Surfing på glatis

Når søerne fryser til, og vejret bliver for barsk til windsurfing, er is-surfing den optimale vinteraktivitet for alle, der holder af naturen og masser af fart.

Foto: Lars Petersen
Af: Julie Elver Stolberg - senest ajourført d. 10. februar 2021

Is-surfing - en gren af sejlsporten, der kun kan dyrkes med mange års mellemrum. Derfor skal du også være mere end almindelig tålmodig anlagt, hvis du kaster dig ud i sporten, siger Lars Petersen, professionel windsurfer gennem mere end 30 år.

Det er fem år siden, han sidst havde is under boardet, og gangen før det var i 2010. Men nu har frosten igen indfundet sig i Cold Hawaii i Thy, hvor han bor. Her har han fundet en sø, hvor dele af den ikke er meget dybere end 40 centimeter. Derfor fryser det hurtigt til og bliver et perfekt spot til is-surfing.

Om udstyret

Riggen er den sammen som i windsurfing, men boardet er helt anderledes med ismeder under.

I stedet for våddragt, kræver det varmt vintertøj, og handsker der ikke er for tykke, så man kan holde på bommen.

– Det er egentlig en ret nem sport, hvis bare man har en lille smule windsurfing-evner og ikke tager ud i for meget vind til at starte med. Så kan man komme i gang ret hurtigt. Man skal dog passe lidt på, for det går rigtigt stærkt. Der er ikke friktion på isen, og derfor kommer man nemt op i virkelig høj fart.

Styr på sikkerheden

Han har ikke målt farten selv, men skyder på, at han rammer omkring 100 kilometer i timen over isen, når vinden er til det. Og selv om han foretrækker havet, er dage med minusgrader og rigtigt vintervejr bedst brugt på en frossen sø.

– Når der bliver lukket ned for det, man elsker, er det en skøn måde at være udenfor på og nyde det flotte vejr. Særligt når det er så bidende koldt, er det sjovt at komme på isen.

Sikkerheden skal man dog have styr på, inden man kaster sig ud i sporten, siger han. Selv har han én gang oplevet, at isen brød, men uheldet var heldigvis ikke alvorligt.

– Budskab nummer et er, at man skal tænke sig godt om. Man skal være virkelig sikker på, at isen er tyk nok. Har man det, er det et fedt supplement. Det er altid godt at lave varierede aktiviteter i sin træning og mikse forskelige bevægelsesforløb. Vi har normalt ikke så mange grunde til at være uden for i en kold vinter, derfor er is-surfing et rigtigt godt alternativ.

.
Rul til toppen