store feriemåneder, juni og juli, hvor vi kan se en tydelig vækst i form af flere gæsteovernatninger," forklarer Jesper Højenvang.

Tegn på positiv udvikling

Finanskrisen i slutningen af 00'erne sendte lystsejladsen i Danmark på en flerårig nedtur. Alene sejlklubberne i Dansk Sejlunion mistede på få år over 5.000 medlemmer, svarende til knap ti procent af den samlede medlemsskare.

Medlemstallet har siden 2013 stabiliseret sig på et nyt, lavere niveau på omkring 52.000 aktive.

"Vi har de seneste år set forsigtige tegn på, at udviklingen igen går i den rigtige retning. Blandt andet oplever vi stort pres på vores sejlerskoler rundt i landet. De nye tal for gæsteovernatninger giver yderligere håb om, at udviklingen langt om længe igen går i den rigtige retning," siger Christian Lerche, direktør i Dansk Sejlunion.

Nye investeringer

Den øgede aktivitet smitter af på investeringslysten i havnene, siger Jesper Højenvang, FLID:

"Mange havne har igen fået mod på at investere i tiltrængte forbedringer af deres faciliteter. Ikke kun til glæde for sejlerne, men også for at tiltrække nye brugergrupper."

Det handler om blandt andet havnebade, flydesaunaer, ramper til lystfiskere og skure til kajakroere og stand up paddlere. Også udendørs fitnessfacilititer og topmoderne legepladser dukker op flere og flere steder.

"Det er tydeligt, at ideen om at åbne havnene op for nye og flere brugere slår markant igennem. I dag er lystbådehavne ikke kun sejlere. Havnene er for alle, der gerne vil være aktive på og ved vandet," fastslår Jesper Højenvang.

Han forventer, at havnenes investeringslyst fortsætter med uformindsket styrke i det nye år.

.
Rul til toppen