Bæredygtighedsprisen gav fornyet fokus på den grønne agenda i Faaborg
Krabbeklubben fra Faaborg vandt Dansk Sejlunions Bæredygtighedspris 2021. Vi har spurgt instruktør Dina Snedker, hvad prisen og pengene har betydet for sejlklubben.
Krabbeklubben fra Faaborg vandt Dansk Sejlunions Bæredygtighedspris 2021. Vi har spurgt instruktør Dina Snedker, hvad prisen og pengene har betydet for sejlklubben.
– Det at vinde prisen var meget overraskende først og fremmest. Jeg nominerede os, fordi jeg selv synes, det er en vigtig dagsorden. Krabbeklubben er startet som et ’før-optimist’-tilbud med vandtilvænning – men det virkede naturligt, at implementere det at passe på havet, allerede fra børnene er helt små. Så vi er overordentligt stolte af, at vi vandt prisen. Det betyder jo, at Dansk Sejlunion synes, at vores arbejde og ideer er gode og til inspiration for andre.
I samarbejde med Hempel A/S ønsker Dansk Sejlunion igen i år at anerkende det målrettede arbejde, den nyskabende idé eller den ekstraordinære indsats inden for bæredygtighed i foreningslivet, som kan være til inspiration for alle danske sejlklubber og surfklubber.
Udover anerkendelsen følger et beløb på 20.000 kr., som er øremærket til den vindende klubs arbejde med bæredygtighed.
Læs mere her om, hvordan du indstiller klubbens projekt til prisen.
– Børnene var også enormt stolte og bruger det ovenikøbet til at belære deres forældre om, at de skal rydde op efter sig selv ved vandet og i naturen. De var meget imponerede over den store check, og idet vi ikke har brugt alle pengene endnu, har vi også dem med på råd, når vi snakker om, hvad de kan bruges til.
– Faaborg Sejlklub har i mange år kørt en bæredygtig linje til stævner mv. Vi bruger f.eks. aldrig plastik og engangs-service. Men det har alligevel betydet, at vi har fået en diskussion op at køre om, hvor og hvordan vi kan blive mere bæredygtige. Hvilke tiltag kan det fine beløb bruges til? Der er skabt opmærksomhed omkring det, og det tror jeg er rigtig sundt at få på dagsordenen.
– Den ene halvdel af pengene er blevet øremærket til Krabbeklubben, den anden til klubben generelt.
I krabbeklubben har vi fået indkøbt en fin delfinaffaldsspand, som vi har placeret ved vores bro, sådan at alle nu kan komme af med affald, når de nyder en stund ved vandet. Ungerne synes ligefrem, det er sjovt ’at fodre’ delfinen.
Vi har også indkøbt affaldstænger til børnene. De bliver fundet frem, når området omkring vores sejlklub trænger, eller når vejret ikke lige tillader plasken i vand. Så går vi en tur med vores havmiljøvogter-poser og tænger og rydder havnen og vandkanten for affald.
Vi ville ha indkøbt en flagstang til vores fine havmiljøvogter-flag, som vi hejser - men heldige som vi var og i bæredygtighedens navn - fik vi en aflagt af den lokale spejderafdeling, der skulle udskifte stænger. Så den er nu sat op, så børnene stolt kan hejse flaget, mens vi forklarer vigtigheden af at passe på havmiljøet. Vi har investeret i og leder efter mere holdbare alternativer til vores fiskenet og krabbestænger, der hurtigt kan blive lidt ’brug og smid ud’.
Klubbens andel af pengene er endnu ikke brugt, men der spekuleres i et bedre system til affaldssortering blandt andet.
– Jeg vil helt klart opfordre andre til at indstille deres projekter og ikke mindst arbejde med bæredygtige projekter, der kan kvalificere sig til at være en indstilling værdig. Det betyder jo, at der bliver tænkt grønnere rundt omkring, og det får vi brug for, så vores børn også har rent vand at sejle på og boltre sig i, når de bliver voksne.
Jeg synes, det har vækket mange tanker hos os som klub i forhold til, hvad vi mere kan gøre, og jeg ville elske at se mange flere projekter, som man kan få inspiration fra. Andre sejlklubber har været superinteresseret i vores lille projekt, og vi har derfor også skrevet en drejebog for, hvordan vi driver krabbeklub, til de, der måtte være interesseret.
Det kunne da være skønt, at få nye inputs fra andre dele af Sejlerdanmark til at fremme den grønne dagsorden - så jeg synes bare man skal komme ud af busken og indstille sine projekter.
I Faaborg Sejlklubs Krabbeklub fanger ungerne andet end krabber. Skruelåg og plasticdunke bliver hevet op af vandet med mindst lige så stor stolthed som havets ti-benede skaldyr. Ved hver sæsonstart hejser klubben Havmiljøvogterflaget på en lille flagstag og underviser børnene i vigtigheden af ikke at efterlade skrald i naturen. Filosofien bag er, at mange bække små giver håb for et renere havmiljø i fremtiden, og for det arbejde modtog de Dansk Sejlunions Bæredygtighedspris 2021.
Se interview med Dina Snedker og hendes datter Thilde lige efter, de modtog prisen på Dansk Sejlunions Klubkonference 2021.