Kim Andersen, tidl. præsident for World Sailing, renset for alle beskyldninger om uetisk adfærd

Sager om uetisk adfærd fældede Kim Andersen i kampen om præsidentposten i World Sailing sidste år. Nu er alle sager dømt ubegrundede.

Kim Andersen - world sailing
Senest ajourført d. 26. november 2021

I november 2020 opnående den danske præsident for World Sailing, Kim Andersen, ikke genvalg til sejlsportens vigtige, internationale toppost. I stedet valgtes med et knebent flertal og efter flere valgrunder kineseren Quanhai Li.

Det skete efter en uskøn valgkamp med flere modkandidater og med et bagtæppe af anklager mod Kim Andersen om uetisk adfærd under hans første præsidentperiode, der begyndte i 2016.

Nu er Kim Andersen – et år efter at have tabt valget – helt renset for alle anklager ved World Sailings etiske komité.

I Dansk Sejlunion giver afgørelserne naturligvis anledning til glæde, selvom de ikke ændrer ved 2020-valgets udfald, siger Dansk Sejlunions formand, Line Markert.

De tre sager kort

Den første sag havde mange elementer og handlede bl.a. om uetisk adfærd i forbindelse med valget af Finn-jollen, afstemningsprocesser i World Sailing og flytningen af World Sailings kontor til London.

Den anden sag blev rejst af to bestyrelsesmedlemmer (hvoraf den ene senere stillede op som modkandidat ved præsidentvalget) og handlede om, at deres underskrifter uberettiget var blevet sat på en opfordring til et sejlsportsmedie om at korrigere fejlagtige oplysninger.

I den tredje sag, der netop er afsluttet, blev det påstået, at Kim Andersen skulle have sikret en favorabel rådgivningskontrakt til firmaet TSA Consulting uden om de nødvendige procedurer i World Sailing.

Alle beskyldninger mod Kim Andersen er som nævnt nu dømt ubegrundede.

Læs mere her for en uddybning af emnet (Play the Game).

 

– Jeg er selvfølgelig meget, meget glad for, at den etiske komité nu omsider har afsluttet de tre sager og fuldstændig renset Kim Andersen. Det er jeg ikke mindst for Kim Andersens egen skyld men faktisk også for Dansk Sejlunions og Danmarks Idrætsforbunds skyld. Vi har stået bag Kim Andersen under begge hans valgkampagner, og det har været smertefuldt at være vidne til, hvilke metoder Kim Andersens kritikere og modkandidater har benyttet sig af.

Modstand mod modernisering

At sagerne også berører de danske organisationer, skyldes blandt andet, at Kim Andersen stod i spidsen for at gennemføre en modernisering af den internationale organisation for at leve op til standarder om good governance. En modernisering vi finder helt naturlig i Danmark, påpeger Markert, men som aldrig blev gennemført, da reformforslaget ved en afstemning i 2019 ikke opnåede et tilstrækkeligt stort flertal.

Derudover arbejdede han også for en fornyelse af den olympiske sejlsport for at møde forventningerne hos den internationale olympiske komité, IOC, som omvendt opnåede flertal i World Sailing. Fornylesen indebar blandt andet, at Finn-jollen mistede sin OL-status. Kritikerne af Kim Andersens – og den danske – linje skal netop findes blandt de ældre, konservative kræfter i sejlsporten, som hverken har ønsket modernisering af organisation eller af OL-programmet.

– Det har været meget bedrøveligt og overraskende for mig at se, hvor langt modstanderne var klar til at gå for at forhindre fornyelse og reformer. Alle Kim Andersens modkandidater var direkte eller indirekte involveret i sagerne mod Kim ved den etiske komite. Sager, som nu er faldet ud til Kims fordel, siger Line Markert og fortsætter:

– Desværre har den internationale sejlsportspresse været ukritiske formidlere af modstandernes historier. Det har uden tvivl bidraget til at svække tilliden til Kim Andersen undervejs. Jeg vil håbe, at pressen en anden gang vil varetage sin funktion med større eftertanke og omhu.

Hvad fremtiden bringer for World Sailing er fortsat uvis, påpeger Markert. Selvom Quanhai Li nu har siddet på præsidentposten i et år, mangler vi fortsat at se, hvilke ambitioner kineseren har for det videre arbejde.

– Kim Andersen lagde virkelig mange kræfter i at varetage præsidentrollen i sejlsportens og fælleskabets bedste interesse. Det havde vi bestemt ønsket fortsat. Vi har endnu ikke et klart indtryk af, hvordan World Sailings nye bestyrelse under kinesisk formandskab vil sikre, at arbejdet kan fortsættes.

 

.
Rul til toppen