Relationen

Alle aldre - Relationen er essentielt for trivsel og alt sportspsykologisk arbejde. Sørg for at være nysgerrig og se hele mennesket, ikke kun atleten.

Senest ajourført d.8. februar 2022

Hvilken aldersgruppe egner dette redskab sig til?

Til alle aldersgrupper og det er noget som bør øves gennem hele livet. Alle, trænere som sejlere, bør prioritere tid til at tale sammen, også på tomandshånd.

Det første redskab er at ”snakke sammen”. I arbejdet med alle de følgende redskaber er det fundamentalt at kunne have trygge og fortrolige samtaler med sin træner og andre personer omkring sig, hvor der både tales om lette og svære ting. Skal man arbejde med sportspsykologi, uanset redskabet man arbejder med, så er det godt at have en, som man kan tale og sparre med. Det lyder utrolig simpelt, men det er det ikke altid.

Har du svært ved at snakke med din træner kan du prøve at starte i det små og bare have en mere normal snak med ham/hende når I f.eks. mødes i klubben. Efterhånden som I får en stærkere relation til hinanden vil I nok turde åbne mere op og tale om sværere ting. En god relation er et godt fundament for at man kan arbejde med sportspsykologiske værktøjer. Det giver din træner langt bedre forudsætninger for at stille de rigtige spørgsmål og forstå dig.

Det kan være vigtigt at snakke om sin sejlads, f.eks. ”Jeg er nervøs i dag” eller ”Jeg bliver vred når jeg laver store fejl og så sejler jeg ikke så godt”, men det er mindst lige så vigtigt at snakke om alt andet, f.eks. ”Det er svært at få tid til træningen på grund af lektier” eller ”Mit hoved er fyldt med ting fra skolen og derhjemme, så jeg er måske lidt ved siden af mig selv for tiden”. Dette er blot eksempler på emner og du skal selv mærke efter hvad du gerne vil tale om.

Vi har alle udfordringer og vi skal ikke skamme os over at dele dem. Din træner har helt sikkert også haft mange udfordringer gennem sit liv og måske endda nogle af de samme som dig og vil derfor måske kunne komme med nogle gode idéer til hvordan han/hun selv har løst sine udfordringer. Andre gange kan det måske være nok for dig bare at få delt frustrationer og bekymringer så din træner ved hvordan du har det. Uanset hvad er det altid bedre at få snakket sammen end ikke at få snakket sammen.

Rul til toppen