Sejlerlandsholdet

Dansk OL-kvalifikation i 49er og 49erFX

OL i Paris 2024 bliver som minimum med dansk deltagelse i 49er og 49erFX. Det står klart, efter at Sejlerlandsholdet sikrede Danmark nationspladser ved VM i Haag.

Foto: Peter Brøgger
Senest ajourført d. 16. august 2023

Efter uhyre tætte sejladser og kamp om hvert point lykkedes det onsdag Sejlerlandsholdets to skiff-besætninger at sikre dansk kvalifikation til OL.

Begge besætninger skulle ramme dagen for at blive blandt de bedste ti nationer, der udløste en OL-nationsbillet.

I herrernes 49er lavede Rask/Precht serien 6-7-15 og formåede dermed at holde et højt niveau gennem dagens tre sejladser. Samtidig lavede de nærmeste konkurrenter både tyvstarter og en række tunge placeringer, hvilket skubbede danskerne det sidste stykke mod OL-kvalifikationen.

De slutter VM som samlet 11’er og dermed lige uden for Medal Race. Men da både polakkerne og briterne lå med to besætninger i top10, var den danske OL-kvalifikation hjemme.

– Vi er superglade for at have kvalificeret Danmark til OL og derudover at have sejlet et overordnet godt stævne. Vi har fundet tilbage til nogle af de gamle rutiner og lykkedes med ting, som vi ellers har kæmpet lidt med over sæsonen. Det giver god motivation! siger Frederik Rask.

Spænding for 49erfx

Hos kvinderne i 49erFX blev dramaet om den sidste nationsplads en del større. Søstrene Schmidt sluttede som samlet 10’er efter gårsdagens tre sejladser og havde dermed umiddelbart sikret Danmark nationskvalifikationen.

Men da Finland som 11. nation lagde protest mod Race Commitee over en tildelt tyvstart, var intet afgjort før en høring torsdag morgen. Den blev dog afvist, og Danmark fastholdt dermed pladsen i Medal Race.

– Vi har ikke sover så meget i nat, kan vi godt afsløre. Det blev lige lidt for spændende, siger Johanne Schmidt og bliver afløst af søster Andrea:

– Da vi fik afgørelsen af Finlands protest, var det mest af alt lettende. Det er virkelig fedt at kunne tjekke den af, at nu er Danmark kvalificeret, så vi kan fokusere på at blive bedst muligt og ikke på at få en nationsplads.

Nacra 17 slutter to nationspladser fra cuttet

I Nacraen lykkedes det desværre ikke at sikre OL-kval i denne omgang. Natacha Saouma-Pedersen og Mathias Bruun Borreskov slutter som samlet 13'er og 11. bedste nation - kun to nationspladser fra cuttet, der i denne klasse er ni.

Heldigvis kommer der flere muligheder senere hen for kvalifikation.

Selvom tre klasser nu er afsluttet, er VM stadig i fuld gang. Både ILCA 6, ILCA 7, IQ Foil og Kite Foil er stadig på vandet og kæmper om pointene.

Særligt i ILCA-feltet er Danmark godt med, hvor Anne-Marie Rindom pt. ligger 4’er og Anna Munch 12’er. Derudover er der stadig mulighed for OL nationskvalifikation i de fleste andre klasser.

Rul til toppen