DH-DM kårer nye Danmarksmestre

Efter fem snorlige op/ned-baner og to distancesejladser blev tre nye DH-danmarksmestre kåret søndag.

Senest ajourført d. 29. august 2022

Efter to sejldage med solskin og champagnesejlads, var meteorologen fra DMI ikke specielt optimistisk, da hun var direkte igennem på skippermødet søndag morgen kl. 8 ved DH-DM.

Men en front nord for Juelsminde bragte fin luft fra 4-6 m/s med sig og gjorde arrangørerne i stand til at sende deltagerne hjem med to fine banesejladser som afslutning på årets DH-DM.

Om DH-DM

DH-DM arrangeres i et tæt samarbejde mellem de tre østjyske sejlklubber i Juelsminde, Snaptun og Horsens samt Dansk Sejlunion. Formålet med mesterskabet er at skabe en sejlads, hvor alle både med gyldigt DH-målerbrev kan dyste mod hinanden på forskellige banetyper.

Efter tilmeldingsfristens udløb er bådene blevet inddelt i grupper af Dansk Sejlunions DH-eksperter, og der kåres en officiel Danmarksmester i hver gruppe.

Stævnet løber over tre dage med både banesejlads og distancesejlads på programmet.

De endelige resultater kan ses på manage2sail og dronevideoer, billeder og øvrige opslag fra stævnet kan ses på stævnets facebookside.

– Det var næsten magisk – vi havde mere eller mindre indstillet os på, at vi måtte aflyse søndagens sejladser. Men så kommer der lige en front, der holder tre timer og giver os præcist det, vi havde håbet på, siger stævneleder Lene Holm fra Juelsminde Sejlklub.

Stævnelederen kan dermed se tilbage på et DM med fem snorlige op/ned-baner og to fine distancesejladser og stor tilfredshed med forløbet.

– Vi har haft næsten 100 frivillige i gang for at skabe en fest for sejlerne både til lands og til vands, og det er mit indtryk, at langt de fleste tager hjem fra Juelsminde med en god oplevelse i bagagen, fastslår hun.

Nye mestre i alle grupper

I alle tre grupper, der dystede under DH-DM, var der nye besætninger øverst på podiet i forhold til sidste år.

I gruppe 1 for de store både lykkedes det på sidste dagen Steen Toftebjerg i Italia 11.98 Stony VIII at overhale Martin Meredins Landmark 43 Esbern Snare, der ellers havde været i spidsen siden fredag.

Kun to point skilte de to førende både efter seks tællende sejladser, og yderligere to point efter tog Peter Buhl i Swan 42 sig af bronzemedaljerne efter en meget stabil serie.

Suveræn vinder af gruppe 2

Knapt så tæt var det øverst i gruppe 2 for de mellemstore både, hvor Torben Falholt i Jeanneau Sun Fast 3600 fortsatte de gode takter fra de to første sejladsdage.

Sammen med besætningen tog han en suveræn sejr med kun ni point samlet og hele 14 point foran den regerende danmarksmester Niels Nørgaard Pedersen i X-37.

Han tilkæmpede sig med nød og næppe sølvmedaljen, a point med Torsten Bastiansen, der i X-35 tog sig af bronzemedaljen.

Dramatik i gruppe 3

I gruppen for de mindste både lykkedes det med det yderste af neglene Morten Arndal fra Horsens Sejlklub at holde fast i førstepladsen. Med samme antal point som Melges 20 I'nglorous Bastard' fra Sverige blev to prikker i fredagens sejladser til Smaragden fra Horsens udslagsgivende for fordelingen af guld- og sølvmedaljerne.

Der var også dramatik om om tredjepladsen, hvor Melges 24 med Niels Dolberg umiddelbart lå til at vinde, á point med Frank Eriksen i Global 'Ærøpigen'.

Men en straf på to point tildelt af kapsejladskomiteen sendte Melges 24’eren ned på en ærgerlig fjerdeplads.

Stort tillykke til alle vinderne!

DH-Reglen

DH-reglen er en måleregel, der på basis af en båds størrelse og sejlegenskaber beregner et handicap, dvs. den fart sejlbåden forventes at kunne opnå ved forskellige vindstyrkeområder.

På den måde kan to både med store forskelle i deres sejlegenskaber deltage i kapsejladsen på lige vilkår.

.
Rul til toppen