Dan dig et overblik over din konkurrencesituation. Hvor har du indflydelse og hvor har du ikke? Hver gang du efterfølgende møder en overvejelse, så er det meget lettere hurtigt at skyde ting til side, man ikke har indflydelse på – samt at tage stilling til de man har indflydelse på.

Gennemgå alle problemstillingerne i en konkurrencesituation. Noter om det er noget du har indflydelse på, eller om det er noget du ikke kan gøre noget ved. Tilføj evt flere ting som du mener kan være relevant at få overblik over.

Anvendelse til sejlere:
• fra ca 14 år
Trænerens anvendelse:
• træneren kan foreslå øvelsen til en klubaften i vinterperioden. Sejlerne laver først deres essay – 15-20 minutter. Bagefter kan man diskutere hvad det er som gør at man opnår succes – både de personlige egenskaber, men også de handlinger man skal foretage undervejs og betydningen af de relationer man har omkring sig.
Sejlerens anvendelse:
• som sejler kan du selv for sjov lave dette essay. Diskuter eventuelt efterfølgende med din træner, en sejlerkammerat, dine forældre eller andre hvad det var for ting du gjorde, der gav dig succes.