Gode råd, når familiens kæledyr skal med på sejltur

I denne artikel giver vi dig svar på de spørgsmål der opstår, når du skal have dit kæledyr med på sejltur. Du bliver klædt på, så du kan planlægge en nem og sikker sejlads for alle ombord.

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 1. juni 2024

Indhold

    Ekspandér

    Der kan være mange gode grunde til at tage sit kæledyr med på sejltur. For nogle er det utænkeligt at sejle en hel sæson uden at have deres firbenede ven med, og for andre kan det være svært at få afsat sit kæledyr til andre i den periode, hvor man opholder sig på båden.

    Hvordan skaber jeg tryghed og sikkerhed ombord?

    Når det kommer til at tage dine firbenede venner med ombord på sommerens sejlture, rejser der sig en række spørgsmål og bekymringer. Særligt hvis du ikke har prøvet det før. Det overordnede spørgsmål er selvfølgelig, hvordan man kan gøre sejlturen så nem og tryg for både de tobenede og de firbenede ombord.

    I denne artikel vil vi dykke ned i en række spørgsmål om sejlads med kæledyr. Du vil få svar på hvordan du skal forholde dig inden afgang og hvilke forberedelser du skal tænke i. Derudover vil artiklen også hjælpe dig til at overholde reglerne, når du sejler med din hund eller kat udenfor Danmarks grænser.

    Artiklen er inddelt i tre dele:

    • Hvordan kan du bedst planlægge og forberede din tur med kæledyr inden afgang.
    • Hvordan gør du turen nem og sikker, når I er afsted.
    • Hvor kan du finde mere viden.

    Når vi gennemgår punkterne i denne artikel, vil du finde viden der er fælles for hunde og katte, men også information, der knytter sig specifikt til enten hunde eller katte.

    Hvordan kan du bedst planlægge og forberede din tur med kæledyr inden afgang.

    Hvordan vænner man sit kæledyr til bådlivet

    Det vigtigste, når du vil sejle med din hund eller kat, er at skabe tryghed om bord. Det gør du bedst ved at bruge tid i havnen og på båden uden nødvendigvis at sejle ud. Besøg havnen og hav en masse godbidder i lommen. Øv hvordan din hund eller kat kommer til og fra båden og lad dit kæledyr bruge tid på at undersøge båden.

    Hvis din hund er stor og har svært ved at komme ombord, så er det ikke altid ligetil at bære den over. Det er også langt sikrere at sørge for at træne, at den selv kan komme til og fra båden. Måske er det nemmere, hvis du bakker ind, fordi der er bedre adgang til cockpittet og mindre forhindringer at hoppe over.

    Har du en mindre hund eller en kat med, kan du nemmere hjælpe dem ombord. Det siger sig selv, at det er nemmere, hvis du starter fra hunden er hvalp og katten er killing, men voksne dyr kan også lære det og vænne sig til det. En afgørende faktor i den proces er tid og tryghed. Derfor er det altid en god idé at regne med et par uger til tilvænning inden afgang på en længere tur.

    Når først dit kæledyr er kommet ombord, er det en god idé, at skabe et trygt sted ombord. Et sikkert sted, som er hundens eller kattens eget og hvor det ikke ligger i vejen for resten af besætningen.

    Inden afgang er det nødvendigt at planlægge turen, så du er sikker på, at du kan komme i havn eller for anker og give dit kæledyr mulighed for at bevæge sig. Hvis du ligger for anker, kan du lære din hund eller kat at blive transporteret i land i en jolle eller på et SUP-board.

    Hvilke regler er der, når du sejler med dine dyr?

    Uanset hvor du sejler udenfor Danmarks grænser, skal din hund have et gyldigt hundepas.

    Hvis du vil sejle udenfor Danmarks grænser, skal du undersøge reglerne for vaccinationer for det pågældende land. Du skal altid kunne dokumentere, at du overholder reglerne i det givne land og skal derfor medbringe officielt vaccinationsbevis.

    Sørg for at orientere dig, inden du går i land med dit kæledyr, om hvorvidt man skal føre dem i snor eller ej.

    Kræver det særligt udstyr at sejle med kæledyr?

    Du skal selvfølgelig have en redningsvest med i en passende størrelse. De fleste redningsveste til dyr har en strop på ryggen, som fungerer som håndtag, så du nemt kan hive dem op, hvis uheldet er ude og de havner i vandet. Sørg for at vælge en vest i en kraftig farve som orange eller gul, så du er sikker på, at den lyser op i havet.

    Det er også en god idé at medbringe skridsikre måtter, som kan hjælpe dit dyr til at stå bedre fast på båden. Skridsikre måtter er også meget anvendelige i kombination med et smalt bræt, som kan fungere som gangbro til land. De skridsikre måtter kan både skabe et stabilt underlag for dit kæledyr og beskytte båden mod skarpe kløer, når der sættes af fra båden eller hoppes ombord igen.

    Hvordan gør du turen nem og sikker, når I er afsted.

    Kan hunde og katte blive søsyge?

    Hunde og katte kan - ligesom mennesker - godt blive søsyge. Det er individuelt, hvordan de reagerer på havet, og du kan ikke på forhånd vide, om dit kæledyr kommer til at kæmpe med søsyge. Derfor er det en god idé at lave mindre testture inden. Både for at vænne hunden/katten til at være ombord, når båden er i bevægelse og også for at teste hvordan dit kæledyr bliver ramt.

    Heldigvis er det også for din hund/kat et spørgsmål om tilvænning, så du skal ikke miste modet, hvis de første par ture er præget af ubehag hos dit kæledyr. Sejl kortere ture og prøv så vidt muligt at planlægge sejlads i roligt vejr.

    Lyde og larm ombord

    Nogle dyr reagerer voldsomt på lyde ombord og et blafrende sejl kan skabe utryghed. det er også et spørgsmål om tilvænning og du kan komme langt ved selv at udstråle ro og tryghed. det smitter af på dit kæledyr og det vil efterhånden finde ro - selv i larm og bølgegang.

    Hvordan kommer dit dyr “på toilettet”?

    Når du sejler med hunde, kan du vælge at lære dem at besørge på måtter af kunstgræs. Men det kan blive noget rod, særligt hvis sejladsen er urolig. Hvis du i stedet sørger for at gøre dine sejlture kortere (4-5 timer) og tager nogle gode ture med mulighed for bevægelse for din hund, er det oftest ikke noget problem for hunden at holde sig.

    Hvis du sejler med din kat, er det ganske simpelt - du kan bare medbringe en kattebakke og sørge for at katten har adgang til den.

    Indretning ombord

    Sørg altid for at der er skygge til din hund eller kat. Ligesom du skal sørge for adgang til frisk vand i en stabil skål. Det er særligt vigtigt, når du sejler i varmen og skal have fokus på at undgå dehydrering både for besætningens tobenede og firbenede.

    Hvordan skal du tage hensyn til andre sejlere?

    Når du har dit kæledyr med ombord, skal du begrænse generne for andre sejlere mest muligt. Du vil møde mange sejlere, der ikke ønsker at have en hund, der krydser dækket i tide og utide. Er der tale om en mindre hund eller kat, kan du nemmere bære den i land, hvis du ligger udenpå andre både. Men hvis du sejler med en større hund og det ikke er muligt at bære den i land, er det en god idé at gå i dialog med de både, du ligger udenpå. En løsning kan være at I rykker rundt, så I ligger inderst og derfor nemt kan komme i land med hunden. En anden løsning kan være, at I lægger skridsikre måtter på nabo-bådene, når jeres hund skal i land.

    Nogle hundeejere bruger en form for sokker til deres dyr, så de undgår at ridse dækket med kløerne. Det er dog de færreste dyr, der vil acceptere at have sokker på.

    Hvad hvis min hund gør meget?

    Hvis I har en hund med på sejltur og den gør meget, kan det være, at I skal overveje ikke at ligge i havne, med mange andre både, men derimod vælge havne med plads til, at I kan lægge jer lidt afsides. En løsning kan også være, at I kan ligge for anker og sejle i land med en mindre jolle eller SUP-board.

    Generelt er kommunikation og dialog altid vejen frem - også når det gælder hensyntagen til andre sejlere i forhold til de kæledyr, som I har valgt at tage med ombord.

    Hvor kan du finde mere viden?

    Hvis du vil finde inspiration og viden til at sejle med dine dyr ombord, kan du læse med og stille dine egne spørgsmål i facebookgruppen “Vi med båd og hund”. 

    Læs mere om, hvordan du får et pas til dit dyr, så du lovligt kan sejle med det udenfor Danmarks grænser: Fødevarestyrelsen - Pas til kæledyr 

    Du kan finde viden om vaccinationer, når du vil rejse med dit kæledyr her: Fødevarestyrelsen - Rejse med kæledyr

    Afrunding

    Som du har læst i denne artikel, er det ikke umuligt at tage dit kæledyr med på sejltur. Det kræver planlægning og forberedelse, men det er det hele værd. Du skal være særligt opmærksom på, hvilke vaccinationer det kræver at sejle udenfor Danmark og du skal i god tid have styr på et pas til dit kæledyr.

    Heldigvis vil de fleste dyr bare gerne være en del af flokken, og det er de i den grad, når de er ombord med hele familien. Det hjælper til at skabe den sikkerhed og tryghed der skal til, for at sejlturen bliver en succes.

    Hvad skal du have styr på inden afgang

    • Dyrepas
    • Vaccinationer
    • Skridsikre måtter
    • Et bræt der kan fungere som gangbro
    • Redningsvest i en passende størrelse
    • Vand- og madskåle med stabil bund, så de ikke glider rundt.
    • Eventuelt en sele, hvis dit dyr skal spændes fast under sejlads
    .
    Rul til toppen