Annoncørbetalt indhold

Klar til søsætning?

Der er mange forhold som man bør tjekke og få opdateret inden man er klar til søsætning.

Lystbådehavn
Senest ajourført d. 4. marts 2022

Tanke

Det er f.eks. en god idé at sikre at diverse tanke er i orden. Det gælder både for Toilettanken, Ferskvandstanken og Brændstoftanken.

Til vandtanken kan man f.eks. bruge PURA TANK, som renser drikkevandssystemet sikkert og grundigt, ved hjælp af aktivt ilt, og er lugt og smagsneutral.

Til toilettanken kan man f.eks. anvende Pury Tankrens Meget effektiv rengøring af toilettanke og opsamlingstanke i campingtoiletter. Fjerner også kalksten og har en behagelig duft.

Til dieseltanken kan vi anbefale vores nyhed Aquafighter. Aquafighter® ligger i bunden af din brænd-stoftank, som en fladfisk. Når vand kommer ind i din tank, når den fyldes eller gennem udluftningen (kondens), synker det bunds i tanken og bliver bundet til brændstofmolekylerne. Aquafighter® vil medføre, at dette brændstofbundne vand frigøres fra brændstofmolekylerne og bliver fanget i Aquafighter®-membranen. Gennem denne proces forbliver dit diesel klart og rent, og din tank forbliver fri for bakterier og mikrobevækst. Når Aquafighter® er fyldt, skal du udskifte det. (Aquafighter® fungerer bedst, når den placeres i en ren brændstoftank.)

Fortøjning

Dine fortøjningerne skal være sikre, og med et det rigtige fortøjningstov, så slipper du for at bekymre dig om at fortøjningen holder. Fortøjninger skal have en tilpas længde og tykkelse. 2 stk på 6 meter og 2 stk på 10 meter er tilpas til de fleste både og pladser.  Det er altid en god idé at have ekstra fortøjninger når man er på tur til fremmede havne, hvor man jo ikke ved hvordan der skal fortøjres. Der er ingen faste regler for brudstyrken på tovværket, men som tommelfingerregel kan man regne med at brudstyrken som skal være ca 75% af bådens totalvægt. Det er vigtigt at dine fortøjninger er flexible, altså en smule elastiske, for at undgå hårde ryk.  Med Forsheda fortøjningfjedre, det ”originale” kødben har du forstærkede ”kæber” og indbygget “tovlås” af polyamid i begge ender der forhindrer at tovet glider.

Redningsudstyr

En vigtig del af klargøring af båden er at få tjekket dit sikkerhedsudstyr. Dine oppustelige redningsveste skal have et tjek, holder de luft, skal patroner og tabletter skiftes. Er du i tvivl så kom gerne forbi butikken i Kastrup så vejleder vi dig i hvordan du tjekker dine veste.  Husk at der skal være godkendte veste til alle ombord, og de skal passe til personernes vægtklasse.

Udover dine veste skal du have styr på om dine livliner, søgelænder, bade/redningsstige er intakte.

Det er altid en god ide at starte sæsonen med at lave nogle Mand over Bord øvelser, så alle ombord ved hvad der skal ske og hvad deres rolle er ved en nødsituation.

Lanterner

Lanterne sikre at du kan ses i mørke, derfor er det vigtigt for sikkerheden at der er styr på lanternerne ombord.

Alle skibe og både skal, fra solnedgang til solopgang vise lanterner.

Der findes forskellige typer lanterner, som alle skal være anbragt, så de lyser nøjagtigt i de rigtige vinkler. Det er bådens fører, der har ansvaret for, at lanternerne er placeret rigtigt.

Længde under 12 meter:

  • Toplanterne skal være synlige mindst 2 sømil væk og sidde mindst 1 meter over sidelanternerne.
  • Sidelanterne skal være synlige mindst 1 sømil væk og agterlanterne mindst 2 sømil væk.

Længde under 20 meter:

  • Sidelanternerne skal være synlig mindst 1 sømil og agterlanterne mindst 2 sømil.

Lægger du for anker, skal ankerlanterne være synlig mindst 2 sømil for hele horisonten rundt. Om dagen er en sort ankerkugle fin at bruge.

Vi kunne skrive meget mere om søsætningen, men du er naturligvis velkommen til at kontakte Hellers via mail (hellers@hellers.dk), via telefon (32503017) eller i butikken i Kastrup.

Rul til toppen