Faaborgs Krabbeklub vinder årets Bæredygtighedspris '21

Dansk Sejlunions Bæredygtighedspris 2021 går til Faaborg Sejlklubs Krabbeklub for arbejdet med at formidle den grønne agenda i børnehøjde.

Senest ajourført d. 12. november 2021

I Faaborg Sejlklubs Krabbeklub fanger ungerne andet end krabber. Skruelåg og plasticdunke bliver hevet op af vandet med mindst lige så stor stolthed som havets ti-benede skaldyr. Ved hver sæsonstart hejser klubben Havmiljøvogterflaget på en lille flagstag og underviser børnene i vigtigheden af ikke at efterlade skrald i naturen. Filosofien bag er, at mange bække små giver håb for et renere havmiljø i fremtiden, og for det arbejde modtager de nu Dansk Sejlunions Bæredygtighedspris 2021.

De seks nominerede

Faaborg Sejlklubs Krabbeklub (vinder)
For arbejdet med at starte en god opdragelse med at passe på miljøet fra en tidlig alder og at gøre børnene bevidste om, hvor stort et ansvar man har for naturen – lige så vel som det ansvar, man har for hinanden til søs.

Kongelig Dansk Yachtklub
For som den første sejlklub i Norden at have modtaget platincertificering i bæredygtighed for deres afholdelse af J/70 EM i september. KDY’s Green Team sparede blandt andet det uge lange stævne for omkring 4.000 engangsplastikkrus ved at bruge genanvendelige krus, ligesom alt andet engangsplast var bandlyst under stævnet. Bundmalingen var miljørigtig, frivillige oprydningsteams sørgede for, at intet tabt affald endte i naturen, og plasticvandflasker var afløst af flere vandstationer m.m.

Stenrevsgruppen i Hou
For at give planter og dyr gode muligheder for at genetablere sig i det sydlige område af Århusbugten, så der kommer en større grad af artsdiversitet. Derudover vil stenrevene give god adgang til havstudier samt muligheder for læringsforløb.

WOW Copenhagen Sailing Event
For de konkrete tiltag under stævnet, herunder portionsanrettet forplejning, affaldshåndtering, præmier i bæredygtige materialer, drikkedunk med skruelåg frem for engangsplast.

Dansk Knarr Klub
For deres samarbejde med North Sails om at producere sejlertasker til madpakker og drikkedunke af brugte Knarrsejl. Dansk Knarr Klub påtager sig en rolle med at indsamle brugte sejl, der typisk ligger og fylder på lofter og i carporte.

Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub (KAS)
For deres nye initiativ KAS GREEN, der blandt andet dækker over genanvendelse af sejl til tasker, cockpitafskærmninger – herunder kursus i at anvende klubbens sejlsymaskine, drikkedunke i miljøvenlige materialer til elever, genbrug og vedligehold af brugt sejlertøj, anvendelse af højteknologisk tovværk produceret af affaldsplastic m.m.

Et projekt, der i sin al enkelthed formidler den grønne agenda i børnehøjde, siger Dorthe O. Andersen, konsulent med ansvar for natur og miljø i DIF og en del af juryen bag Bæredygtighedsprisen:

– Faaborg Sejlklubs Krabbeklub viser, at det ikke behøver at være kompliceret at gøre noget for naturen og opdragelsen til at tage vare på den. Det er enkelt at kopiere for andre klubber uafhængigt af størrelse, og der er en fremtid i det. Dels fordi, det er et vedvarende projekt, og dels fordi, det er børnene, der satses på, siger hun.

Hård konkurrence

Selvom det blev Krabbeklubben, der løb med prisen i år, var beslutningen ikke let. Det understreger Christian Hangel, bestyrelsesmedlem i Dansk Sejlunion og formand for Bæredygtighedsudvalget.

– I juryen var vi enige om, at alle seks nominerede var stærke og gode initiativer, der på hver sin måde har en ambition om at ændre verden. Alle projekterne kan være grundlag for inspiration for andre klubbers måder at arbejde med bæredygtighed på, og det har været fantastisk at se så meget initiativ og konkret handling fra de seks nominerede. Jeg håber, de alle vil fortsætte det gode arbejde, der i høj grad fortjener anerkendelse.

Foruden Faaborg Sejlklub var også Kongelig Dansk Yachtklub, WOW Copenhagen Sailing Event, Stenrevsgruppen i Hou, Dansk Knarr Klub og Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub (KAS) nomineret til Årets Bæredygtighedspris.

Højt niveau

Med prisen følger et kontant beløb på 20.000 kroner fra Hempel, som er øremærket til den vindende klubs videre arbejde med bæredygtighed.

Som partner på prisen glæder Thomas Olsen, marketingsdirektør i Hempel, sig over det høje niveau allerede i prisens første leveår.

– Det har været spændende at følge nogle af de sikkert mange tiltag, der har været rundt i landet. Nogle af ideerne er ganske simple og lette at implementere og kreativiteten har været høj. Ganske flot for et første år, og en god start på det, vi ser, som et længere forløb, siger han.

Årets Bæredygtighedspris blev uddelt på Dansk Sejlunions Klubkonference, hvor både børn og frivillige fra Krabbeklubben var på scenen for at modtage checken.

Se video og hør mere om krabbeklubbens arbejde

.
Rul til toppen