Sejlerlandsholdet

EM for tre olympiske sejlsportsklasser kommer til Aarhus i 2022

Aarhus har netop fået tildelt EM for de tre olympiske klasser 49er, 49erFX og Nacra 17 foran andre stærke sejlsportsnationer i 2022.

Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck (Foto: Sailing Energy)
Senest ajourført d. 29. april 2021

Til juli 2022 afvikles det største sejlsportsmesterskab i Aarhus siden VM for alle olympiske klasser i 2018. Den 5. til 10. juli genbesøger tre af klasserne fra VM således Aarhus til EM for 49er, 49erFX og Nacra 17 – tre klasser, som Danmark også skal kæmpe om medaljer i til De Olympiske Lege i Tokyo denne sommer.

Sejlsport er en vigtig strategisk idrætsgren for Aarhus, der med perfekte sejlforhold i Aarhus Bugt og Aarhus Internationale Sejlsportscenter med faciliteter i top er en sejlsportslokation i verdensklasse.

Om EM i Aarhus

  • EM i Aarhus afvikles fra 5. til 10. juli 2022.
  • 49er, 49erFX og Nacra 17 er tre af de ti olympiske sejlsportsklasser.
  • Aarhus har tidligere været vært for VM for alle olympiske klasser og The Ocean Race ’fly by’ i 2018. I 2021 venter et 29er VM og et SailGP-grandprixstævne, mens 2023 bliver året for det første danske stopover i The Ocean Races historie, når feltet gæster Aarhus.

- Aarhus har for alvor placeret sig på det maritime verdenskort, og jeg glæder mig til igen at byde sejlere fra hele verden velkommen i Aarhus. Jeg ser frem til, at vi igen får liv i byen og bugten, og at det gode aarhusianske sejlsportspublikum kan samles til en international sejlsportsevent, siger Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice.

- Aarhus er et sublimt sted for sejlsporten, og vi ser frem til at møde den enorme opbakning fra det danske sejlsportsmiljø igen. Lige siden den episke OL-sejr til Jonas Warrer har vores klasse og Danmark været tæt forbundet. Vi kan ikke vente med at komme tilbage, fortæller Jyrki Jarvi, præsident for 49er-klassen.

Strategisk samarbejde om sejlsportsevents bærer frugt

Hos Sailing Aarhus er der stolthed over at kunne trække endnu et stort sejlsportsevent til byen. Et mesterskab, som måske kan rekonstruere den magiske stemning fra VM i 2018:

- Med tre olympiske klasser er det den største event, vi står for at afvikle siden Hempel Sailing World Championship, så vi glæder os til at genskabe den stemning, som vi oplevede på havnen dengang. Derudover glæder vi os over, at det strategiske samarbejde med Aarhus Kommune og Sport Event Denmark igen bærer frugt, fortæller Jon Koch Hansen, direktør i Sailing Aarhus, og tilføjer:

- Det har således hele tiden været af højeste prioritet at tiltrække megaevents og olympiske sejlsportsevents, så det er fantastisk at lykkes med det endnu en gang, afslutter han.

200 besætninger fra 35 nationer

Op mod 200 besætninger fra over 35 forskellige nationer ventes at stille til start på tværs af 49er, 49erFX og Nacra 17 i Aarhus.

I Sport Event Denmark er der ligeledes glæde og stolthed over, at Danmark endnu en gang skal være vært for store, internationale sejlsportsmesterskaber:

- Danmark og især Aarhus har markeret sig som globalt anerkendt vært for sejlsportsevents. IOC’s præsident, Thomas Bach, udtalte faktisk i forbindelse med sit besøg ved VM i 2018, at mesterskabet emmede af OL-stemning. Den stemning skal genskabes til EM i 49er, 49erFX og Nacra 17. Mesterskaberne kan ligeledes skabe en tiltrængt udenlandsk omsætning til turismeerhvervet, siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

Hjemmebanefordel i danske paradediscipliner

49er, 49erFX og Nacra 17 er discipliner, hvor Danmark traditionelt set står stærkt med mange vundne OL- og VM-medaljer. Dem kan Danmark vinde flere af til sommer i Tokyo, hvor danske både i netop disse klasser er en del af favoritfeltet.

- Det glæder mig, at vi endnu en gang er lykkedes med at tiltrække et af de helt store internationale stævner til Danmark og i tre af de klasser, hvor vi står allerstærkest. Det er sjældent, at vi i Danmark får lov at opleve verdensklassesejlsport på nært hold, og det har en stor betydning i forhold til at udbrede kendskabet til vores sport. Samtidig giver det vores sejlere en hjemmebanefordel, som forhåbentligt giver pote ude på vandet, fortæller Line Markert, formand for Dansk Sejlunion.

Senest har Ida Marie Baad og Marie Thusgaard og Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck vundet VM-bronze og –sølv i henholdsvis 49erFX og Nacra 17 i 2019, mens Jonas Warrer, der nu sejler med Jakob Precht, allerede har prøvet at vinde OL-guld i 49er i 2008. Alle tre besætninger skal sejle for medaljer i Tokyo til sommer og måske opleves til EM i Aarhus.

.
Rul til toppen