Sejlerlandsholdet

Johan Søe vinder windsurfernes OL-udtagelse

Når slaget om OL-placeringerne skal stå til sommer i Marseille, bliver det med Johan Søe som dansk repræsentant i herrernes windsurf-klasse IQ Foil.

Senest ajourført d. 5. april 2024

Det bliver Johan Søe, ÅWK, der skal repræsentere Danmark ved OL, når windsurferne mødes i Marseille til sommer. 

Det står klart efter det sidste stævne i den interne udtagelse nu er sejlet.

Med en samlet 11. plads ved det netop afsluttede World Cup-stævne i Palma og en 17. plads ved VM tidligere i år kunne Johan Søe ikke nås af sin nærmeste konkurrent, Niklas Lillelund.

Johan Søe vinder dermed udtagelsen med en margin på 45 point.

– Det er megalækkert og nice at have vundet OL-udtagelsen! Nu kan vi fokusere på forberedelsen til OL i stedet for udtagelsen. Jeg glæder mig helt vildt, siger han og fortsætter:

– Overall er det gået godt. I dag var ikke den bedste dag, men set over hele stævnet er jeg godt tilfreds.

Ny på OL-programmet

IQ Foil er den nye olympiske windsurf-klasse for henholdsvis kvinder og mænd, som får debut på den olympiske scene under legene i Paris2024. Klassen afløser dermed RS:X, som var på OL-programmet fra 2008-2020 (2021).

Ligesom alle andre olympiske klasser er IQ Foil såkaldt onedesign, hvor alle har helt ens udstyr. Ved hjælp af en foil under brættet flyver sejlerne oven på vandet helt lydløst. På grund af den lave friktion med havoverfladen skyder brættet en høj fart - op mod 50 km/t.

Derfor stilles der også store krav til sejlerens kondition og fysiske styrke.

– Særligt let vind, som vi har haft i dag, er hårdt, fordi man pumper hele vejen rundt på banen. Det bliver hurtigt meget fysisk, forklarer Johan Søe.

Sidste chance for OL-kval i Hyeres

Nu går turen til Hyeres, hvor næste store stævne for de olympiske klasser bliver afholdt senere på måneden. Et stævne, der også er sidste mulighed for at kvalificere sig til OL i de klasser, der endnu ikke er udtaget.

For Danmark gælder det klasserne IQ Foil kvinder og Nacra 17.

Selvom Danmark endnu ikke er udtaget i windsurf for kvinder, fungerede stævnet i Palma også som andet udtagelsesstævne i denne klasse. Her vinder OL-sejleren fra Tokyo2020 Lærke Buhl-Hansen suverænt.

Men alt afhænger af, om Danmark kan sikre en nationsplads under det såkaldte Last Chance Regatta i Hyeres, der sejles fra den 21.-27. april.

.
Rul til toppen