Fra seks til 50 optimistsejlere på to sæsoner
En blomstrende ungdomsafdeling fastholder også de voksne i klubben, siger cheftræner Jacob Nikolajsen, Horsens Sejlklub, der på to år fik 44 nye børn med i klubben.
En blomstrende ungdomsafdeling fastholder også de voksne i klubben, siger cheftræner Jacob Nikolajsen, Horsens Sejlklub, der på to år fik 44 nye børn med i klubben.
Hvad var det for en klub, du kom til i 2019?
– Det var en klub, hvor der ikke var ret mange ungdomssejlere tilbage. Da jeg forlod Horsens i slutningen af 2014 på grund af et job i Middelfart, havde vi næsten 60 optimistsejlere og en del store jollesejlere. Men vi havde ikke formået at rekruttere derfra. Da jeg kom tilbage i 2019, var der kun seks-syv optimister og 10 storjollesejlere tilbage, så det var en noget minde afdelingen end tidligere. Min opgave var at banke det op igen til det niveau, vi havde før.
Jacob Nikolajsen blev i 2020 kåret som Nykredit Sailor of the year blandt andet på grund af succesen med klubbens optimister. I nomineringen blev der således lagt vægt på ’Jacobs altid smittende engagement overfor såvel nye som etablerede sejlere samt disses forældre’ som en væsentlig del af afdelingens vækst.
Se Jacobs oplæg fra Klubkonferencen 2020
Jacob holdt et spændende oplæg om ungdomsarbejdet i Horsens Sejlklub på Dansk Sejlunions Klubkonference i 2020. Du kan se hele hans oplæg i sin fulde længde her.
Hvordan er I lykkes med den opgave?
– Jeg begyndte i jobbet lige som sæsonen startede i april 2019. Vi lagde en masse kræfter i at bredde budskabet ud om, at vi havde en ungdomsafdeling, hvor man kunne lave en masse sjovt. Vi reklamerede gennem infostandere ved indfaldsvejene, i lokalaviserne og på Facebook. Det lykkedes os at få 15 unge, der startede op i forårssæsonen og 12-13 igen i august. Målet var at få 15 ind forår og efterår, da der altid er et frafald. Vi har pt. ti stykker, der stadig hænger på fra første sæson. Sidste år startede vi først op i juni på grund af corona, og der kom 15 nye sejlere til. Der var dog flere, der gerne ville begynde, men vi har ikke plads til flere, hvis vi skal kunne lykkes med at lave ordentlig træning. I august begyndte 17 nye, og der er kun fire i år, der er hoppet fra, så nu har vi faktisk en god, stor flok. Sidste sæson reklamerede vi lidt på vores egen facebookside, og vores sejlere spredte budskabet på deres skoler. Det var faktisk nok til at rekruttere det rigtige antal.
Hvad har været den største udfordring i arbejdet?
– Lige i starten var det udfordrende, at vi ikke havde en ungdomsformand og frivillige hænder omkring sejlerne. Vi manglede en, der kunne sidde for bordenden, og der var ikke så mange at trække på. Jeg ville gerne af med noget af det administrative, så det sloges jeg lidt med. Jeg ville hellere bruge tiden med ungerne og timerne på vandet. Nu har vi heldigvis en velfungerende styregruppe på otte-ni forældre og en god formand.
Hvad skal man vide, hvis man som klub gerne vil gøre jer kunsten efter?
– Man skal turde investere i det. Det er selvfølgelig en stor post at sætte trænerløn på budgettet, men det giver igen, når man kigger i medlemstallet. Derudover er det også nemmere at søge sponsorater. Samtidig er aktiviteter hele året rundt også meget vigtigt for fastholdelsen af de unge. Selv om sejlsæsonen er slut, aktiverer vi dem stadig hele vinteren. Tirsdag med gymnastik i en stor hal, og torsdag med svømning. For de hårdføre af dem er der også sejlads hver anden weekend vinteren igennem. Sidst men ikke mindst laver vi et hav af lejre både i skoleferierne og i januar, hvor vi normalt holder tørtræningslejre for dem alle sammen på tværs af alder og hold. Det er helt klart med til at fastholde dem i stedet for, at de om vinteren begynder til badminton eller håndbold, og så ender med at blive der.
Hvad betyder det for klubben som helhed at have en velfungerende ungdomsafdeling?
– Det er klubbens hjerte at have en stor ungdomsafdelingen. Mange af dem, hvis børn er begyndt nu her, har selv været sejlere i Horsens som unge, så de vender jo tilbage igen. Når børnene starter, bliver forældregruppen filtreret ind i det. Dels som frivillige hænder i ungdomsafdelingen, og dels ser vi også flere, der bliver interesserede i vores sejlerskole eller i at få båd igen. På den måde bliver det ofte en familieting, når ungerne begynder. Derudover gavner ungdomsafdelingen alle klubbens medlemmer, fordi det giver liv på havnen. Det er meget sjovere at komme herned, når der er gang i den.
Hvad betyder forældrene i forhold til at fastholde de unge?
– Det er enormt vigtigt at få forældrene engageret og få dem kørt ind på de frivillige opgaver. Det gør, at de får et tilhørsforhold til klubben. Når først forældrene er engagerede, er det meget svære for ungerne at stoppe igen. Hvis de kommer hjem og klager over, at træningen har været kold og ikke sport sjov, er forældre uden tilknytning mere tilbøjelige til at lade dem kvitte sejladsen. Hvis forældrene selv er engagerede i klubben, er de omvendt med til at løfte dem op og fastholde dem i sporten. Så det er enormt vigtigt at bruge tid på at lære dem at kende og få dem til at komme og hjælpe. Opgaver er der i hvert fald rigeligt af.