Kapsejlads

DM for kølbåde storhitter

400 sejlere er klar til start, når danmarksmesterskabet for kølbåde efter handicapreglerne løber af stablen i Juelsminde den 10-12. september 2021.

Senest ajourført d. 6. september 2021

I den kommende weekend løber det stort anlagte DH-DM, et mesterskab for bådtyper, der falder uden for standardklasserne, af stablen i Juelsminde.

Her mødes kapsejlere fra hele landet og dyster mod hinanden om danmarksmesterskabet efter den såkaldte ’DH-regel’. En måleregel, der gør det muligt for forskellige bådtyper at konkurrere mod hinanden trods store forskelle i de enkelte bådes sejlegenskaber.

DH-Reglen

DH-reglen er en måleregel, der på basis af en båds størrelse og sejlegenskaber beregner et handicap, dvs. den fart sejlbåden forventes at kunne opnå ved forskellige vindstyrkeområder.

På den måde kan to både med store forskelle i deres sejlegenskaber deltage i kapsejladsen på lige vilkår.

I 2019 var det første gang siden 90’erne at der blev kåret en Danmarksmester efter DH-reglen.

Formatet med handicap kender man særligt fra de store ORC-kapsejladser i udlandet, men det er kun anden gang i nyere tid, at der afholdes DH-DM herhjemme. Selvom formatet er uprøvet for mange, tyder noget på, at det i høj grad har været savnet. I hvert fald blev pladserne revet væk, da de blev udbudt i foråret, siger eventleder Tue S. Andersen.

­– Vi er virkelig blevet blæst bag over af den store interesse, og vi kan se, det er noget, der har manglet i dansk sejlsport. Når vi kan trække 400 sejlere til et stævne i en i forvejen travl måned, så ved jeg, vi har fat i noget, som sejlerne efterspørger, forklarer han.

Med 60 både og knap 400 deltagere blev danmarksmesterskabet da også allerede udsolgt før sommerferien.

Kapsejlads for havnens hurtigste hare

DH-DM arrangeres i et tæt samarbejde mellem de tre østjyske sejlklubber i Juelsminde, Snaptun og Horsens samt Dansk Sejlunion og blev afholdt for første gang i 2019 med stor succes.

Om DH-DM

DH-DM arrangeres i et tæt samarbejde mellem de tre østjyske sejlklubber i Juelsminde, Snaptun og Horsens samt Dansk Sejlunion. Formålet med mesterskabet er at skabe en sejlads, hvor alle både med gyldigt DH-målerbrev kan dyste mod hinanden på forskellige banetyper.

Efter tilmeldingsfristens udløb er bådene blevet inddelt i grupper af Dansk Sejlunions DH-eksperter, og der kåres en officiel Danmarksmester i hver gruppe.

Stævnet løber over tre dage med banesejlads fredag og søndag og distancesejlads lørdag.

Læs mere om DH-DM og følg med i resultaterne her.

Ambitionen var at udvikle en kapsejlads, der gjorde en forskel for breddekapsejladsen i Danmark. Langt de fleste både rundt om i de danske havne falder uden for klassestandarderne, og dem ønskede de fire parter at samle til et brag af en sejlfest, der gav breddekapsejlerne og de ’hurtigste harer i klubberne’ en mulighed for at dyste mod hinanden og prøve sig selv af i et større format.

I Dansk Sejlunion glæder kapsejladsansvarlig Mikael Jeremiassen sig over, at det efter sidste års corona-aflysning nu endelig kan lade sig gøre at afholde DH-DM igen.

– Eventet er fedt, fordi det samler alle typer af både og sejlere. På den måde er DH-DM et vindue, der er med til at bringe breddekapsejladsen ud til nye målgrupper og skabe opmærksomhed hos andre typer af sejlere, der pludselig ser, at deres båd kan bruges til andet og mere end sommerens tursejlads.

Et mesterskab med plads til sjov

En af de både, der sejler med om titlen næste weekend, er Flux 2 fra københavnsområdet. Selvom besætningen primært sejler J/70 i år, ville de ikke gå glip af DH-DM i kølbåden IMX 40, siger Mads Lobert, skipper på og medejer af Flux 2.

– Stævnet er en kombination af en fantastisk sejlerfest og veltilrettelagte sejladser, og derfor er det blevet årets store mål. Vi har samlet et hold af de mennesker, som vi godt kan lide at sejle med, og som vi ved er dygtige sejlere. Vi forventer både at skulle have det sjovt og få nogle gode placeringer.

.
Rul til toppen