Avanceret ankring
For dem der vil vide mere om ankring.
For dem der vil vide mere om ankring.
I det første kapitel, "Hvorfor ligger du ikke for anker?", blev de grundlæggende elementer i ankring behandlet. I dette kapitel skal vi kigge nærmere på mere avanceret teknikker, der tages i brug, når der er rigtige meget vind eller strøm.
Det rigtige sted
Vi kan undgå mange problemer og bekymringer, ved ganske enkelt at vælge det rigtige sted at smide ankret. Langt de fleste ankre holder faktisk udmærket i lidt blødere sand eller tyk mudder Derfor er det altid bedst at se, om vi kan finde dette på ankerpladsen. Er vandet klart - kan vi bruge øjet. Ellers fortæller søkortet os, hvilken slags havbund der er (her i Danmark). Skal vi ankre hvor der er større sten, er det nok bedst at bruge et anker som fx et meget tung Bruce.
Det er også en god ide at finde et sted med så meget læ som muligt. Bakker, træer, evt. klipper er god til at skabe læ. Men de kan også virke som "vindsluser" - tænk over dette før du smider krogen. Det samme gælder strøm. Tit er der mulighed for at finde lidt strømlæ, som gør at du kan ankre i relativ ro, frem for der hvor strømmen er stærk.
Større holdekraft
Vi har har valgt et stort anker, så det burde holde. Svaret er afgjort ja. Et stort anker er bedst. Ikke desto mindre er der tidspunkter, hvor et ekstra anker kan gøre gavn. Ankres et sted hvor der er kraftige strøm, som oveni købet vender i løbet af natten, kan det godt betale sig at sætte to ankre.
Dette hedder en Bahamas Mooring. Først sættes dit primære anker oppe af strømmen, og ankerlinen fires ud. Faktisk firer du dobbelt så meget ud som du har brug for. Nu sættes det andet anker nede af strømmen, og båden bakkes tilbage op i strømmen, indtil du er halvvejs mellem de to ankre. Båden vil nu ligge midt imellem de to og som strømmen skifter retning, vil bådens stævn pege først den ene vej, så den anden. Men vær forsigtigt - bruges denne metode er det tit at ankerlinerne vikler sig ind i hinanden.
Er du virkeligt ude i noget skidt (vindstyrke storm, 24 m/sek. eller mere), skal man overveje at sætte et tandemanker. Det kræver en specielt teknik og du kan læse om i kapitlet "Tandemankring - to ankre for at maksimere holdekraften".
Støddæmpning
Det er vigtigt, at dæmpe evt. stød der fremkommer ved at båden "sejler" for anker, samt den op/nedgående bevægelse bølgerne skaber. Her skal du bruge nylonreb. Rebet bindes fast i kæden og derefter i en klampe på dæk. Brug et reb der er ca. 20 % så langt som din kæde. Rebet skal bindes så kæden hænger slapt. Husk, nylon har stor elasticitet (så meget som 25 % af sin længde). Det er meningen at kæden aldrig bliver tot, der hvor rebet er.
En anden måde at opnå ovenstående, er at bruge kæde og derefter nylonreb til dit anker, så er støddæmperen indbygget. Vælger du denne løsning er det optimale nok omkring 75 % kæde og 25 % reb. Du skal dog sikre dig, at dit ankerspil kan optage både reb og kæde.
Op- og nedad skrående havbund
Normalt tænker vi ikke så meget over det, men havbundens skråning kan have en stor betydning for sikkerheden når vi ankrer. Det er jo meget nemmere at trække et anker ned ad bakke, end op ad bakke. Så hvis havbunden skråner, skal vi lægge ankerkæden ud med omtanke.
Skråner den nedad (lad os sige 1 meter ned for hver 10 meter ud - altså 1:10) så er vi nødt til at fordoble længden af vores ankerkæde. Sætter vi normalt en kæde med 6:1 forhold, skal vi nu bruge 12:1 forhold. Omvendt, skråner bunden opad med samme forhold, kan vi formindske vores længde med 20-25 %. Dvs. at hvis vi igen, normalt ville sætte ankret med 6:1 forhold - kan vi nu nøjes med 5:1 forhold.
Sejle for anker
Noget af de værste vi kan komme ud for, når vi ankrer, er at "sejle" (bevægelse fra side til side) mens vi har ankret nede. Båden ender med at bevæge sig i ryk (dårlige komfort når vi sover), samtidig river det i ankeret, som evt. løsner sig. Løsningen på dette problem er, at sætte et (meget) lille sejl. Kun nok til at holde båden med stævnen i vinden. Dette vil standse, eller reducere, tendensen til at "sejle". Brug et trysail eller evt. et flig af storsejlet.
Ved brug af ovenstående teknikker og redskaber, er det muligt at gå trygt til køjs, selv når vinden er oppe i stormstyrke. Det er ikke så tit, vi gør det her i Danmark, men nogle af sejler jo også andre steder.
Kilde: Evans Starzinger og Beth Leonard, bethandevans.com