Tre hæderstegn uddelt på Dansk Sejlunions Generalforsamling

En kasserer fra Thisted gennem 66 år, en sejler med 10 VM-guldmedaljer på cv’et og et afgående bestyrelsesmedlem i Dansk Sejlunion blev alle hædret på Dansk Sejlunions Generalforsamling.

Senest ajourført d. 25. marts 2023

Vanen tro benyttede Dansk Sejlunion årets generalforsamling til at hædre nogle af dem, der har leveret en ekstraordinær indsats eller en enestående sportslig bedrift.

Denne gang blev to ærestegn og en guldnål uddelt til store klapsalver fra de fremmødte klubrepræsentanter i Odense.

Ærestegnet gives enten for sportslige resultater eller en meget stor, markant og lang indsats i DS-organisationen. Kun i meget sjældne tilfælde er det tidligere blevet givet til en frivillig i klubberne. Men når man gennem 66 år har bestredet posten som klubkasserer, er indsatsen alligevel så enestående, at den må anerkendes.

Det siger Jakob Frost, økonomiansvarlig i Dansk Sejlunion, der således kunne overrække Ærestegnet til 90-årige Jørgen Pedersen fra Thisted Sejlklub.

Hæderstegn

Dansk Sejlunion opererer med fire hædersbevisninger: 

  • Danmarks Idræts-Forbunds Ærestegn
  • Dansk Sejlunions Ærestegn
  • Dansk Sejlunions Guldnål
  • Dansk Sejlunions Sølvnål

Du kan læse mere om dem, og se hvem der igennem årene er blevet tildelt hæderstegn her.

– En af sejlklubbernes store udfordringer er at tiltrække frivillige til de mange opgaver, som driften af en klub kræver. Det kræver ildsjæle, og det er Jørgen Pedersen om nogen. Siden 1957 har han klaret det hele med bogføring, kontingentopkrævning og regnskab for sin klub. Nu er han som 90-årig gået på velfortjent pension. Det er virkeligt en imponerende indsats, som Dansk Sejlunion gerne vil hylde og takke ham for, siger han.

10 x VM-guld

Fra en enestående kasserer til en vanvittig sportslig bedrift. Eftermiddagens næste Ærestegn blev overrakt til Anna Livbjerg, der i 2022 hev sit 10. VM-guld hjem i streg i Europajollen.

Selv i dansk idrætshistorie bredt set er det en imponerende bedrift.

At Anna Livbjerg er forblevet i samme jolle gennem så mange år, har desuden en stor værdi for dansk sejlsport, siger Frost:

– Hun medvirker til at holde et højt niveau i klassen og stille krav til nye sejlere om at dygtiggøre sig. Hvis de skal slå hende, må de stå tidligt op. Dermed har hun bidraget rigtig meget til ungdomsudviklingen i dansk sejlsport gennem årene – måske også mere end hun selv er bevidst om, siger han og fortsætter:

– Man plejer at sige, at man som sportsudøver når toppen, når man vinder et VM-guld. Hvor det så efterlader Anna Livbjerg med tanke på de 10! af slagsen, hun har derhjemme, undlader jeg at spekulere nærmere i her. I stedet er jeg glad for, at jeg på vegne af Dansk Sejlunion fik mulighed for at tildele hende vores højeste udmærkelse for hendes enestående, sportslige resultater.

Guldnål efter otte år i bestyrelsen

Med et skarpt blik for bredden i sejlsporten har Christian Hangel gennem sin tid i Dansk Sejlunions bestyrelse gjort en stor forskel for både organisationen og Sejlerdanmark som helhed. Men efter otte år på posten faldt han for aldersgrænsen og kunne derfor ikke genvælges til bestyrelsen. Til gengæld blev han hædret med en Guldnål, der gives for mindst otte års særlig indsats i Dansk Sejlunion.

– Christian Hangel har ydet en kæmpe indsats i Dansk Sejlunions bestyrelse, og vi kommer virkelig til at savne hans engagement, siger Jakob Frost.

Særligt ungdommen har ligget hans hjerte nært, ligesom samarbejdet mellem klubber lokalt og på tværs af landet har gjort det. Da Dansk Sejlunion for nogle år siden startede arbejdet med bæredygtighed, meldte han sig også straks under paraplyen. Heldigvis betyder det, at han også fortsætter lidt endnu i Dansk Sejlunion, siger han.

– Christian Hangel er af den overbevisning, at når vi kan gøre en forskel, så har vi også en pligt til det. Ikke med store armbevægelser men ved jordnær formidling af det gode eksempel til inspiration for andre. Jeg og resten af bestyrelsen er derfor glade for, at han har sagt ja til at forsætte arbejdet i Bæredygtighedsudvalget, selvom han nu udtræder af bestyrelsen.

Rul til toppen