En festival for kvinder i sejlsport

Her kan du læse om, hvad Steering the Course går ud på, hvorfor vi bakker op, hvordan jeres sejlklub bliver en del af festivalen samt andre praktiske informationer.

Af: senest ajurført d. 23. marts 2021

Indhold

  Ekspandér

  Sejlsport er en af ​​de mest inkluderende sportsgrene, der findes. Alle kan være med, uanset om man sejler på tur eller konkurrerer på højeste niveau. Sammen med World Sailing stræber Dansk Sejlunion efter at gøre vores sport tilgængelig for alle, uanset alder, køn eller formåen.

  Derfor har vi også valgt at bakke op om World Sailings festival for kvinder i sejlsport 'Steering the Course'. En international festival, der sigter på at introducere flere kvinder til sejlsporten og opmuntre dem, der allerede sejler til at gå nye veje i sporten, eksempelvis som trænere, frivillige eller stævne-officials.

  Steering the Course løber af stablen på den nordlige halvkugle fra fredag den 21. til søndag den 30. maj 2021 som en årlig tilbagevendende begivenhed.

  Vi inviterer alle klubber til at være med og opfordrer til, at man lader sig inspirere af materialet på siden her til at gennemføre egne arrangementer.

  Hvorfor skal klubben deltage i Steering the Course?

  Selv om dansk sejlsport heldigvis er godt stillet i forhold til kvinders muligheder i sejlsport i andre lande, er der stadig plads til forbedring.

  Hvis vi kigger på tallene fra klubber under Dansk Sejlunion, taler de et tydelige sprog. Vi har i øjeblikket 40.446 mandlige medlemmer og kun 12.563 kvindelige, svarende til, at 76 procent af klubbernes medlemmer er mænd, mens kun 24 procent er kvinder. Samme mønster gør sig gældende for det frivillige arbejde i klubberne, hvor færre kvinder engagerer sig som stævneledere, sejlerskoleansvarlige og klubformænd.

  Ved at sætte fokus på en medlemsmålgruppe, der er underrepræsenteret, kan klubben øge antallet af medlemmer, skabe et generel fokus på aktiviteter der taler til/interesserer nye målgrupper, øge talentmassen samt motivere flere frivillige hænder til  foreningens mange opgaver.

  Hvordan deltager man?

  Der er ikke nogle formelle arrangementer, man som klub skal afvikle for at være med. Det er helt op til den enkelte klub, hvor meget man vil arrangere, og hvilke målgruppe, man ønsker at engagere. Måske har I lyst til at bruge festivalen på at invitere piger og kvinder uden kendskab til sejlsport ned i klubben og motivere dem til at komme på vandet. Måske vil I hellere bruge jeres kræfter på at hjælpe jeres kvindelige medlemmer til at komme i gang med at sejle eller dømme kapsejlads. Måske noget helt tredje eller en kombination af det hele.

  Det kan være alt lige fra en tirsdagsmatch med 'kvinderne ved roret' til åbent hus-arrangementer (hvis det kan lade sig gøre under de coronarestriktioner, der findes) eller et e-sejlsport kvindestævne. Kun fantasien sætter grænser her.

  Hvad bidrager Dansk Sejlunion med?

  Dansk Sejlunions egen indsats i festivalen fordeler sig på fire hovedspor.

  Undersøgelse af kvinder i sejlsport

  Dansk Sejlunion har taget initiativ til en dansk undersøgelse af kvinder i sejlsport. Resultaterne fra undersøgelsen vil vi bruge til et længerevarende udviklingsprojekt, der skal gøre det mere attraktivt for kvinder at være medlem af en sejlklub samt at være frivillig i sejlklubberne.

  Undersøgelsen er åben for besvarelse fra den 27. april til den 20. maj.

  Klik her for at starte spørgeskemaet

  Rådgivning og sparring 

  Har I brug for hjælp til at komme videre med planlægning af initiativer i forbindelse med festivalen, er I meget velkomne til at tage fat i en af vores klubkonsulenter.

  Kommunikation

  Dansk Sejlunion sætter løbende - herunder både før, under og efter selve festivalen - fokus på kvindelige rollemodeller i sejlsporten. Vi hjælper også gerne med at sætte fokus på de arrangementer, I vælger at afholde under paraplyen af Steering the Course. Tag fat i klubkonsulent Ingeborg Nielsen, der er projektleder på festivalen, for at melde jeres arrangementer ind, eller kommunikationsansvarlig Julie Elver, hvis I har gode bud på kvindelige rollemodeller i sejlsporten.

  Egne arrangementer 

  Dansk Sejlunion planlægger også egne arrangementer i forbindelse med festivalen. Vi er dog ikke helt klar til at melde det ud konkret endnu, men det vil blive tilføjet snarest.

  .
  Rul til toppen