Ny bådejer | Økonomi og jura

Mikala og Morten har købt en båd til 300.000, men sparrer på udgifterne ved at dele den med andre

Fællesskibet Njord er et sejlende fællesskab med ti medlemmer, som alle investerer penge og timer. Her er bæredygtighed i fokus og genbrug er første valg.

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 4. november 2021

'Fællesskibet' har udgifter for ca. 36.000 kroner om året.

Mikala og Morten har købt en båd til 300.000 og skabt et sejlende fællesskab. Det er dem, der ejer båden, men udover de to, er der otte medlemmer af Fællesskibet, som hver især betaler 1000,- årligt pr. medlemskab. Fællesskibets formål er at inspirere til at leve et mere bæredygtigt liv i fællesskab. Sammen tager det sejlende kollektiv rundt i landet og sætter fokus på netop det.

Mikala og Morten har købt en gammel kapsejladsbåd på 44 fod. Det er en one of bygget efter IOR reglen. Der er en masse fælles plads i denne båd, fordi Morten og Mikala netop vil prioritere fællesskabet ombord. De ønskede ikke en båd med mange lukkede kahytter, men derimod plads til at være sammen. Det er også grunden til, at det netop blev denne båd. Njord, som de har døbt båden, sejler også super godt på grund af dens fortid som kapsejladsbåd.

Fællesskabet bygger på bæredygtige principper og derfor vedligeholder de båden med genanvendte materialer. De vil gerne vise, at man kan leve et godt liv uden at overforbruge. Alle ti medlemmer i Fællesskibet lægger udover det faste medlemsgebyr også deres tid. Netop tiden og samværet er helt essentielt i forhold til at opbygge et fællesskib.

På sigt er det planen, at Mikala, Morten og hvem der ellers vil med, skal sejle ud i verden og få oplevelser og blive inspireret til flere bæredygtige løsninger - ligesom de også vil inspirere til et mere bæredygtigt liv.

På Fællesskibet laver de alt vedligehold og alle reparationer selv. Som skrevet før, holder Mikala og Morten udgifterne i bund ved primært at anvende genbrugsmaterialer. Reparationer og anskaffelser står Mikala og Morten for, da de ejer båden. Indtægter fra de ti medlemmer skal dække dele af de faste årlige omkostninger.

Driftsudgifter:

Udgiftspost Beløb
Ansvars- og kaskoforsikring 7.100 kr.
Havneplads og bådløft 13.200 kr
Brændstof 1.500 kr.
Vedligeholdelse og klargøring 2.000 kr.
Opgraderinger/reparationer* 12.000 kr.
Samlede udgifter årligt 35.800 kr.

* Dette er et overslag baseret på de udgifter Mikala og Morten har planlangt.

Dette dækker posterne over:

Forsikring

Fællesskiber “Njord” er forsikret med både ansvars- og kaskoforsikring. De koster 7100,- pr år.

Havneplads og landplads

Fællesskibet ligger i Gammel Kalkbrænderihavn i København og her koster en fast plads 6600,- for sommer og 6600,- for vinter. De har båden liggende i vandet hele året, da de løbende bruger den og laver reparationer/vedligeholder.

De har derfor ingen udgifter til løft.

Brændstof/sejl

Fællesskibet sejler primært for sejl og bruger næsten kun motor, når de skal ind og ud af havn. De bruger 1500,- årligt på brændstof.

Kommende vedligeholdelse og anskaffelser

Kommende vedligeholdelse og anskaffelser

Fællesskibet har en del kommende udgifter, der ligger og venter. De har nemlig planlagt forskellige nyanskaffelser, som skal gøre båden klar til længere ture:

 • Tovværk 5.500,-
 • Forsejl 15.000,-
 • Targabøjle 5000,-
 • Redningsflåde 18.000,-
 • Solpanel 5.000,-
 • Satellittelefon 2.500,-
 • Elmotor 40.000,-
 • Diverse 10.000,-
 • Maling (klargøring af båd) 2.000,-

Samlede planlagte nyanskaffelser:

I alt 103.000,-

Faste udgifter hvert år:

 • Forsikring 7.100,-
 • Havneplads/landplads og løft 13.200,-
 • Brændstof 1.500,-
 • Klargøring af båd 2000,-

Samlet: 23.800,- 

.
Rul til toppen