Sådan vedligeholder og imprægnerer du dit sejlertøj

Guide til, hvordan du vedligeholder og imprægnerer dit sejlertøj, så det holder sig vind- og vandtæt og kan holde til mange sæsoners gode sejlture.

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 12. juni 2023

Indhold

  Ekspandér

  Sejlertøj der holder i mange år

  Nu har du anskaffet dig dit sejlertøj og nu er det vigtigt, at du sørger for at vedligeholde det, så det kan holde i mange år. Sejlertøj er en dyr investering, men du kan sørge for, at det holder sig vind- og vandtæt. Vi fortæller dig i denne artikel hvordan.

  Skal dit sejlertøj vaskes?

  Inden du går på autopilot og vasker dit sejlertøj med samme interval, som du vasker resten af dit vasketøj, er det vigtigt, at du læser med her. Dit sejlertøj skal nemlig kun vaskes, hvis det er beskidt og du kan forlænge tøjets levetid markant ved at skylle det i ferskvand efter endt sejlads.

  Skyl tøjet i ferskvand

  Salt kan også være hårdt for spænder og lynlåse

  Et simpelt trick til at forlænge levetiden for dit sejlertøj er at skylle det i ferskvand efter endt sejlads. På den måde skylder du indtørrede saltkrystaller af tøjet og det er der god grund til. Indtørrede saltkrystaller kan virke som sandpapir på både stoffet og imprægneringen og kan i værste fald gnave hul i membranen - og det skal du undgå.

  Vask tøjet 

  Hvis dit sejlertøj er beskidt og lugter surt, så skal der mere til end en skylning i ferskvand. Så er det tid til en grundigere vask. Det er en fordel at vaske dit sejlertøj med jævne mellemrum, da sved, smuds og hudfedt kan reducere åndbarheden i tøjet. Du skal vaske dit tøj efter cirka 100 timers brug, så afhængig hvor meget du bruger det, kan du selv regne ud, hvor ofte det skal en tur i maskinen.

  Tjek vaskeanvisningen

  Ligesom med alt andet tøj, skal du tjekke vaskeanvisningen, for at sikre dig, at du ikke vasker tøjet ved for høje temperaturer.

  Undgå skylle- eller blegemidler, når du vasker dit sejlertøj. Det sætter sig nemlig i tøjets membran og nedsætter åndbarheden betragteligt.

  Ingen af dine lag skal udsættes for skyllemiddel , da også de inderste lag kan få nedsat evnen til at transportere sved og fugt væk fra kroppen. Sørg i stedet for at finde et vaskemiddel, der dræber bakterier ved lave temperaturer, for på den måde at skåne tøjet mest muligt.

  Det meste sejlertøj tåler helt almindeligt 'color' vaskemiddel, men har du tøj med særlige membraner, så tjek producentens anvisninger. 

  Imprægner dit tøj igen

  Du kan altid teste om dit sejlertøj trænger til en ny imprægnering, ved at sprøjte lidt vand på det. Hvis vandet suges ind i ydretekstilet, er det tid til at genopfriske imprægneringen. I dette afsnit gennemgår vi, hvordan du kan gøre det. Der findes nemlig forskellige måder at imprægnere på ny.

  Når det yderste lag begynder at suge vand, er det høje tid for at imprægnere tøjet på ny.

  Efter imprægnering er tøjet igen i stand til at afvise vand effektivt.

  Imprægnering ved varme

  Hvis dit sejlertøj tåler tørretumbler, kan du give det en varmebehandling i tørretumbleren ved svag varme i 20 minutter.

  Du kan også genskabe imprægneringen ved at bruge et strygejern og stryge tøjet med et håndklæde mellem strygejern og tøj. Husk at bruge svag varme og ingen damp.

  Imprægnering med produkter

  Hvis ikke tøjet tåler varmebehandling eller hvis imprægneringen fortsat ikke er vandafvisende efter en varmebehandling, kan du anvende specialprodukter som netop er skabt til at imprægnere dit sejlertøj. Produkterne kan købes i bådudstyrsbutikker, friluftsforretninger og større supermarkeder.

  Imprægeringsbehandlingen gives enten ved at spraye det på tøjet efter vask og derefter lade tøjet lufttørre. Eller du kan imprægnere dit tøj ved at vaske det med et særligt imprægneringsprodukt i maskinen.

  Uanset hvilken type imprægnering du vælger, er tøjet så godt som nyt efter endt behandling og kan holde mange sæsoner endnu.

  Imprægnering

  Skal dit sejlertøj genimprægneres, kan du vælge mellem Wash in eller Spray on produkter.

  • WASH IN imprægnering vaskes ind i sejlertøjet i vaskemaskinen. Resultatet med WASH In imprægnering er meget effektivt og holder længe. Imprægneringen lægger sig nemlig ikke bare som en hinde udenpå tøjet, men bliver derimod vasket helt ind i fibrene.
  • SPRAY ON imprægnering sprayes på tøjet og har den fordel, at du kan spraye en dosis på der svarer til, hvor udsat det enkelte område er. Når du vælger SPRAY ON imprægneringen, lægger det sig som en hinde udenpå tøjet og bliver derfor med tiden slidt af. Derfor skal du være opmærksom på, om der trænger vand igennem og ved det mindste tegn vaske tøjet og tilføre et nyt lag imprægnering.

  Forlæng dit sejlertøjs levetid - opbevaring

  For at forlænge dit sejlertøjs levetid og give tøjet de mest optimale forhold, skal du overveje hvordan du opbevarer tøjet, når du er ombord på båden. Det er vigtigt, at tøjet kan hænge frit med luft omkring sig. På den måde kan overskydende fugt slippe væk og tøjet holder sig tørt.

  Når vinter og kulde rammer, er det ligeledes vigtigt, at du forholder dig til, hvordan dit sejlertøj opbevares. Lad det aldrig overvintre på båden, men tag det derimod med dig hjem og hæng det et tørt og varmt sted.

  .
  Rul til toppen