’Miljøvenlig sejlklub’ - certificering

Gør en forskel for miljøet - på land og til vands. Sæt gang i miljøvenlige aktiviteter og få din klub certificeret.

Foto: Peter Brøgger
Senest ajourført d. 20. februar 2024

Indhold

    Ekspandér

    Den blå omstilling

    Havet er mere end blot et udgangspunkt for vores fritidsliv. Det er en del af, hvem vi er - og vi bør passe meget bedre på det, end vi gør nu. Vi er en grøn sport på det blå hav

    Du tror måske ikke, at der er meget, du selv kan gøre. Der tager du fejl. Hvert et lille bidrag tæller, når vi er mange nok. I det perspektiv spiller idræts- og foreningslivet også en rolle.

    Det er grunden til, at Dansk Sejlunion uddeler en årlig Bæredygtighedspris til en klub, der gør lidt ekstra for miljøet. Certificering som ’Miljøvenlig sejlklub’ er det næste skridt, som skal motivere klubberne til at tage aktiv del i at passe på havet og miljøet omkring os.

    Samarbejde og udvikling

    Vi har ladet os inspirere af andre lignende tiltag i resten af verden, herunder i særlig grad den newzealandske model ’Clean Club’. Vi ønsker desuden fremadrettet at samarbejde med organisationer som arbejder for, at påvirke miljøet i en bæredygtig retning.

    Dansk Sejlunions Bæredygtighedsudvalg bag certificeringen

    Det er Dansk Sejlunions Bæredygtigheds- og Havmiljøudvalg, der har udtænkt og udviklet konceptet 'Miljøvenlig Sejlklub'. Udvalget består af frivillige repræsentanter for en række klubber, som alle har det tilfælles, at de kerer sig om miljøet og havet omkring os.

    Bæredygtigheds- og Havmiljøudvalget gennemfører indsatser for en ansvarlig grøn sport på det blå hav, der er et pejlemærke i Dansk Sejlunions strategi. Udvalget arbejder med at udvikle og gennemføre konkrete projekter og kampagner for at øge kendskab og indsatser i sejlklubbers, sejleres og bådejeres tilgang til miljø- og klimaudfordringer.

    Udviklingen af grønne initiativer løber heldigvis stærkt, og derfor vil denne certificering også udvikle sig fortløbende. Vi er lige begyndt rejsen, så der vil unægtelig komme ændringer undervejs. Det er dog vigtigt at sige, at vi i Sejlerdanmark er sammen om dette vigtige arbejde med den grønne omstilling for det blå, og vi vil rigtig gerne høre om din klubs ideer og erfaringer.

    22 gode ideer

    Ofte er det sværeste at tage det første skridt i den grønne retning. Derfor har vi lavet en liste over mulige tiltag, der kan hjælpe mod en certificering som ’Miljøvenlig sejlklub.

    Lad dig inspirere af denne liste med 22 konkrete miljøvenlige forslag:

    1. Beskriv en bæredygtighedsplan for din klub.
    2. Etablér en pris, der hædrer det klubmedlem, som gør noget godt for havmiljøet.
    3. Stop med at bruge engangsservice til stævner og events.
    4. Sørg for, at der kan sorteres i minimum tre fraktioner på havnen.
    5. Sikr, at der kan sorteres i minimum tre fraktioner i klubbens lokaler – også jolleskur mm.
    6. Overvej, om der kan slukkes for strøm og vand på vinteropbevaringspladsen. Det giver desuden en økonomisk gevinst.
    7. Lav et årligt tjek af elforbrug i klubbens lokaler. Kan der skiftes lyskilder og andre el-artikler – eller kan de helt sløjfes?
    8. Gå klubbens rengøringsmidler igennem og skift ud. Kan der findes mindre skadelige produkter?
    9. Lav best pratice for småreparationer og klargøring af både forår/efterår, og del det med klubbens medlemmer.
    10. Gør visuelt opmærksom på, at man ikke skal hælde kemikalier i afløb/riste, fx ved at male fisk på asfalten rundt om.
    11. Hold et årligt loppemarked, hvor klubbens medlemmer kan sælge/købe sejlertøj og maritimt grej.
    12. Lav en klubaften, hvor I syr tasker eller sækkestole af gamle sejl. Brug gammelt tovværk til måtter og andet husflid.
    13. Lav en strandrensningsdag, hvor klubbens medlemmer rydder op omkring havnen eller på en offentlig strand efter aftale med kommunen.
    14. Sæt et miljøforbedrende projekt i gang sammen med andre ’vand’-klubber i området fx dykkerklub, lystfiskere eller strandjægere. Det kunne være at lægge et stenrev ud, plante ålegræs eller andre vandmiljø-forbedrende tiltag.
    15. Tal om bæredygtighed og miljø med eleverne i klubbens ungdoms- og voksenundervisning.
    16. Tag færre følgebåde med til jollestævner.
    17. Brug el-påhængsmotorer til klubbåde.
    18. Tag 10 procent af farten på trænerbåde.
    19. Hold regnskab med brændstofforbruget – vis udviklingen på opslagstavlen.
    20. Opfordre til samkørsel ved møder, stævner og den ugentlige kapsejlads.
    21. Få monteret solceller, jordvarme eller anden alternative energikilde.
    22. Bliv en del af Dansk Sejlunions netværk ’Blå Ambassadører’

    Når din klub kan sætte flueben ved mindst fem af disse forskellige muligheder - eller har foretaget andre tiltag, som er i tråd med de ovenstående - er I aspiranter til at blive certificeret som ’Miljøvenlig sejlklub’.

    Fra bronze til platin

    Der er fire niveauer i certificeringen:

    • Bronze – ved fem miljøforbedrende initiativer
    • Sølv – ved ti miljøforbedrende initiativer
    • Guld ­– ved femten miljøforbedrende initiativer
    • Platin – ved tyve miljøforbedrende initiativer

    Ved at have de forskellige grader af certificering sikrer vi, at alle klubber – uanset størrelse og økonomi – har mulighed for at være med, og at der samtidig er mere at stræbe efter.

    Inspiration

    Her kan du se et eksempel på en plan for bæredygtighed, som Virksund Sejlklub har vedtaget i starten af '24.

    Ansøg om certificering

    Dansk Sejlunions medlemsklubber kan ansøge om at blive certificeret som ’Miljøvenlig sejlklub’. En certificering har en varighed af tre år og skal herefter fornyes efter de gældende krav på det pågældende tidspunkt.

    Hvis du føler at I allerede er kommet et godt stykke, så udfyld skemaet med det samme. Det tager 20-30 min at få det gjort.

    Søg via dette link

    Kontakt klubkonsulent Lena Hellström, hvis der er spørgsmål i forbindelse med certificeringen.

    En ansøgning om certificering indebærer, at klubben kan få hjælp af en klubkonsulent i Dansk Sejlunion, hvis man ønsker det. Processen frem mod en certificering skal først og fremmest tænkes som et redskab til at sikre gode rammer og vilkår for arbejdet med grønne initiativer med udgangspunkt i et realitetstjek af klubbens tiltag.

    Hvis I synes, at I allerede gør en god indsats, så ansøg med det samme. Måske er det nok til, at I kan få certificeringen nu – og dermed inspirere andre klubber til en mere miljøvenlig adfærd over for vores fælles hav og jord.

    Rul til toppen

    Læs mere