Mod

Fra 16-17år. At turde være modig og tage svære valg, som er i overensstemmelse med med ens værdier, kan være afgørende. Derfor bør det trænes.

Senest ajourført d.9. november 2021

Hvilken aldersgruppe egner dette redskab sig til?

Dette redskab egner sig bedst fra 16-17-års alderen og op efter.

Mange tror, fejlagtigt, at de bedste atleter i verden bare er fyldt med selvtillid. Sådan kan de da også tit se ud, realiteten er bare en anden. Ingen er konstant fyldt med selvtillid og alle vil opleve at stå i situationer hvor de ikke føler stor selvtillid.

Dine sejlere vil helt sikkert også opleve det. At de af og til vil føle, at de ikke er lige så gode som de andre. Det kan f.eks. få dine sejlere til ikke at starte der hvor der er fordel på startlinjen fordi det gør alle de gode også, eller ikke protestere mod ham den gode sejler når han laver en fejl, for hvad nu vis man tager fejl. Der kan man arbejde med at være modig. Det er okay ikke at have stor selvtillid i en situation, men det behøver ikke stoppe en fra at være modig og forsøge.

Til at arbejde med at være modig og håndtere svære situationer kan man benytte styrkekompasset. Styrkekompasset kan bruges til enten at forberede sig på svære situationer som man forventer, eller man kan bruge det til at se tilbage og analysere hvordan man handlede i svære situationer. Styrkekompasset skal hjælpe dine sejlere til at reflektere over hvad der sker, hvis de tager den ”nemme” følelsesstyrede vej, ift. hvis de tager den ”hårdere” værdistyrede vej. Ofte vil der være en kortvarig glæde eller lettelse ved at vælge den følelsesstyrede vej, men den vil også have nogle langsigtede konsekvenser. Den værdistyrede vej derimod, er ofte også den svære eller hårde vej at vælge, men som på lang sigt også giver større værdi/udbytte.

Lad os tage startlinjen som eksempel. Du ser der er fordel på styrbord side af linjen. Men du ser også at mange af de gode også har tænkt sig at starte der. Du vælger derfor at trække lidt ned ad linjen og starte ca. midt på. Idét du tager beslutningen om, ikke at starte blandt de andre gode sejlere kan du opleve lettelse over ikke at skulle kæmpe med dem og det vil gøre din start nemmere. Til gengæld bliver du ikke mere erfaren i at starte der hvor der er fordel og hvor man skal kæmpe om pladserne. Du mister altså noget erfaring. Havde du i stedet valgt at starte helt til styrbord på trods af de mange gode sejlere, så havde du mærket noget pres og måske noget nervøsitet. Det havde været en sværere start er eksekvere og der var en risiko for at det blev en dårlig start. Til gengæld gav den dig mere læring og udviklede dig mere end starten midt på linjen gjorde.  

Rul til toppen