Meteorologi og viden om vejret

Overblik over de mest anvendte vejrtjenester.

senest ajurført d. 2. marts 2020

Vejr, vind og vand

Herunder finder du de mest anvendte vejrtjenester, der leverer prognoser og data om vind, strøm og bølger. Fokus er selvfølgelig på Europa, hvor langt det meste af vores sejlads foregår, men der er også vejrtjenester for andre verdensdele.

Mange vejrtjenester anvender de samme basisdata. Det betyder, at hvis man anvender flere vejrudsiger for at blive mere sikker på nogle sejladsforhold, kan man snyde sig selv. Man skal aldrig underkende lokal viden, og erfaring man selv oparbejder, imens man forbereder sig til en konkurrence ”on location”.

Danmarks Meteorologiske Institut

Hos DMI kan du finde:

Havprognoser med vind og vindstyrke. Se under ”Hav”.
Vejrkort med isobarer i det nordlige Europa. Se under ”Vejr”
Bølgeprognoser med retning og højde. Se under ”Hav”
Strømprognoser. Se under ”Hav”

 

Met-Office

Den engelske vejrtjeneste Met-Office er rigtig god med isobarkort over hele Europa. Se under ”Weather og surface pressure charts”

Desuden har de gode vejrudsiger for hele England.

Forsvarets Center for Operativ Oceanografi

FCOO har gode prognoser for bølger og strøm i danske farvande.

YR.NO

YR.NO har vundet stor udbredelse i Danmark. Mange – endda ikke-sejlere bruger YR.NO. Vejrudsigten er ret simpel og anvender mest symboler.

Windguru

Windguru er efterhånden legendarisk. Det var en af de første vejrtjenester med hurtige og lokale prognoser. Windguru har først og fremmest fokus på vind. Der findes en PRO-udgave, som har meget stor nøjagtighed og værdi. Windguru er ikke altid god til at indfange lokale termiske forhold som fx søbrise.

Windity.com

Mange olympiske sejlere anvender windity.com.

Siden kræver lidt tilvænning, men når du har fundet ud af det, findes der både vind, temperatur, bølger, lufttryk og meget mere.

Siden er meget visuel, og særligt det at zoome ud og ind giver en forståelse for eksempelvis lavtryk.

Windfinder

Windfinder dækker vind- og bølgeprognoser for hele verden. Siden er meget brugbar, hvis du skal sejle i et bestemt område. Bl.a. har den landkort-prognoser for forskellige sider i det samme område. Du kan således søge meget lokalt.

Siden har statistik over vindudvikling i den seneste tid, ligesom der også findes grafer over høj- og lavvande, hvilket kan være vigtigt at have styr på mange steder.