Guide til at vedligeholde og pleje dit dæk

Hvis du mangler viden om, hvordan du bedst vedligeholder og renser dit dæk, kan du finde svarene i denne artikel.

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 28. februar 2024

Indhold

  Ekspandér

  I denne artikel kan du læse om hvordan du renser og vasker dit dæk. At pleje og rense dit dæk handler både om æstetik og vedligeholdelse. Vi vil i artiklen gennemgå dæk af forskellige materialer, så du kan få viden om netop din type dæk.

  Du kan både læse om den grundige rengøring/rens og om den løbende rengøring.

  Glasfiberdæk

  Hvis du har et glasfiberdæk, skal du læse med i dette afsnit, hvor vi skridt for skridt gennemgår, hvordan du renser og vedligeholder dit dæk. En fordel ved at have glasfiberdæk er, at der ikke er meget vedligeholdelse - særligt ikke, hvis du giver det en grundig omgang én gang om året. Glasfiberdækket har som yderste lag et lag gelcoat, som beskytter overfladen.

  Glasfiberdæk er oftest beklædt med skridsikker maling, der gør det sikkert at færdes på dækket uden at glide. Denne maling skal behandles og vaskes på samme måde som resten af dækket.

  Vær opmærksom på ikke at behandle glasfiberen på dit dæk på samme måde som du gør på fribordet. Du skal hverken polere eller vokse dit glasfiberdæk, da et glat dæk ikke er optimalt, men derimod farligt at bevæge sig rundt på.

  Fjern løst snavs og støv:

  Før du begynder at vaske, skal du fjerne løst snavs og støv ved at feje eller børste dækket. På den måde undgår du, at det kan ridse overfladen, når du som næste skridt begynder at vaske dækket. Hvis der ligger snavs eller sand, kan det komme til at virke som sandpapir, når du bruger en børste eller en svamp på dit glasfiberdæk.

  Brug mildt rengøringsmiddel eller bådrens:

  Når du har fjernet skidt og støv fra dit dæk, skal du i gang med at gøre dækket rent. Du kan bruge enten en mild sæbe eller et rengøringsmiddel beregnet til glasfiberoverflader. Du kan også bruge et skridsikkert rengøringsmiddel lavet til særligt til dæk.

  Brug en blød børste eller en svamp:

  Du skal bruge en børste eller en svamp til at påføre og fordele din sæbeblanding på dækket. Du kan med fordel arbejde i sektioner på dækket, så du er sikker på at få hele dækket med.

  Skyl dækket grundigt:

  Nu skal du skylle dækket grundigt med vand for at fjerne alle sæberester. Til det kan du enten bruge en vandslange eller en spand med rent vand.

  Gentag ved behov:

  Hvis dækket stadig ser beskidt ud efter den første runde, kan du gentage din vask på samme måde én gang til.

  Fjern pletter, løberust og misfarvninger:

  Hvis der er pletter, ridser eller misfarvninger, som du ikke kan få væk udelukkende ved rens, kan du bruge en oxalsyre blanding. Rens de misfarvede steder og rens grundigt efter med vand. Følg altid producentens anvisninger for opblanding og mængder.

  Løbende rengøring af dit glasfiberdæk

  Som skrevet i starten af dette afsnit, er et glasfiberdæk meget let at holde. Hvis du én gang om året sørger for at fjerne misfarvninger og pletter, kan du nøjes med at vaske det med vand og en børste efter behov. Det er altid nødvendigt at feje eller fjerne skidt på anden måde, inden du bruger en børste til at vaske. Du skal nemlig undgå at komme til at slibe overfladen. Hvis du oplever mange alger på dit dæk, må du skure lidt hårdere og eventuelt lade din sæbeblanding sidde lidt, hvis de er særligt genstridige at fjerne.

  Teakdæk

  En fordel ved at have teaktræsdæk er, udover at det er flot, at det indeholder naturlige olier, der medvirker til at beskytte træet mod råd og svamp. En ulempe man tit hører er, at det kræver vedligeholdelse, da sol og hav slider på dækket. Men i udgangspunktet er det faktisk lige så nemt med et teaktræsdæk som med et glasfiberdæk.

  I dette afsnit guider vi dig trin for trin til hvordan du skal behandle dit teaktræsdæk, for at få det til at fremstå flot og uden alger. Hvis du ønsker at dit teaktræsdæk skal fremstå sølvgråt, kræver det ingen behandling efter vask/rens.

  Trin for trin gennemgang:

  Fjern løst snavs og støv:

  Første skridt er at fjerne løst snavs, sand eller støv fra overfladen. Det gør du nemmest ved at feje eller bruge en klud.

  Vask med saltvand eller sæbevand:

  Brug en blanding af varmt vand og mildt sæbevand til at vaske teakdækket.

  Brug en blød børste eller en svamp:

  Næste skridt er at bruge en blød børste eller svamp til at skrubbe dit teaktræsdæk. Undgå at bruge for hård børste, da det slider unødvendigt og husk altid at skrubbe på tværs af årene.

  Brug teakrens for dybere rens:

  Hvis dit dæk har pletter eller misfarvninger, kan du bruge en teakrens. Følg altid producentens anvisninger.

  Skyl dækket grundigt:

  Skyl dækket grundigt med ferskvand for at fjerne eventuelle rester af rengøringsmiddel eller teakrens.

  Gentag efter behov:

  Hvis dit dæk stadig fremstår plettet eller beskidt, kan du give det en omgang mere, hvor du først bruger varmt vand eventuelt med lidt mild sæbe i og efter afskylning af det, kan du vaske med teakrens. Husk at vaske grundigt.

  OBS: Hvis du tidligere har givet dit teaktræsdæk oliebehandling, skal du påføre olie igen.

  Løbende rengøring af dit teaktræsdæk

  Den løbende rengøring af dit teakdæk gør du nemmest ved hjælp af vand og en blød børste, som du anvender på tværs af årene. Hvis der er behov for det, kan du efterfølgende give det en vask med udendørs Rodalon for at bekæmpe og forebygge alger.

  Hvad gør du, hvis algerne har overtaget ?

  En situation som alle sejlere gerne vil undgå er at blive angrebet af alger i en grad, som kan virke uoverskueligt at bekæmpe. Hvis du én gang årligt renser dit dæk efter den måde, som vi har angivet i de forskellige afsnit, er du godt på vej. Er du alligevel uheldig eller kniber det med tid til at arbejde forebyggende, findes der heldigvis metoder til at slippe af med alger.

  Du kan anvende Rodalon til udendørs brug og blande det som angivet på produktet. Derefter skal du vaske de ramte områder med en svamp og sørge for at få det godt fordelt på overfladen. Når det er gjort, skal du lade det sidde minimum en halv time, men meget gerne længere. Derefter vasker du det af med vand og algerne er væk. En behandling med Rodalon virker både behandlende og forebyggende og det er derfor en god idé at integrere det i den årlige rutine.

  Dæk med malet overflade

  Har din båd en malet overflade, kan du i dette afsnit læseom, hvordan du holder det rent. Vi gennemgår både hvordan du giver dit dæk en grundig rengøring og hvordan du sørger for løbende rengøring af dækket. Har du en stålbåd, er det ekstra vigtigt at observere, om malingen er helt tæt, for at forhindre ilt i at komme i kontakt med den rå stålkonstruktion.

  Fjern løst snavs og støv:

  Uanset hvilken type dæk du har på din båd, er første skridt i din rengøring at fjerne løst snavs og skidt. Det gør du nemmest med en lille kost eller en klud.

  Vask med mild sæbe eller bådrens:

  Når du har fjernet støv og skidt, skal du nu til at rengøre dækket med enten mild sæbe blandet i vand eller med et rengøringsmiddel lavet særligt til bådrens. Du skal påføre din sæbeblanding med en børste eller en svamp og sørge for, at du kommer i alle kroge og hjørner.

  Skyl sæben grundigt af:

  Når du har påført sæbe på hele dækket og med din børste eller svamp har forsøgt at fjerne misfarvninger og pletter, skal du skylle det af og sørge for at alle sæberester er væk. Du kan enten bruge en vandslange eller en spand med vand.

  Fjern rustpletter:

  Hvis du får øje på løberust på dit dæk fra fx søgelænder, kan de fjernes med en blød børste og lidt rustfjerner/oxalsyre. Det er vigtigt at følge instruktionerne fra fabrikanten og undgå ridser ved at være forsigtig, når du påfører det og skrubber blødt på rustpletterne.

  Løbende rengøring af dit dæk med malet overflade

  Hvis du sørger for én gang om året at give dit malede dæk en grundig omgang, som den vi netop har gennemgået, kan du nøjes med at skylle og vaske dit dæk efter behov. Hold øje med om du har rust, der går igennem malingen og som kan udvikle sig og derfor potentielt kræver en ekstra kærlig hånd.

  Ved algeangreb skal du bare bruge ekstra meget knofedt og så gå i gang med at skure.

  Træværk

  Når du har styr på dit dæk og det er renset og vasket, kommer turen til alt træværket på din båd. Det gælder både lønningslister, luger og andet træ på dækket.

  Lakeret træ

  Hvis du har lakeret træ på båden, kan du enten vælge at slibe den gamle lak helt af, affedte og tilføre ny lak. Du skal mellemslibe inden du påfører nye lag og du skal regne med at påføre mange lag for at opbygge lakken igen.

  Hvis din lak ikke er meget slidt, men bare trænger til en opfrisker, skal du ikke fjerne den gamle lak, men nøjes med at slibe og affedte og derefter påføre ny lak ovenpå den gamle. Her skal du også mellemslibe, så du ender med et jævnt og holdbart resultat.

  Ubehandlet træ

  Har du derimod ubehandlet teak, skal du vaske det på samme måde som beskrevet med dit dæk. Her er det også en god idé at bruge udendørs Rodalon til at forhindre alger.

  Olieret træ

  Har du træ, der er oliebehandlet, skal du rense og vaske det og behandle med olie igen.

  Hvordan får du tætte vinduer og luger?

  Dette punkt kommer du nok kun til, hvis du har et utæt vindue eller en utæt luge. Der er ingen tvivl om, at det ville være en god idé at forebygge, men som bådejer er der nok opgaver at kaste sig over.

  Utætte faste vinduer

  Hvis du konstaterer et utæt fast vindue, er det helt sikkert tid til at gøre noget ved det. Der er forskel på om vinduer er tætnet med en gummiliste eller om det er fuget tæt med et silikone-produkt som fx sikaflex. I begge tilfælde vil tætningen at det utætte vindue kræve komplet adskillelse og rensning.

  Hvis det er tætnet med silikone, skal du fjerne alle rester med silikonefjerner og rense og affedte grundigt. Herefter skal du påføre ny silikone - husk at du skal bruge rigeligt for at sikre at vinduet holder tæt. Tape arbejdsområdet ordentligt af, for at du ikke ender med silikone på uønskede steder. Herefter skal rammen samles og monteres igen. Der er stor forskel på forskellige typer af vinduer og det er altid en god idé at tjekke med producenten, hvis du er i tvivl.

  Hvis dit vindue er tætnet med en gummiliste, skal du efter afmontering gennemgå gummilisten for revner og skader. Hvis du finder skader eller hvis gummilisten virker mør, skal den erstattes med en ny. Hvis ikke der er skader, kan du nøjes med at rense den med silikonespray og montere omhyggeligt igen.

  Utætte luger

  Hvis du konstaterer en utæt luge, skal du finde frem til, om utætheden kommer fra selve åbningen af lugen eller fra monteringen til selve båden - altså i overgangen fra båd til luge.

  Ved førstnævnte er du nødt til at bestille nye gummilister fra producenten og skifte de gamle ud. Hvis der derimod er tale om en utæthed i overgang fra glasfiber til luge, vil du med stor sandsynlighed kunne skrue hele lugen af og rense gammel silikone og derved komme utætheden til livs, efter montering af lugen med ny silikone.

  Når du renser dine vinduer og luger for silikone, er det nemmest at starte med at fjerne så meget du kan mekanisk, før du kaster dig over forskellige typer af silikonefjerner.

  Afrunding

  I denne artikel har vi gennemgået hvordan du renser og vasker dit dæk og dermed vedligeholder og plejer det. Desuden har du fået viden om, hvordan du plejer træværket på dit dæk.

  Det er en god idé at integrere algebehandlingen i det årlige arbejde med at rense og pleje dit dæk.

  Selvom vinduerne og lugerne nok ikke får regelmæssige pleje, er det vigtigt at vide, hvad du skal stille op, hvis du pludselig får vand i båden.

  .
  Rul til toppen