Sejlerlandsholdet

Anne-Marie Rindom skal bære Danmarks fane ved OL

Sejlerlandsholdets Anne-Marie Rindom skal sammen med håndboldherrernes målmand Niklas Landin bære den danske fane ved OL-åbningsceremonien i Paris.

Foto: Lars Møller
Senest ajourført d. 18. juni 2024

’En kæmpe ære’.

Sådan betegner Anne-Marie Rindom selv det faktum, at hun ved OL’s åbningsceremoni skal bære den danske fane sammen med Håndboldherrernes målmand Niklas Landin.

Når den olympiske flamme tændes den 26. juli i Paris, sker det første gang i legenes historie ikke inde på et stadion. I stedet får flere hundredtusinder tilskuere langs Seinen en unik mulighed for at tage del i åbningsshowet og hylde delegationerne fra 206 nationer, der på spektakulær vis sejles gennem den franske hovedstad. En oplevelse, Anne-Marie Rindom ser frem til med stolthed:

– Jeg er enormt stolt og utrolig glad og ydmyg over, at jeg er blevet valgt til at være fanebærer. Det er en kæmpe ære og en anerkendelse ikke bare af ens resultater, men hvem man er som menneske, ens personlighed og hvilken indvirkning, man har på dansk idræt. Det har været rigtig vigtigt for mig i mange år at være en god rollemodel og være med til at bære den kultur, som vi har opbygget på sejlerlandsholdet, videre til den næste generation. At jeg kan få lov at bære fanen og gå forrest er et kæmpe skulderklap, og jeg vil gøre mit bedste for, at hele det danske hold får det bedste OL, siger hun.

Tager medansvar for fællesskabet

Det er fjerde gang, Sejlerlandsholdets ILCA-6 sejler skal repræsentere Danmark ved OL. Det gør hende også til en af de mest erfarne olympiske atleter på det danske OL-hold.

Med i bagagen har hun både olympisk bronze og guld, og så er hun med sin tilgang til sejlsporten og eliteidræt generelt en god rollemodel for yngre generationer.

Netop det sidste er Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion, glad for bliver bemærket uden for sejlerkredser, påpeger han:

– Det er fantastisk endnu engang at have Anne-Marie Rindom med på OL-holdet. Hun tager sin enorme erfaring med ind i gruppen og tager et stort medansvar for fællesskabet på sig. Hun rækker meget ud til de nye olympiske sejlere og taler med dem om, hvad det vil sige være til et stort stævne, og hvor man pludselig træder ind i rampelyset på en hel anden måde. Hvad der sker med en, når man ikke lykkes, og hvordan man kommer videre. Hun bidrager enormt meget til fællesskabet på Sejlerlandsholdet, og jeg er glad for, at Danmarks Idrætsforbund ser det og anerkender hendes betydning på både kapsejladsbanen og på land.

Svært at stille med stærkere kandidater

Det var da heller ikke svært at pege netop på Anne-Marie Rindom som en af legens to fanebærere. Det siger Søren Simonsen, OL-chef de mission for Danmarks Idrætsforbund, der udvælger fanebærerne.

– Vores fanebærerne til OL i Paris kan fremvise nogle helt fantastiske meritter fra sportens allerøverste hylde. Både Niklas og Anne-Marie har inden for hver deres disciplin vundet OL-guld og været kåret til verdens bedste, så rent sportsligt er det svært at stille med stærkere kandidater, siger han og fortsætter:

– Men samtidig har de altid udmærket sig som gode og særdeles vellidte repræsentanter for dansk elitesport generelt, og på hver sin måde har de bidraget ekstremt flot til fællesskabet inden for egen idræt. Anne-Marie Rindom som mentor for de unge sejlere og Niklas Landin som mangeårig anfører for det danske landshold. Derfor er det med meget stor stolthed, at jeg ser frem til, at netop de to står i spidsen for den danske delegation til OL-åbningsceremonien i Paris.

Fanebærere fra sejlsporten gennem tiden

Det er sjette gang en sejler bærer den danske fane under OL’s åbningsceremoni – og anden gang i træk at æren tilfalder en sejler.

  • Tokyo 2020*: Jonas Warrer
  • Sydney 2000: Jesper Bank
    Barcelona 1992: Jørgen Bojsen-Møller
  • Moskva1980: Jørgen Lindhardsen
  • Tokyo 1964: Henning Wind

(* afviklet 2021 pga. corona)

.
Rul til toppen