Danske OL-medaljer

Et hav af OL-medaljer er der vundet af dansk sejlsport. Læs mere om historierne bag medaljerne.

senest ajurført d. 19. februar 2020

2016 - BRONZE - LASER RADIAL

Anne-Marie Rindom

2016 - BRONZE - 49ERFX

Jena Mai Hansen
Katja Salskov-Iversen

2012 - SØLV - FINNJOLLE

Jonas Høgh-Christensen

Jonas Høgh-Christensen førte inden den afgørende medaljesejlads, men kunne ikke stå imod den britiske guldfavorit, Ben Ainslie.

Jonas Høgh-Christensen tabte guldet, og Paul Elvstrøm måtte afstå rekorden som den mest succesfulde OL-sejler i historien. Det blev det ærgerlige resultat af medaljesejladsen i Finnjollen ved OL 2012 i Weymouth.  
Jonas Høgh blev før starten jagtet rundt om dommerbåden, men lige inden startskuddet slog Ben Ainslie væk og startede til luv for danskeren. Det så længe ud til at Jonas var kommet godt fra start, indtil Ainslie gik forbi på højre side af midten.

Med overtaget dækkede briten godt af for danskeren alt imens konkurrenterne en for en smuttede forbi. Ved sidste topmærkerunding så det ud til at sølvmedaljen var ved at blive frarøvet Jonas Høgh af hollænderen PJ Postma. Heldigvis for danskeren måtte Postma udføre en straf inden mål, og det kostede så hollænderen bronzemedaljen, der i stedet gik til franske Jonathan Lobert.

Med en sidsteplads i Medal Race, lige efter Ben Ainslie, sluttede de begge OL med 46 point. Pointligheden blev til Ainslies fordel, der dermed vandt sin femte OL-medalje - fire af guld.

Jonas Høgh-Christensen sejlede ved OL sit livs bedste stævne. Danskeren førte fra start og lagde et umenneskeligt pres på forhåndsfavoritten Ainslie. Jonas er den eneste dansker der har vundet OL-sølv i Finnjollen, Paul Elvstrøm har vundet fire OL-guld og Henning Wind OL-bronze i klassen.

2012 - BRONZE - 49ER

Allan Nørregaard Christensen
Peter Lang

Inden OL har Allan Nørregaard og Peter Lang vundet VM-bronze i 49eren. Det lægger ekstra pres på den danske besætning forud for OL.

Allan og Peter kommer formidabelt fra start i Weymouth og fører OL efter de to første sejladser. Herefter følger flere tunge placeringer de næste dage, og medaljehåbet fortoner sig. 

Dog kommer de stærkt igen til sidst - og ligger på en tredjeplads før Medal Race. Men pointene er tætte, bronzen er på ingen måde sikker. Guld go sølv er uden for rækkevidde. 

Allan og Peter må grueligt meget igennem i Medal Race. Efter en dårlig start er de helt nede på en niendeplads ved første mærkerunding. Medaljen er pludselig langt væk.  

De sejler sig op på lænseren for så igen at glide tilbage i feltet. Det endelige vendepunkt kommer på sidste kryds, hvor de tager chancen og går modsat de øvrige både - og pludselig finder de et tryk, der bærer dem op på en medaljegivende fjerdeplads ved sidste mærke.

På den afsluttende lænser overhaler de briterne og slutter Medal Race som nummer tre - som også bliver deres endelige placering. 

Det er Danmarks niende medalje ved legene - hvilket gør London 2012 til det mest succesrige for dansk idræt siden 1968, målt på antal medaljer.  

 

2008 – GULD – 49ER

Jonas Warrer
Martin Kirketerp

Et af OL's vel allerstørste dramaer finder sted i Qingdao - med Martin Kirketerp og Jonas Warrer som hovedpersoner. Inden finaledagen fører den danske 49er med 11 point til andenpladsen - med minimum en sjetteplads i Medal Race er de sikre på guld.

Men ingenting går som planlagt på finaledagen. Modsat de tidligere dage er der hård vind, og danskerne er uheldige - masten knækker en halv time før start. 

Tilbage på land med deres crashede 49er griber Warrer og Kirketerp til en vild og desperat løsning. De låner den kroatiske båd, der stadig står tilrigget på havnen. Lige akkurat når de ud og krydser startlinjen, tre sekunder før tidsfristen udløber. De kommer i mål efter en kaotisk sejlads, hvor de overhaler flere kæntrede både undervejs. 

Dommerbåden udnævner danskerne som guldvindere. Jubelen bryder løs - men for tidligt, viser det sig. De spanske sølvvindere nedlægger protest, og herefter følger et skrivebordsdrama over flere dage, før Warrer og Kirketerp til sidst definitivt tildeles OL-guldet. 

Præstationen sikrer dem B.T.'s guld ved årets sportsgalla, hvor de i øvrigt møder op i forgyldte jakkesæt.

"Jeg kunne ikke selv have skrevet et værre drama. Det har været umenneskeligt og superhårdt. Jeg tror, vi skylder dem en ordentlig bajer nu!," fortæller Martin Kirketerp om forløbet - med tak til kroaterne for lån af båden. 

2004 - BRONZE - YNGLING

Dorte O. Jensen
Helle Jespersen
Christina Borregaard-Otzen

Efter flotte sejladser er besætningen med skipper Dorte O. Jensen på sikker sølvkurs inden den sidste og afgørende sejlads, hvor det desværre går helt galt.

En tyvstart resulterer i en diskvalifikation, og i stedet kan danskerne blot se til fra land og konstatere, at det "kun" bliver til bronze, da den ukrainske båd får klemt sig ind foran i det samlede regnskab.

"Vi vandt en medalje i dumhed i dag. Vi starter for tidligt, hvilket er det værste, du kan gøre, når du har et forspring, så lige nu er det med blødende hjerte, at vi skal modtage en bronzemedalje, men på sigt bliver vi nok glade for den. Men lige nu er jeg skide sur og skuffet. Jeg kunne godt pakke båden nu og køre hjem, så gal er jeg," lyder kommentaren fra Dorte O. Jensen til DR lige inde medaljeoverrækkelsen.

2004 - BRONZE - EUROPAJOLLE

Signe Livbjerg

Optakten til OL i Athen er ikke optimal, da Signe Livbjergs båd bliver kasseret af målerne. Hun får i stedet transporteret kollegaen Ditte Juuls Europajolle til Athen, uden det virker til at være en hindring.

På fornem vis lykkedes det Signe Livbjerg at vinde bronze ved at holde den forhenværende verdensmester Sarah Black fra Australien bag sig og dermed sikre dansk sejlsports 25. olympiske medalje.

Målsætningen var en plads i top fem, så det var en tydeligvis glad Signe Livbjerg, der umiddelbart efter triumfen mødte pressen: "Der var mere, end jeg havde drømt om, så jeg er lykkelig."

2000 – GULD – SOLING

Jesper Bank
Henrik Blakskjær
Thomas Jacobsen

Jesper Banks sidste aktive optræden ved OL bliver også et af de meste minderige af slagsen.

Sammen med gasterne Henrik Blakskjær og Thomas Jacobsen møder Bank op til OL som regerende europamestre og verdensmestre i matchrace. Forventningspresset er stort. 

Alligevel er det ved at gå galt i de indledende fleetsejladser, og kun med det yderste kniber trioen sig med videre til de afsluttende matchracesejladser. Men herefter ser de sig ikke tilbage. 

De sejler sig i OL-finalen, der spektakulært afvikles foran Sydney Opera House. Modstanderen er den tyske legende Jochen Schümann, der jagter sit fjerde OL-guld. Det bliver en dramatisk og nervepirrende finale, hvor Bank og co. er bagud både 0-1, 1-2 og 2-3, før de til sidst vinder 4-3. 

"Jeg kunne bare slet ikke holde op med at grine. Da havde jeg det godt. Det havde været svært at skulle komme hjem og forklare, at man havde udskudt sit studium i tre år for at blive nummer 13 til OL," fortæller gast Henrik Blakskjær i bogen "Bank" - efter holdet var tæt på ikke at kvalificere sig til matchrace-runden.

1996 - GULD - EUROPAJOLLE

Kristine Roug

Guldmedaljen til Kristine Roug er på mange måder historisk og imponerende.

Det er første gang i 48 år, at en dansk kvinde sikrer sig det ædleste OL-metal, og samtidig er hun med sine 21 år den yngste dansker nogensinde til at vinde OL-guld. Ydermere er hun første kvindelige danske sejler til at vinde en OL-medalje.

Sejren kommer i hus efter en tæt kamp mod en hollandsk sejler, hvor Kristine i sidste sejlads viser sine taktiske egenskaber ved at holde sig tæt på hollænderen.

Udover OL-guldet kan Kristine Roug fremvise tre verdensmesterskaber, en kåring som "Årets fund" af Politiken i 1994 og sejren i TV 2's Stjernetræf i 1995.

1992 – GULD - SOLING

Jesper Bank
Steen Secher
Jesper Seier

Efter at have fået bronze ved legene fire år forinden går Jesper Bank denne gang hele vejen. Sammen med Steen Secher og Jesper Seier vinder trioen relativt overbevisende finalen (sejlet som matchrace) mod USA.

Forberedelserne op til OL er ellers ikke i top, da Jesper Bank ved et stævne i Hyeres kom galt af sted med sit venstre knæ, hvilket betyder at store dele af hans optakt foregår på krykker.

"Der var mange gode grunde til at sende nogle andre end os, og den fornemmelse, jeg havde, da jeg stod der på podiet var, at det her var færdigt arbejde. Der var ikke én, der kunne sætte en finger nogen steder. Hvis der var nogen, der havde nogen kommentarer, så kunne de aflevere dem et andet sted. Vi var ligeglade. Det her var vores. Det var vores skammel, vores melodi. Det var bare os deroppe sammen," fortæller Jesper Bank i bogen "Bank" om optakten og forløsningen, da guldet er i hus. 

1992 - BRONZE - FLYING DUTCHMAN

Jørgen Bojsen-Møller
Jens Bojsen-Møller

Efter guldmedaljen fire år forinden kan Jørgen Bojsen-Møller igen hænge OL-metal om halsen. Denne gang bliver det til bronze med fætteren Jens Bojsen-Møller.

Udover medaljen kan Jørgen Bojsen-Møller også glæde sig over at være Danmarks officielle fanebærer ved åbningsceremonien.

1988 – GULD – FLYING DUTCHMAN

Jørgen Bojsen-Møller
Christian Grønborg

Ved For-OL har Jørgen Bojsen-Møller og Christian Grønborg med guld allerede bevist, at der kan være noget stort i vente.

Og forventningerne holder stik. Ved OL-sejladserne i Pusan, Korea, senere på året slutter de to danske Flying Dutchman-sejlere øverst på skammelen. 

Danskerne vinder guldet i overbevisende stil, men bliver undervejs også hjulpet af, at den israelske duo, Yuo Sela og Eldad Amir, afstår fra at stille op i én af sejladserne - efter påbud fra den israelske ledelse. Årsagen er, at sejladsen falder sammen med den jødiske hellighdag "Yom Kippur". 

1988 - BRONZE - SOLING

Jesper Bank
Steen Secher
Jan Mathiasen

Efter OL-debut fire år tidligere med en 12. plads bliver det i Koreea, at Jesper Bank indleder sit imponerende olympiske medaljeridt. Sammen med Steen Secher og Jan Mathiasen sikrer besætningen sig et sæt bronzemedaljer, ligesom de samme år bliver verdensmestre.

Udover tre OL-medaljer har Jesper Bank blandt andet vundet seks officielle verdensmestersskaber og tre europamesterskaber. De mange fornemme præstationer sikrede i 2009 Jesper Bank optagelse i Idrættens Hall of Fame.

1980 – GULD – SOLING

Poul Richard Høj Jensen
Valdemar Bandolowski
Erik Hansen

Fire år efter succesen i Montreal kan besætningen Poul Richard Høj Jensen, Valdemar Bandolowski og Erik Hansen igen hænge et sæt OL-guldmedaljer om halsen.

Da nationalhymnen skal spilles, er det dog hverken Danneborg, der bliver hejst til tops, eller "Kong Christian" der gjalder ud af højtalerne. Som protest mod Sovjetunionens invasion af Afghanistan valgte Danmark og mange andre alnde at stille op ved OL under der olympiske flag og med den olympiske hymne.

I slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne var Valdemar Bandolowski en af hovedaktørerne bag et dansk America's Cup-projekt, som dog på grund af manglende økonomi aldrig blev ført ud i livet.

1980 - SØLV - TORNADO

Peter Due
Per Kjærsgaard

Den første danske medalje i katamaranen Tornado bliver en realitet, da Peter Due og Per Kjærsgaard sikrer sig sølvet ved OL i Moskva.

Fire år senere var Paul Elvstrøm tæt på at vinde bronze i samme bådklasse sammen med datteren Trine, men de måtte lige akkurat tage til takke med en fjerdeplads. 

1976 – GULD – SOLING

Poul Richard Høj Jensen
Valdemar Bandolowski
Erik Hansen

En dansk besætning øverst på sejrsskammelen, da OL-medaljerne i Soling fordeles. Poul Richard Høj Jensen har selskab af Erik Hansen og Valdemar Bandolowski, der også vandt EM-guld i 1971 som gast hos Paul Elvstrøm.

Poul Richard Høj Hansen slog sig siden ned i England, hvor han på Petticrow-værftet bygger succesrige Drager.

1968 - SØLV - DRAGE

Aage Birch
Poul Lindemark-Jørgensen
Niels Peter Markussen

Besætningen med Aage Birch, Poul Lindemark-Jørgensen og Niels Peter Markussen følger flot op på sidste OL's guldmedaljer, da de tre herrer sikrer sig sølvet.

Det er samtidig Danmarks sidste medalje i Drage-klassen, der efter 1972 ikke længere er på det olympiske program. Danmark nåede dog at blive den mest vindende OL-nation i Drage - med fire medaljer: 1 guld, 2 sølv og 1 bronze.

Aage Birch har også vundet DM for Drager flere gange. Han har stadig rekorden i at vinde Dragernes berømte Guldpokal - hele syv gange sejrede han i sine Drager, der alle bar navnet "Chok".

1964 – GULD – DRAGE

Ole Berntsen
Ole Poulsen
Christian Bülow

Efter bronze i 1948 og sølv i 1956 bliver tredje gang lykkens gang for Ole Berntsen. Sammen med Ole Poulsen og Christian Bülow sikrer besætningen sig den første danske OL-guldmedalje i Drage-klassen nogensinde.

Dengang var det normalt, at alle Drager blev bygget i mahogni på eg og var blanklakerede - så det vakte opsigt, da danskerne møder op i en båd, hvor mahognien er overmalet med hvid farve. Af samme grund fik båden tilnavnet "White Lady".

Efter 37 år vendte "White Lady" i 2006 tilbage til Danmark. Prins Henrik var køberen af båden, der forinden var blevet klargjort på et værft i Estland.

1964 - BRONZE - FINNJOLLE

Henning Wind

Med Finnjolle-guld til Paul Elvstrøm ved de tre forudgående OL er det en stor arv, Henning Wind skal forsøge at løfte. Selvom det ikke bliver til det ædleste metal, kan han dog forlade OL i Tokyo med oprejst pande og en bronzemedalje. Fire år senere er Henning Wind igen med ved OL, men denne gang rækker det kun til en 17. plads.

Som den første sejler nogensinde har Henning Wind æren af at blive udnævnt til fanebærer under åbningsceremonien.

1960 – GULD – FINNJOLLE

Paul Elvstrøm

Med sin fjerde guldmedalje på stribe skriver Paul Elvstrøm sig ind som en legende i ikke blot sejlsporten, men i selve OL's historie. Ingen individuel atlet havde tidligere vundet guld ved fire OL i træk - og til dato har kun ganske præsteret tilsvarende (bl.a. Carl Lewis og Michael Phelps).

Elvstrøm vinder guldet allerede inden sidste race. Derfor gør det mindre, at en halvsløj Elvstrøm ikke stiller til start.

"Jeg kræver den indrømmelse, at jeg ikke sejler på - det går nok. Jeg søger at forudse alt, hvad der kan ske. Jeg har ikke sekunder til overs i min båd til at tænke mig om, hvis noget sker. Jeg ved, hvad der skal gøres, når det sker," fortæller Paul Elvstrøm om opskriften på succes - i bogen "Guld til Danmark".

1960 - SØLV - FLYING DUTCHMAN

Hans Fogh
Ole Gunnar Petersen

Hans Fogh deltager i sit første af i alt seks OL, og det bliver en fornem debut. Sammen med Ole Gunnar Petersen lykkedes det besætningen at sikre sig sølvmedaljerne i Rom.

Mange år senere - i 1984 - vinder Hans Fogh endnu en OL-sølvmedalje. Men på det tidspunkt stiller han op for Canada, som han emigrerede til i 1969.

1960 - SØLV - 5,5 METER

William Berntsen
Steen Christensen
Søren Hancke

Efter bronze i 1948 er William Berntsen igen med helt fremme, da medaljerne skal fordeles. Denne gang er Dragen skiftet ud med 5.5 Meter, og sammen med Steen Christensen og Søren Hancke lykkes de med at sikre den anden danske sølvmedalje ved legene.

1956 – GULD - FINNJOLLE

Paul Elvstrøm

I Melbourne bliver det alle gode gange tre. I en duel mod belgiske Nelis viser Elvstrøm sin erfaring og sejler - trods en placering som nummer 15 i en af sejladserne - forholdsvis sikkert guldet hjem.

"Da Dannebrog gik til tops på sejrsmasten, strøg jeg min hånd over min solskallede næse, hvad der nok ikke var helt, som det skulle være i den situation. Men det var en nødvendighed. For jeg mærkede et par våde striber fra øjnene. Sådan er der jo mange mennesker, der er så dumme, at de ikke tror, at de kan være følelser bekendt," fortæller Paul Elvstrøm om følelsen ved at vinde sit tredje OL-guld - fra bogen "Guld til Danmark".

1956 - SØLV - DRAGE

Ole Berntsen
Christian Bülow
Cyril Andersen

Danmark sender det mindste OL-sejlerhold af sted nogensinde, men på imponerende vis lykkedes det at sikre medaljer i begge de to repræsenterede klasser.

Mens Paul Elvstrøm endnu engang vinder guld, træder Ole Berntsen et skridt op ad medaljestigen, da bronzemedaljerne fra otte år tidligere bliver byttet ud med sølv sammen med Christian Bülow og Cyril Andersen.

1952 – GULD – FINNJOLLE

Paul Elvstrøm

Finnjollen er for første gang med ved OL - og Paul Elvstrøm stiller til start og vinder en overbevisende guldmedalje.  

Specielt huskes den fjerde dag i Helsinki, hvor det lykkes at vende en håbløs bundplacering til en førsteplads med en tidsmargin på to minutter til nummer to!

"Man var så venlig at kåre mig til OL's mest suveræne vinder, fænomenet Zatopek (løber) iberegnet, og man sammenlignede min sejr med et 100 m løb, hvis vinder kom i mål 25 meter før nummer to!" Citat fra Paul Elvstrøm om sin overlegenhed i bogen "Guld til Danmark".

1948 – GULD – FIREFLY

Paul Elvstrøm

I efterdønningerne fra krigen opnår Danmark sit bedste OL nogensinde med i alt tyve medaljer. Heriblandt den første af fire historiske guldmedaljer til Paul Elvstrøm.

Kort tid inden OL er den unge danske sejler startet i lære som murer, så det er kun muligt for ham at få fri til træning i 14 dage op til legene.

Sejren bliver sikret efter en finale, hvor Paul Elvstrøm selv tilskriver succesen en stor portion held.

"Måske vi kommer til at sejle sammen igen på et tidspunkt. Det vil jeg se frem til. De er en dygtig sejler og en fantastisk konkurrent. God vind fremover, min ven," skriver rivalen Ralph Ewans i et personligt lykønskningsbrev til Elvstrøm.

1948 - BRONZE - DRAGE

William Berntsen
Ole Berntsen
Klaus Baess

For første gang er Drage-klassen på det olympiske program, og det bliver en god debut set med danske øjne.

Med placeringerne 3, 4, 3, 5, 2,5 og 2 lykkes det William Berntsen sammen med sin bror Ole Berntsen og Klaus Baess at sikre sig en samlet tredjeplads blandt de 12 deltagende både.

1928 - SØLV - 6 METER

William Vett
Aage Høy-Petersen
N. O. Møller
Peter Schlitter

For tredje gang bliver det til sølv for en dansk besætning i 6-Meter. William Vett er igen med om bord - nu med følgeskab af Aage Høy-Petersen, N. O. Møller og Peter Schlitter.

1924 - SØLV - 6 METER

William Vett
Knud Degn
Christian Nielsen

Efter at have sejlet en del år med pæn succes, dog uden det helt store gennembrud, beslutter William Vett i 1924 at købe en ny båd.

Det viser sig at være en god ide, for den daværende Magasin du Nord-direktør, der vinder sølv ved OL i Paris sammen med Knud Degn og Christian Nielsen.

1912 - SØLV - 6 METER

H. Meulengracht Madsen
Steen Herschend
Sven Thomsen

Den første danske OL-medalje i sejlsport bliver en realitet ved legene i Stokholm i 1912.

H. Meulengracht Madsen, Steen Herschend og Svend Thomsen kæmper i deres 6-Meter "Nurdug II" en hård kamp mod den franske båd "Mac Miche".

Begge både vinder en enkelt sejlads inden finalesejladsen, der desværre falder ud til franskmændenes fordel.