Stress / genopladning
Fra 17år. Det kan have konsekvenser at forsøge at køre med 120km/t hele tiden. Det er derfor vigtigt at huske at genoplade og vide hvordan man bedst oplader.
Fra 17år. Det kan have konsekvenser at forsøge at køre med 120km/t hele tiden. Det er derfor vigtigt at huske at genoplade og vide hvordan man bedst oplader.
Hvilken aldersgruppe egner dette redskab sig til?
Det anbefales at du er mindst 17år før du begynder at arbejde med dette redskab samt at det gøres i samarbejde med din træner.
De fleste kender følelsen af at have haft en hård uge og man bare har brug for at slappe af. Som atlet vil man have perioder hvor man kan have meget om ørene med både uddannelse og mange timers træning om ugen. Når folk har det sådan, siger de som regel at de er ”stresset”. En smule (periodevis) stress er ikke nødvendigvis negativt, men det er vigtigt at være opmærksom på balancen mellem stress og genopladning.
Hvis vi forestiller os, at vi er en bil som holder bedst til at køre 100km/t, så kan vi i perioder godt køre 110 eller 120km/t, men det betyder også, at vi efterfølgende bliver nødt til at have perioder hvor vi sænker farten og kører 80-90km/t. Kører vi bare på med 150km/t uden at være opmærksomme på når kroppen eller hjernen begynder at brokke sig (det kan være vi får sværere ved at sove, koncentrere os, udbrændthed, træthed, kan ikke overskue hverdagsgøremål m.m.) så kan man ende med at stressen påvirker en rigtig negativt.
Har du svært ved at finde ud af hvornår du skal genoplade kan det give mening at aktivt planlægge perioder hvor du skruer ned for noget af det som fylder meget. Det kan f.eks. være efter et stort stævne som du har trænet hårdt op til. Så kan du planlægge, at man måneden efter stævnet halverer du antallet af træningssessioner om ugen. På den måde kommer du ikke til at fortsætte med 150km/t efter stævnet og kommer ikke til at have dårlig samvittighed over at træne mindre, da der er en langsigtet plan med nedjusteringen af træning.
Det er ligeledes vigtigt at du er nysgerrig og ærlig overfor dig selv omkring hvad der genoplader dine batterier. Er det at have nogle dage fri uden planer, nogle lange gåture, at være alene eller sammen med din kæreste/venner/familie, at tage et par dage væk i sommerhus eller er det at lave nogle andre aktiviteter, som at cykle, klatre, spille tennis eller golf? Det er vigtigt at dine nærmeste relationer også ved hvorfor du gør som du gør. Derved undgår du, at de prøver at hive dig med til ting som ikke genoplader dine batterier. Det er helt ok at sige fra og fokusere på hvad der er bedst for din egen genopladning. Mange føler, at de skal have en årsag/undskyldning hvis de siger fra til ting, men i virkeligheden er den bedste årsag til at sige fra, at ”man ikke har lyst”.
Det er vigtigt at pointere, at vi alle er forskellige og derfor kan håndtere forskellige mængder stress. Nogle vil have brug for at genoplade mere eller før andre og det er vigtigt at kommunikere hvis f.eks. din træningsmakker eller træner ikke er opmærksom eller har forståelse for dette.
Værktøjet til dette redskab kan være godt til at skabe opmærksomhed og refleksion omkring din mentale balance og registrere når du har været ude af balance i længere tid.