Nyt ’Trænerløfte’ hylder og udvikler trænerens centrale rolle i klubberne

DIF’s nye e-læringskursus, Trænerløftet, hylder og udvikler frivillige ved bl.a. at gøre den enkelte bevidst om egne værdier. Forløbet afsluttes med, at man aflægger et ’trænerløfte’.

Senest ajourført d. 30. oktober 2024

Trænere og instruktører spiller en helt central rolle i i sejlklubberne.

For at hylde, udvikle og støtte dem i deres vigtige arbejde har Danmarks Idrætsforbund skabt et stærkt og solidt undervisningsforløb på tværs af idrætter, som kan udvikle de frivillige og gøre dem endnu dygtigere.

Sådan kommer du i gang

Hvem er Trænerløftet for?

Trænerløftet er til alle trænere, både frivillige trænere, forældertrænere, talent- og elitetrænere, voksenmotion-trænere eller noget helt femte..

Find det her

For at få adgang til Trænerløftet skal du oprette et nyt TrænerID. Med TrænerID'et får du fremover ét samlet login til Trænerløfte-platformen og til Idrættens E-læring. Her kan du tage trænerløftet, opbygge dit træner-CV og finde mere inspiration.

Træner: traenerloeftet.dk
klub: klub-identitet.traenerloeftet.dk

Trænerløftet, som modulet hedder, er et online-e-læringsforløb, som løfter trænernes og instruktørernes kompetencer. Det sker blandt andet ved at gøre den enkelte bevidst om egne værdier, og hvordan disse værdier bedst bringes i spil i undervisningen.

Forløbet afsluttes med, at træneren eller instruktøren skriver under på ’trænerløftet’.

Kan bruges bredt i sejlklubberne

I Dansk Sejlunion ser trænerkonsulent Kristina Dannefer store perspektiver i det nye forløb.

– En af styrkerne ved Trænerløftet er, at materialet er målrettet forskellige målgrupper, alt efter om du er træner for børn og unge, voksne eller arbejder med talent- og eliteudøvere, siger hun.

Trænerløftet tager cirka 30 minutter at gennemføre, og det er en rigtig god ide at samle klubbens trænere og instruktører og arbejde med indholdet i fællesskab.

– Trænerløftets indhold giver mulighed for refleksionen over egen trænergerning, hvilket skaber grobund for nogle gode samtaler i klubben i forhold til den daglige træning, motivation og udvikling. Derfor er det oplagt, at den træneransvarlige eller klubben tager initiativ til at invitere til en eftermiddag med Trænerløftet på programmet, siger hun.

Ny inspiration på kurser

Selv kommer hun også til at implementere elementer fra undervisningen på sine egne kurser i løbet af efteråret.

– Trænerløftet understøtter mange af de områder, vi allerede arbejder med på Dansk Sejlunions kurser. Dilemmaerne fra undervisningen giver ny inspiration til træner- og instruktørrollen, som matcher indholdet på Dansk Sejlunions kurser.

At forløbet afsluttes med, at den enkelte træner eller instruktør aflægger et etisk trænerløfte, er en rigtig fin detalje, da det er med til at styrke betydningen af den frivillige indsats, påpeger hun.

– Trænere og instruktører er hverdagens helte i sejlklubberne. At skrive under på et trænerløfte er med til at understrege værdien og betydningen af trænergerningen, mens det samtidig giver anledning til at reflektere over egen praksis for den enkelte. Det er supergodt, fastslår hun.

Her er trænerløftet

  • Som træner vil jeg igennem gode, sjove og inddragende oplevelser dygtiggøre mine udøvere og mig selv.
  • Jeg vil gøre mig umage med at skabe et udviklende, motiverende og respektfuldt trænings- og konkurrencemiljø.
  • Jeg vil gøre mig umage med at være nysgerrig og udvikle mig løbende som træner.
  • Jeg vil gøre mig umage med at træne alle udøvere ud fra de forudsætninger, de har
Rul til toppen