Danske OL-medaljer

Sejlsport er den mest vindende OL-disciplin i dansk idrætshistorie. Få historierne om de mange sejlsportsmedaljer og de store dramaer bag.

28. oktober 2022

Indhold

    Ekspandér

    De danske sejlere har gennem tiden vundet flere OL-medaljer end nogen anden olympisk idræt.

    Sejlsporten lagde ud i de tidlige olympiske år med tre sølvmedaljer i 6 Meter, men Paul Elvstrøm er den altoverskyggende OL-atlet med fire OL-guldmedaljer. I 1952 blev danskeren kåret som Olympiadens mest suveræne vinder.

    Herudover har flere andre danske sejlere markeret sig med store resultater og nervepirrende dramaer. Jesper Bank, Jonas Warrer & Martin Kirketerp, Anne-Marie Rindom for bare at nævne nogle få.

    Få alle historierne bag de danske OL-sejlsportsmedaljer her.

    2020 (Tokyo, afholdt 2021)

    Anne-Marie Rindom, ILCA 6, Guld

    Anne-Marie Rindom I 2021 opnåede Horsenssejleren Anne-Marie Rindom det ultimative mål, hun har drømt om, siden hun var barn - at vinde OL-guld.

    Efter at have ført overlegent gennem det meste af kvalifikationen, var to gule flag på den sidste dag før Medal Race lige ved at spænde ben for den rutinerede sejler. Forvirringen var total, efter at hele feltet var blevet generelt tilbagekaldt - måtte hun sejle med efter de to gule flag? Hun valgte at lade være af frygt for, at hun fik en såkaldt 'DNE' - en diskvalifikation, der ikke kan fratrækkes - og dermed ville inkassere maksimalt antal point.

    Hendes ellers markante forspring på over 20 point skrumpede ind til blot syv. En sønderknust Anne-Marie Rindom stillede sig efter dagens afslutning op foran tv-kameraerne, åbnede op for de frygtelige scener og følelserne på vandet og vandt hele Danmarks sympati.

    Finalen blev derfor både nervepirrende og fuld af forløsning, da hun krydsede målstregen som nummer syv og endegyldigt sikrede sig førstepladsen.

    En DR-reporter var på pletten og fik et legendarisk interview med den nyslåede olympiske mester kort efter hendes målgang i Medal Race:

    – Jamen altså for helvede, det har jeg drømt om, lige siden jeg var født. Ej, fuck det er så fedt. Det er så svært at præstere under pres, og det gjorde jeg på trods af alt det, der skete i forgårs. Jeg er så megaglad, begyndte hun interviewet, der efterfølgende gik viralt.

    – Jeg kan slet ikke helt fatte det. Jeg tænker jo ikke om mig selv på den måde, og i dag var jeg så nervøs og tænker, at alle de andre har styr på det, og at det har jeg ikke selv. For man er jo født i Danmark med jantelov, så man ikke skal tro, at man er bedre end de andre, men det var jeg fandme i dag, og det var megavigtigt, lød det grinende fra Rindom.

    Anne-Marie Rindoms guldmedalje i ILCA 6 (tidl. Laser Radial) er på mange måder historisk. Det er den første guldmedalje i en ILCA-klasse nogensinde, og den første danske guldmedalje til en kvindelig sejler i 25 år.

    2016 (Rio)

    Anne-Marie Rindom, ILCA 6, Bronze

    Stævnet i Rio begynder på den værst tænkelige måde. Første dag er der ingen vind, og på andendagen bliver kvinderne i ILCA 6-klassen sendt ud i noget, der ligner storm. Anne-Marie Rindom formår også at sætte sig selv under ekstra stort pres, da hun i tredje sejlads bliver diskvalificeret efter en protest.

    Den stærke sejler får dog ro på, og med gode sejladser på stribe sejler hun sig frem i feltet, hvor hun ligger på andenpladsen inden det afgørende medal race, hvor pointene tæller dobbelt.

    Medal race starter godt for Horsens-sejleren, der holder sin nærmeste konkurrent bag sig. Det får dog en brat ende, da hun er lidt for aggressiv med sin teknik på lænseren og får en straf for at pumpe for voldsomt, når hun surfer ned ad bølgerne. Panik og en hurtig 360 graders straf-vending, og så står sølvmedaljen ikke til at redde.

    Hendes træningsmakker fra Irland overhaler danskeren, som bliver henvist til tredjepladsen efter netop Irland på andenpladsen og Holland på førstepladsen.

    Anne-Marie Rindom var den første dansker til at vinde en medalje i bådtypen ILCA 6 (tidl. Laser Radial).

    Jena Mai Seaton & Katja Salskov-Iversen, 49erFX, Bronze

    Første sejlads. Tyvstart. Ikke det bedste udgangspunkt for de danske kvinder i 49’er FX. En klasse, der for første gang er med ved OL efter at være blevet introduceret tre år tidligere.

    Jena Mai Seaton (tidl. Hansen) og Katja Salskov-Iversen kommer ellers til Rio som regerende europamestre og har netop vist, at de kan være med i kampen om medaljerne.

    Uden plads til flere fejl får de dog sejlet sig tilbage i toppen af den samlede stilling med en imponerende sikker serie, hvor de kun tre gange slutter sejladser uden for top-4.

    Det betyder, at hele tre besætninger; den spanske, den brasilianske og den danske, ligger à point med 46 point inden medal race. Den new zealandske er derudover blot ét point efter.

    Alt er derfor på spil i den sidste og afgørende sejlads. De to Hellerup-sejlere er længe i en rendyrket duel om bronze mod Spanien, men mod afslutningen af medal race får den danske besætning næsten hentet både New Zealand og Brasilien, der kæmper om guldet.

    Det er dog ikke nok, og Brasilien sejrer med en margin på få sekunder ned til New Zealand. Kort efter sejler Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen i mål som nummer fire, hvilket sikrer dem en flot bronzemedalje.

    2012 (London)

    Jonas Høgh-Christensen, Finnjolle, Sølv

    Jonas Høgh-Christensen førte inden den afgørende medaljesejlads, men kunne ikke stå imod den britiske guldfavorit, Ben Ainslie. Jonas Høgh-Christensen tabte guldet, og Paul Elvstrøm måtte afstå rekorden som den mest succesfulde OL-sejler i historien. Det blev det ærgerlige resultat af medaljesejladsen i Finnjollen ved OL 2012 i Weymouth.

    Jonas Høgh blev før starten jagtet rundt om dommerbåden, men lige inden startskuddet slog Ben Ainslie væk og startede til luv for danskeren. Det så længe ud til at Jonas var kommet godt fra start, indtil Ainslie gik forbi på højre side af midten.

    Med overtaget dækkede briten godt af for danskeren, alt imens konkurrenterne en for en smuttede forbi. Ved sidste topmærkerunding så det ud til at sølvmedaljen var ved at blive frarøvet Jonas Høgh af hollænderen PJ Postma.

    Heldigvis for danskeren måtte Postma udføre en straf inden mål, og det kostede så hollænderen bronzemedaljen, der i stedet gik til franske Jonathan Lobert.

    Med en sidsteplads i Medal Race, lige efter Ben Ainslie, sluttede de begge OL med 46 point. Pointligheden blev til Ainslies fordel, der dermed vandt sin femte OL-medalje - fire af guld.

    Jonas Høgh-Christensen sejlede ved OL sit livs bedste stævne. Danskeren førte fra start og lagde et umenneskeligt pres på forhåndsfavoritten Ainslie. Jonas er den eneste dansker, der har vundet OL-sølv i Finnjollen, Paul Elvstrøm har vundet fire OL-guld og Henning Wind OL-bronze i klassen.

    Allan Nørregaard & Peter Lang, 49er, Bronze

    Inden OL har Allan Nørregaard og Peter Lang vundet VM-bronze i 49eren. Det lægger ekstra pres på den danske besætning forud for OL.

    Allan og Peter kommer formidabelt fra start i Weymouth og fører OL efter de to første sejladser. Herefter følger flere tunge placeringer de næste dage, og medaljehåbet fortoner sig. Dog kommer de stærkt igen til sidst - og ligger på en tredjeplads før Medal Race.

    Men pointene er tætte, bronzen er på ingen måde sikker. Guld og sølv er uden for rækkevidde. Allan og Peter må grueligt meget igennem i Medal Race. Efter en dårlig start er de helt nede på en niendeplads ved første mærkerunding. Medaljen er pludselig langt væk.

    De sejler sig op på lænseren for så igen at glide tilbage i feltet. Det endelige vendepunkt kommer på sidste kryds, hvor de tager chancen og går modsat de øvrige både - og pludselig finder de et tryk, der bærer dem op på en medaljegivende fjerdeplads ved sidste mærke. På den afsluttende lænser overhaler de briterne og slutter Medal Race som nummer tre - som også bliver deres endelige placering.

    Det er Danmarks niende medalje ved legene - hvilket gør London 2012 til det mest succesrige for dansk idræt siden 1968, målt på antal medaljer.

    2008 (Qingdao)

    Jonas Warrer & Martin Kirketerp, 49er, Guld

    Jonas Warrer Martin Kirketerp Et af OL's vel allerstørste dramaer finder sted i Qingdao - med Martin Kirketerp og Jonas Warrer som hovedpersoner. Inden finaledagen fører den danske 49er med 11 point til andenpladsen - med minimum en sjetteplads i Medal Race er de sikre på guld.

    Men ingenting går som planlagt på finaledagen. Modsat de tidligere dage er der hård vind, og danskerne er uheldige - masten knækker en halv time før start. Tilbage på land med deres crashede 49er griber Warrer og Kirketerp til en vild og desperat løsning. De låner den kroatiske båd, der stadig står tilrigget på havnen.

    Lige akkurat når de ud og krydser startlinjen, tre sekunder før tidsfristen udløber. De kommer i mål efter en kaotisk sejlads, hvor de overhaler flere kæntrede både undervejs. Dommerbåden udnævner danskerne som guldvindere. Jubelen bryder løs - men for tidligt, viser det sig.

    De spanske sølvvindere nedlægger protest, og herefter følger et skrivebordsdrama over flere dage, før Warrer og Kirketerp til sidst definitivt tildeles OL-guldet.

    Præstationen sikrer dem B.T.'s guld ved årets sportsgalla, hvor de i øvrigt møder op i forgyldte jakkesæt.

    – Jeg kunne ikke selv have skrevet et værre drama. Det har været umenneskeligt og superhårdt. Jeg tror, vi skylder dem en ordentlig bajer nu!, fortæller Martin Kirketerp om forløbet - med tak til kroaterne for lån af båden.

    2004 (Athen)

    Dorte O. Jensen, Helle Jespersen & Christina Borregaard-Otzen, Yngling, Bronze

    Efter flotte sejladser er besætningen med skipper Dorte O. Jensen på sikker sølvkurs inden den sidste og afgørende sejlads, hvor det desværre går helt galt.

    En tyvstart resulterer i en diskvalifikation, og i stedet kan danskerne blot se til fra land og konstatere, at det "kun" bliver til bronze, da den ukrainske båd får klemt sig ind foran i det samlede regnskab.

    – Vi vandt en medalje i dumhed i dag. Vi starter for tidligt, hvilket er det værste, du kan gøre, når du har et forspring, så lige nu er det med blødende hjerte, at vi skal modtage en bronzemedalje, men på sigt bliver vi nok glade for den. Men lige nu er jeg skide sur og skuffet. Jeg kunne godt pakke båden nu og køre hjem, så gal er jeg, lyder kommentaren fra Dorte O. Jensen til DR lige inde medaljeoverrækkelsen.

    Signe Livbjerg, Europajolle, Bronze

    Optakten til OL i Athen er ikke optimal, da Signe Livbjergs båd bliver kasseret af målerne. Hun får i stedet transporteret kollegaen Ditte Juuls Europajolle til Athen, uden at det virker til at være en hindring.

    På fornem vis lykkedes det Signe Livbjerg at vinde bronze ved at holde den forhenværende verdensmester Sarah Black fra Australien bag sig og dermed sikre dansk sejlsports 25. olympiske medalje.

    Målsætningen var en plads i top fem, så det var en tydelig glad Signe Livbjerg, der umiddelbart efter triumfen mødte pressen:

    – Der var mere, end jeg havde drømt om, så jeg er lykkelig.

    2000 (Sydney)

    Jesper Bank, Henrik Blakskjær & Thomas Jacobsen, Soling, Guld

    Jesper Banks sidste aktive optræden ved OL bliver også et af de meste minderige af slagsen. Sammen med gasterne Henrik Blakskjær og Thomas Jacobsen møder Bank op til OL som regerende europamestre og verdensmestre i matchrace.

    Forventningspresset er stort. Alligevel er det ved at gå galt i de indledende fleetsejladser, og kun med det yderste kniber trioen sig med videre til de afsluttende matchracesejladser.

    Men herefter ser de sig ikke tilbage. De sejler sig i OL-finalen, der spektakulært afvikles foran Sydney Opera House. Modstanderen er den tyske legende Jochen Schümann, der jagter sit fjerde OL-guld.

    Det bliver en dramatisk og nervepirrende finale, hvor Bank og co. er bagud både 0-1, 1-2 og 2-3, før de til sidst vinder 4-3.

    – Jeg kunne bare slet ikke holde op med at grine. Da havde jeg det godt. Det havde været svært at skulle komme hjem og forklare, at man havde udskudt sit studium i tre år for at blive nummer 13 til OL, fortæller gast Henrik Blakskjær i bogen "Bank" - efter holdet var tæt på ikke at kvalificere sig til matchrace-runden.

    1996 (Atlanta)

    Cristine Storm Lassen, Europajolle, Guld

    Guldmedaljen til Cristine Storm Lassen (tidl. Kristine Roug) er på mange måder historisk og imponerende.

    Det er første gang i 48 år, at en dansk sportskvinde sikrer sig det ædleste OL-metal, og samtidig er hun med sine 21 år den yngste dansker nogensinde til at vinde OL-guld. Ydermere er hun første kvindelige danske sejler til at vinde en OL-medalje.

    Sejren kommer i hus efter en tæt kamp mod en hollandsk sejler, hvor Cristine i sidste sejlads viser sine taktiske egenskaber ved at holde sig tæt på hollænderen. Udover OL-guldet kan Cristine Storm Lassen fremvise tre verdensmesterskaber, en kåring som "Årets fund" af Politiken i 1994 og sejren i TV 2's Stjernetræf i 1995.

    1992 (Barcelona)

    Jesper Bank, Steen Secher & Jesper Seier, Soling, Guld

    Efter at have fået bronze ved legene fire år forinden går Jesper Bank denne gang hele vejen. Sammen med Steen Secher og Jesper Seier vinder trioen relativt overbevisende finalen (sejlet som matchrace) mod USA.

    Forberedelserne op til OL er ellers ikke i top, da Jesper Bank ved et stævne i Hyeres kom galt af sted med sit venstre knæ, hvilket betyder at store dele af hans optakt foregår på krykker.

    – Der var mange gode grunde til at sende nogle andre end os, og den fornemmelse, jeg havde, da jeg stod der på podiet var, at det her var færdigt arbejde. Der var ikke én, der kunne sætte en finger nogen steder. Hvis der var nogen, der havde nogen kommentarer, så kunne de aflevere dem et andet sted. Vi var ligeglade. Det her var vores. Det var vores skammel, vores melodi. Det var bare os deroppe sammen, fortæller Jesper Bank i bogen "Bank" om optakten og forløsningen, da guldet er i hus.

    Jørgen Bojsen-Møller & Jens Bojsen-Møller, Flying Dutchman, Bronze

    Efter guldmedaljen fire år forinden kan Jørgen Bojsen-Møller igen hænge OL-metal om halsen. Denne gang bliver det til bronze med fætteren Jens Bojsen-Møller.

    Udover medaljen kan Jørgen Bojsen-Møller også glæde sig over at være Danmarks officielle fanebærer ved åbningsceremonien.

    1988 (Seoul)

    Jørgen Bojsen-Møller & Christian Grønborg, Flying Dutchman, Guld

    Ved For-OL har Jørgen Bojsen-Møller og Christian Grønborg med guld allerede bevist, at der kan være noget stort i vente. Og forventningerne holder stik. Ved OL-sejladserne i Pusan, Korea, senere på året slutter de to danske Flying Dutchman-sejlere øverst på skammelen. Danskerne vinder guldet i overbevisende stil, men bliver undervejs også hjulpet af, at den israelske duo, Yuo Sela og Eldad Amir, afstår fra at stille op i én af sejladserne - efter påbud fra den israelske ledelse. Årsagen er, at sejladsen falder sammen med den jødiske hellighdag "Yom Kippur".

    Jesper Bank, Steen Secher & Jan Mathiasen, Soling, Bronze

    Efter OL-debut fire år tidligere med en 12. plads bliver det i Koreea, at Jesper Bank indleder sit imponerende olympiske medaljeridt. Sammen med Steen Secher og Jan Mathiasen sikrer besætningen sig et sæt bronzemedaljer, ligesom de samme år bliver verdensmestre. Udover tre OL-medaljer har Jesper Bank blandt andet vundet seks officielle verdensmestersskaber og tre europamesterskaber. De mange fornemme præstationer sikrede i 2009 Jesper Bank optagelse i Idrættens Hall of Fame.

    1984 (Los Angeles)

    Ingen danske medaljer.

    1980 (Moskva)

    Poul Richard Høj Jensen, Valdemar Bandolowski & Erik Hansen, Soling, Guld

    Fire år efter succesen i Montreal kan besætningen Poul Richard Høj Jensen, Valdemar Bandolowski og Erik Hansen igen hænge et sæt OL-guldmedaljer om halsen. Da nationalhymnen skal spilles, er det dog hverken Danneborg, der bliver hejst til tops, eller "Kong Christian" der gjalder ud af højtalerne. Som protest mod Sovjetunionens invasion af Afghanistan valgte Danmark og mange andre alnde at stille op ved OL under der olympiske flag og med den olympiske hymne. I slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne var Valdemar Bandolowski en af hovedaktørerne bag et dansk America's Cup-projekt, som dog på grund af manglende økonomi aldrig blev ført ud i livet.

    Peter Due & Per Kjærsgaard, Tornado, Sølv

    Den første danske medalje i katamaranen Tornado bliver en realitet, da Peter Due og Per Kjærsgaard sikrer sig sølvet ved OL i Moskva. Fire år senere var Paul Elvstrøm tæt på at vinde bronze i samme bådklasse sammen med datteren Trine, men de måtte lige akkurat tage til takke med en fjerdeplads.

    1976 (Montreal)

    Poul Richard Høj Jensen, Valdemar Bandolowski & Erik Hansen, Soling, Guld

    En dansk besætning øverst på sejrsskammelen, da OL-medaljerne i Soling fordeles. Poul Richard Høj Jensen har selskab af Erik Hansen og Valdemar Bandolowski, der også vandt EM-guld i 1971 som gast hos Paul Elvstrøm. Poul Richard Høj Hansen slog sig siden ned i England, hvor han på Petticrow-værftet bygger succesrige Drager.

    1972 (München)

    Ingen danske medaljer.

    1968 (Mexico City)

    Aage Birch, Poul Lindemark-Jørgensen & Niels Peter Markussen, Drage, Sølv

    Besætningen med Aage Birch, Poul Lindemark-Jørgensen og Niels Peter Markussen følger flot op på sidste OL's guldmedaljer, da de tre herrer sikrer sig sølvet. Det er samtidig Danmarks sidste medalje i Drage-klassen, der efter 1972 ikke længere er på det olympiske program.

    Danmark nåede dog at blive den mest vindende OL-nation i Drage - med fire medaljer: 1 guld, 2 sølv og 1 bronze. Aage Birch har også vundet DM for Drager flere gange. Han har stadig rekorden i at vinde Dragernes berømte Guldpokal - hele syv gange sejrede han i sine Drager, der alle bar navnet "Chok".

    1964 (Tokyo)

    Ole Berntsen, Ole Poulsen & Christian Bülow, Drage, Guld

    Efter bronze i 1948 og sølv i 1956 bliver tredje gang lykkens gang for Ole Berntsen. Sammen med Ole Poulsen og Christian Bülow sikrer besætningen sig den første danske OL-guldmedalje i Drage-klassen nogensinde.

    Dengang var det normalt, at alle Drager blev bygget i mahogni på eg og var blanklakerede - så det vakte opsigt, da danskerne møder op i en båd, hvor mahognien er overmalet med hvid farve. Af samme grund fik båden tilnavnet "White Lady". Efter 37 år vendte "White Lady" i 2006 tilbage til Danmark. Prins Henrik var køberen af båden, der forinden var blevet klargjort på et værft i Estland.

    Henning Wind, Finnjolle, Bronze

    Med Finnjolle-guld til Paul Elvstrøm ved de tre forudgående OL er det en stor arv, Henning Wind skal forsøge at løfte. Selvom det ikke bliver til det ædleste metal, kan han dog forlade OL i Tokyo med oprejst pande og en bronzemedalje.

    Fire år senere er Henning Wind igen med ved OL, men denne gang rækker det kun til en 17. plads. Som den første sejler nogensinde har Henning Wind æren af at blive udnævnt til fanebærer under åbningsceremonien.

    1960 (Rom)

    Paul Elvstrøm, Finnjolle, Guld

    Med sin fjerde guldmedalje på stribe skriver Paul Elvstrøm sig ind som en legende i ikke blot sejlsporten, men i selve OL's historie. Ingen individuel atlet havde tidligere vundet guld ved fire OL i træk - og til dato har kun ganske præsteret tilsvarende (bl.a. Carl Lewis og Michael Phelps).

    Elvstrøm vinder guldet allerede inden sidste race. Derfor gør det mindre, at en halvsløj Elvstrøm ikke stiller til start.

    – Jeg kræver den indrømmelse, at jeg ikke sejler på - det går nok. Jeg søger at forudse alt, hvad der kan ske. Jeg har ikke sekunder til overs i min båd til at tænke mig om, hvis noget sker. Jeg ved, hvad der skal gøres, når det sker, fortæller Paul Elvstrøm om opskriften på succes - i bogen "Guld til Danmark".

    Hans Fogh & Ole Gunnar Petersen, Flying Dutchman, Sølv

    Hans Fogh deltager i sit første af i alt seks OL, og det bliver en fornem debut. Sammen med Ole Gunnar Petersen lykkedes det besætningen at sikre sig sølvmedaljerne i Rom.

    Mange år senere - i 1984 - vinder Hans Fogh endnu en OL-sølvmedalje. Men på det tidspunkt stiller han op for Canada, som han emigrerede til i 1969.

    William Berntsen, Steen Christensen & Søren Hancke, 5.5 Meter, Sølv

    Efter bronze i 1948 er William Berntsen igen med helt fremme, da medaljerne skal fordeles. Denne gang er Dragen skiftet ud med 5.5 Meter, og sammen med Steen Christensen og Søren Hancke lykkes de med at sikre den anden danske sølvmedalje ved legene.

    1956 (Melbourne)

    Paul Elvstrøm, Finnjolle, Guld

    I Melbourne bliver det alle gode gange tre. I en duel mod belgiske Nelis viser Elvstrøm sin erfaring og sejler - trods en placering som nummer 15 i en af sejladserne - forholdsvis sikkert guldet hjem.

    – Da Dannebrog gik til tops på sejrsmasten, strøg jeg min hånd over min solskallede næse, hvad der nok ikke var helt, som det skulle være i den situation. Men det var en nødvendighed. For jeg mærkede et par våde striber fra øjnene. Sådan er der jo mange mennesker, der er så dumme, at de ikke tror, at de kan være følelser bekendt, fortæller Paul Elvstrøm om følelsen ved at vinde sit tredje OL-guld - fra bogen "Guld til Danmark".

    Ole Berntsen, Christian Bülow & Cyril Andersen, Drage, Sølv

    Danmark sender det mindste OL-sejlerhold af sted nogensinde, men på imponerende vis lykkedes det at sikre medaljer i begge de to repræsenterede klasser. Mens Paul Elvstrøm endnu engang vinder guld, træder Ole Berntsen et skridt op ad medaljestigen, da bronzemedaljerne fra otte år tidligere bliver byttet ud med sølv sammen med Christian Bülow og Cyril Andersen.

    1952 (Helsinki)

    Paul Elvstrøm, Finnjolle, Guld

    Finnjollen er for første gang med ved OL - og Paul Elvstrøm stiller til start og vinder en overbevisende guldmedalje.

    Specielt huskes den fjerde dag i Helsinki, hvor det lykkes at vende en håbløs bundplacering til en førsteplads med en tidsmargin på to minutter til nummer to!

    – Man var så venlig at kåre mig til OL's mest suveræne vinder, fænomenet Zatopek (løber) iberegnet, og man sammenlignede min sejr med et 100 m løb, hvis vinder kom i mål 25 meter før nummer to!, siger Paul Elvstrøm om sin overlegenhed i bogen "Guld til Danmark".

    1948 (London)

    Paul Elvstrøm, Firefly, Guld

    I efterdønningerne fra krigen opnår Danmark sit bedste OL nogensinde med i alt tyve medaljer. Heriblandt den første af fire historiske guldmedaljer til Paul Elvstrøm.

    Kort tid inden OL er den unge danske sejler startet i lære som murer, så det er kun muligt for ham at få fri til træning i 14 dage op til legene. Sejren bliver sikret efter en finale, hvor Paul Elvstrøm selv tilskriver succesen en stor portion held.

    – Måske vi kommer til at sejle sammen igen på et tidspunkt. Det vil jeg se frem til. De er en dygtig sejler og en fantastisk konkurrent. God vind fremover, min ven, skriver rivalen Ralph Ewans i et personligt lykønskningsbrev til Elvstrøm.

    William Berntsen, Ole Berntsen & Klaus Baess, Drage, Bronze

    For første gang er Drage-klassen på det olympiske program, og det bliver en god debut set med danske øjne.

    Med placeringerne 3, 4, 3, 5, 2,5 og 2 lykkes det William Berntsen sammen med sin bror Ole Berntsen og Klaus Baess at sikre sig en samlet tredjeplads blandt de 12 deltagende både.

    1944 (aflyst)

    De Olympiske Lege, der skulle have været afholdt i London, blev aflyst på grund af Anden Verdenskrig.

    1940 (aflyst)

    Oprindeligt skulle Legene have været afholdt i Tokyo, men efter udbruddet af den kinesisk-japanske krig blev det ændret til Helsinki. Imidlertid måtte legene helt aflyses på grund af 2. verdenskrig.

    1936 (Berlin)

    Ingen danske sejlsportsmedaljer.

    1932 (Los Angeles)

    Ingen danske sejlsportsmedaljer.

    1928 (Amsterdam)

    William Vett, Aage Høy-Petersen, N. O. Møller & Peter Schlitter, 6-Meter, Sølv

    For tredje gang bliver det til sølv for en dansk besætning i 6-Meter. William Vett er igen med om bord - nu med følgeskab af Aage Høy-Petersen, N. O. Møller og Peter Schlitter.

    1924 (Paris)

    William Vett, Knud Degn & Christian Nielsen, 6-Meter, Sølv

    Efter at have sejlet en del år med pæn succes, dog uden det helt store gennembrud, beslutter William Vett i 1924 at købe en ny båd. Det viser sig at være en god ide, for den daværende Magasin du Nord-direktør, der vinder sølv ved OL i Paris sammen med Knud Degn og Christian Nielsen.

    1920 (Antwerpen)

    Ingen danske sejlsportsmedaljer.

    1916 (aflyst)

    Aflyst på grund af 1. Verdenskrig.

    1912 (Stockholm)

    H. Meulengracht Madsen, Steen Herschend & Sven Thomsen, 6-Meter, Sølv

    Den første danske OL-medalje i sejlsport bliver en realitet ved legene i Stokholm i 1912.

    H. Meulengracht Madsen, Steen Herschend og Svend Thomsen kæmper i deres 6-Meter "Nurdug II" en hård kamp mod den franske båd "Mac Miche". Begge både vinder en enkelt sejlads inden finalesejladsen, der desværre falder ud til franskmændenes fordel.

    Rul til toppen