Miljøvenlig forårsklargøring

Du kan selv gøre en del for at skåne miljøet for en masse kemikalier, når du klargører din båd.

Af: Lena Hellstrøm - senest ajourført d. 23. februar 2025

Der bliver brugt mange kemikalier, når vi forårsklargøre. Derfor er det også her vi kan gøre meget for at passe på miljøet, så rester ikke driver ud i vores farvande og i jorden. Du skal også huske at passe på dig selv og bruge handsker og åndedrætsværn.

Her er nogle praktiske råd og nyttige links, inden du går i gang med forårsklargøringen.

Undgå slibestøv på jorden

Indånding af slibestøv kan være sundhedsfarligt, når gammel bundmaling eller lak skal slibes ned eller fjernes. Husk åndedrætsværn, når du arbejder med slibning.

Brug industristøvsuger, når du sliber med maskine. Mange havne og klubber har de store støvsugere og slibeværktøj, som kan lånes eller lejes. Spørg på din havnemester.

Hvis der ikke er mulighed for at låne eller leje grej til slibning af bund, så skal du bruge afdækning under dit arbejdsfelt, så du skåner jorden og miljøet. Slibestøv og vandslibningsrester skal opsamles og afleveres på din genbrugsstation som kemisk affald.

Læs mere på Miljøstyrelsen

Brug vandbaserede og bionedbrydelige produkter

Brug vandbaserede, bionedbrydelige og miljøvenlige produkter, når du skal klargøre og pleje din båd. Sådanne produkter er mere skånsomme overfor miljøet og dig selv.

Når du fjerner gammelt polermiddel og voksrester på bådens fribord og dæk, så brug vandbaserede produkter, som fx Gelcoat Cleaner. Brug også vandbaserede polermidler og teak cleaner, når båden skal friskes, træværket funkle og fribordet skinne.

 

Brug miljøskånsom bundmaling

Traditionelt indeholder bundmalinger biocider (gift), som skader vandmiljøet og give kraftige allergiske reaktioner ved hudkontakt. Den slags bundmalinger er EU på vej til at udfase. Afløseren – de biocidfri bundmalinger - er allerede på markedet. Denne maling er mere miljøvenlig og skånsom overfor naturen end traditionelle bundmalinger.

Der findes efterhånden en del biocidfri typer af bundmaling fra flere forskellige mærker. Her i 2025 er der 10 klubber under Dansk Sejlunion, som samarbejder med Hempel. De har hver fået biocidfri bundmaling til en klubbåd.

Den nye malingstype kræver lidt mere fokus på vejr og temperaturer, når den påsmøres, men fremover er den lettere at vedligeholde. Hvis du søger på nettet, vil du kunne finde gode instruktionsvideoer til fx Silic One fra Hempel.

 

Fremover bliver det lettere

Inden du går i gang med at male bunden med biocidfri bundmaling, så sæt dig grundigt ind i brugsvejledningen. Denne type bundmaling er nemlig mere restriktiv i forhold til temperaturer, fugt og regn.

Den gamle type bundmaling mister effekt over tid, og der skal bundmales hvert eller hvert andet år. De nye silikone-baserede malinger mister også effekt over tid. Men genopfriskningen er en noget lettere proces, hvor man uden at tage hensyn til vandlinje, blot påfører en væske og skyller den af igen efter et døgn.

Hvis vi gerne vil have et rent hav at sejle på, må vi også selv bidrage til løsningen - med stort, som småt.

.
Rul til toppen