Dansk Sejlunion overrasket over mulig åbning for russisk og belarussisk OL-deltagelse

World Sailings bestyrelse har annonceret en mulig tilbagekomst for Rusland og Belarus frem mod OL2024. En udmelding, der vækker forbavselse hos Dansk Sejlunion.

Senest ajourført d. 25. maj 2023

World Sailing har netop annonceret, at russiske og belarussiske atleter muligvis kan deltage i World Cup stævnet i Hyeres i 2024 under neutral nationalitet med henblik på kvalifikation til OL i Paris.

En udmelding, der mildest talt overrasker Line Markert, formand for Dansk Sejlunion.

– Vi kan ikke se, at der er sket nogen som helst positiv udvikling i konflikten. Derfor mener vi fortsat, at Rusland og Belarus skal forblive udelukket fra al international sejlsport.

Opbakning til dansk ståsted

Den holdning bakkes op af den nordiske/baltiske gruppe G i World Sailing, der mødtes tidligere på foråret. Ligeledes var det et altdominerende budskab, da World Sailings bestyrelse i sidste uge konsulterede organisationens Council i forbindelse med Mid-Year Meeting.

– Med undtagelse af tre councilmedlemmer blev der klart og tydeligt meldt fra over for en åbning over for Rusland og Belarus, så længe krigen pågår. Mange councilmedlemmer påpegede, at det tværtimod er de ukrainske sejlere, der reelt er afskåret muligheden for at forberede sig til OL på grund af krigen, påpeger Line Markert.

Svært at håndhæve neutralitet

Derfor kommer World Sailings bestyrelses relativt klare tilkendegivelse om en snarlig tilbagevenden da også dybt overraskende, siger hun.

– Vi har meget svært ved at se, hvordan atleterne og deres nationer vil kunne håndhæve neutraliteten. Tværtimod ved vi, at netop disse nationer knytter idræt og politik meget tæt sammen ved at gøre atleterne til nationale symboler, siger Line Markert og hæfter sig ved, at officials og repræsentanter dog fortsat er udelukket fra World Sailings organer.

– Vi tager udmeldingen fra bestyrelsen som udtryk for, at IOC har lagt et betydeligt pres på World Sailing i tråd med de seneste signaler fra IOC’s præsident. Man må ikke glemme, at World Sailing utvivlsomt vil gøre meget for at forblive på god fod med IOC.

Rul til toppen