Mod

Fra 16-17år. At turde være modig og tage svære valg, som er i overensstemmelse med med ens værdier, kan være afgørende. Derfor bør det trænes.

Senest ajourført d. 9. november 2021

Hvilken aldersgruppe egner dette redskab sig til?

Det anbefales at du er 16-17år før du begynder at arbejde med dette redskab.

Mange tror, fejlagtigt, at de bedste atleter i verden bare er fyldt med selvtillid. Sådan kan de da også tit se ud, realiteten er bare en anden. Ingen er konstant fyldt med selvtillid og alle vil opleve at stå i situationer som er ubehagelige og hvor de er super nervøse. Faktisk så har Team Danmark lavet en stor undersøgelse blandt deres atleter, og alle, uanset niveau, oplever nervøsitet og svære situationer.

Du kender sikkert følelsen af nervøsitet før starten til første race til årets store stævne. De andre virker virkelig gode og det er nemt at komme til at tvivle på sine egne evner. Denne nervøsitet kan nogle gange fuldstændig overtage en og få en til at handle helt anderledes end man normalt ville gøre, f.eks. ikke starte der hvor der er fordel, fordi de andre virker så gode og man vil ikke ligge i klump med dem. Eller man ikke vil protestere mod en af de bedste i feltet, for hvad nu hvis man taber protesten. Det kan for nogle give mening at arbejde med at være modig. Det er okay ikke at have stor selvtillid i en situation, men det behøver ikke stoppe dig fra at være modig og forsøge.

Til at arbejde med at være modig og håndtere svære situationer kan du benytte styrkekompasset, også kendt som fyrtårnsmodellen (se vedhæftede øvelse). Det kan dog være en god idé at have arbejdet med værdier og forstyrrende tanker før arbejde med styrkekompasset startes, da disse indgår i modellen.

Styrkekompasset kan du bruge til enten at forberede dig på svære situationer som du forventer, eller du kan bruge det til at se tilbage og analysere hvordan du handlede i svære situationer. Styrkekompasset skal hjælpe dig til at reflektere over hvad der sker, hvis du tager den ”nemme” følelsesstyrede vej, og hvis du tager den ”sværere” værdistyrede vej. Ofte vil du opleve en kortvarig glæde eller lettelse ved at vælge den følelsesstyrede vej, men den vil også have nogle langsigtede konsekvenser. Den værdistyrede vej derimod, er ofte også den sværere eller hårdere vej at vælge, men som på lang sigt også giver større værdi/udbytte.

Lad os tage startlinjen som eksempel. Du ser der er fordel på styrbord side af linjen. Men du ser også at mange af de gode også har tænkt sig at starte der. Du vælger derfor at trække lidt ned ad linjen og starte ca. midt på. Idét du tager beslutningen om, ikke at starte blandt de andre gode sejlere kan du opleve lettelse over ikke at skulle kæmpe med dem og at risikoen for at få en dårlig start bliver mindre. Til gengæld bliver du ikke mere erfaren i at starte der hvor der er fordel og hvor man skal kæmpe om pladserne. Du mister altså noget erfaring. Havde du i stedet valgt at starte helt til styrbord på trods af de mange gode sejlere, så havde du mærket noget pres og måske noget nervøsitet. Det havde været en sværere start at eksekvere og der var en risiko for at det blev en dårlig start. Til gengæld gav den dig mere læring og udviklede dig mere end starten midt på linjen gjorde. 

Styrkekompasset skal være et redskab du kan bruge til at identificere nogle at de typiske svære situationer du oplever når du sejler (f.eks. når du ikke føler at du sejler hurtigt) og hvordan du skal håndtere de situationer. I svære situationer stiger der ofte en stampassager ombord på bussen (Hvis det ikke giver mening, se ”forstyrrende tanker”). Denne stampassager vil ofte forsøge at få dig til at gøre noget som giver en kort tilfredshed eller lettelse, men som sjældent er god på lang sigt (f.eks. trimme en hel masse om, hvilket kan give en følelse af at du ”gør noget”, som kan virke lettende. Problemet er bare, at det ikke er sikkert at der behøvede at blive trimmet en hel masse om, du gjorde det bare fordi du følte du var langsom og uden at tænke over om det var gode justeringer).  Når du registrerer, at der er en stampassager skal du få refokuseret. Til dette har mange en remse, f.eks. ”tickles, trim, tryk” eller et ord, som får dem tilbage i fokus. Ved at komme tilbage i fokus kan du bedre træffe kloge, værdibaserede beslutninger frem for, at lade stampassageren tage følelsesstyrede handlinger.

Det kan være godt at arbejde med styrkekompasset tæt på sæsonstart, for derefter at huske på det sæsonen igennem. Forsøg specielt at øve dig på at være modig og træffe værdistyrede handlinger til sæsonens første stævner, som ofte er træningsstævner, hvor resultater ikke spiller en stor rolle.

Rul til toppen