De danske mestre i sejlsport efter DH kåret

Danmarksmestrene i sejlsport efter handicapreglerne (DH) blev kåret søndag efter en weekend, der bød på sejladser i alt slags vejr.

Af: Anette Viborg (DH-DM) - senest ajourført d. 12. september 2021

Kampen om medaljerne har været tæt under årets DH-DM, Danmarksmesterskabet for kølbåde efter handicap-reglen DH.

Sejlerne har mestret stort set alle vejrforhold og alt fra distancesejlads i cirkel-format med jagtstart til klassiske op-ned baner.

Trods en stille start på mesterskabet med ingen vind og tåge fredag, har det skønne efterårsvejr tilsmilet DH-DM. Dermed sluttede sejlerne søndag stævnet af med høj sol, hård vind og stejle bølger om. Det vi indenfor sejlsport kalder ‘brusende' champagne vejr. 

Sejlerne var inddelt i tre grupper efter måltal og forventet vejrforhold. De kæmpede for hvert sekund indtil sidste målstreg med adrenalinen pulserende i årene i den hårde vind. 

Drama med drama på i gruppe 1

Dixi, en KER 11.3, fra Helsingør Sejlklub med Erik Stannow ved roret førte DH-DM på vej ind i finalen. Dixi lå ellers på en femteplads efter lørdagens distancesejladser, men tog fusen på konkurrenterne og sejlede sig elegant i front i søndagens sejladser.

Før finalen lå Dixi således a-point med den forsvarende mester Søren Junker og team fra Horsens Sejlklub i kølbåden Nexus. Kun et enkelt point fra guldet lå Anders Bogason i Quinta Light fra KDY på vej ind i finalen, skarpt forfulgt af Stony VIII og Feos. Men så begyndte dramaet ellers for alvor.

Efter finalesejladsen tog Dixi føringen og så ud til at tage guldet i gruppe 1. Men der på land blev der lagt protest over en hændelse mellem Dixi og Nexus i dagens første sejlads, og det var derfor op til juryen at afgøre protesten før Danmarksmesteren kunne kåres.

Trods protest løb Dixi med sejren, og Nexus blev disket i dagens første race. Derfor endte Dixi med guldet. Quinta Light, en HH 42 fra KDY/Vedbæk, tog sølvet og Feos, en Grand Soleil 43 fra Snaptun, genvandt bronzemedaljen i gruppe 1. 

X-bådene kæmpede om guldet i gruppe 2

Det var X-bådenes kamp om toppen af podiet i gruppe 2. Til slut blev det X-37'eren, Ventoux, med Niels Pedersen ved roret, der sejlede guldet hjem, lige foran X-kollegaen, X-99'eren Mille, som endte med sølvet. Mille sejles af Kim Rasmussen og team.

Tyskeren Jürgen Klinghart i Italia 9,98 sneg sig ind foran resten af det danske felt og sejlede en 3.plads hjem i gruppe 2. Men da Klinghart og team er tysk, havde de dog ikke mulighed for bronzemedaljen, der i stedet tilfaldt Astarte II, en Jeanneau Sun Fast 3600 fra Rønne Sejlklub, som avancerede flot over søndagen.

Solingen hægter de andre af i gruppe 3

Med hele 10 point tog Solingen fra Hobro med Mogen Jørgensen ved roret guldet efter en brilliant finaledag. Den hårde vind må siges at have været deres vejr med en suveræn serie på 1,1, 2.

BB 10 Meteren fra Skive, Hancock Kryss, tog sølvet efter et flot mesterskab og efter dem blev bronzen vundet af klubkammeraten i Hobro, Kasper Rytter i Soling. 

Baneledelse på hårdt arbejde

Gennem hele weekenden har baneledelsen kæmpet hårdt hele vejen igennem stævnet, der har båret præg af alt slags vejr.

– Vi har været hele paletten igennem i forhold til vind og baner, derfor må det siges at være Danmarks bedste all-round sejler, som vinder DH-DM, siger den erfarne baneleder Troels Wester Fischer fra Hellerup Sejlklub. 

Søndag var en hård dag for DH-DM’s baneledelse, som kæmpede med 13 m/s i stødene i dagens sidste sejladser.

Det betød, at både start- og målbådens anker ikke kunne holde og en nødløsning med en improviseret start- og mållinje båd måtte iværksættes.

De store vindspring drillede også baneledelsen, der pludselig måtte flytte banen, så sejlerne ikke tordnede ind i Ashoved.

DH-DM blev endnu engang arrangeret af Horsens Sejlklub, Snaptun Sejlklub og Juelsminde Sejlklub i samarbejde med Dansk Sejlunion. Datoen for DH-DM 2022 er endnu ikke fastlagt, men de tre østjyske naboklubber står endnu engang klar til at tage imod de danske kølbåde næste år til et nyt DH-DM.

Se billeder fra DH-DM her

Pst.. Du finder flere billeder på Facebook.

Vinderne af gruppe 2 (foto: Peter Brøgger)

Vinderne af grupper 3 (foto: Peter Brøgger)

Gruppe 1 vindere (foto: Peter Brøgger)

(Foto: Peter Brøgger)

Foto: Peter Brøgger

(Foto: Peter Brøgger)

(Foto: Peter Brøgger)

.
Rul til toppen