Sejlads i vores nabolande: Hvad skal du vide og forberede dig på?
Vil du sejle til vores nabolande, men er usikker på, om der gælder særlige regler eller om det kræver særlige forberedelser, så kan du finde svarene i denne artikel.
Vil du sejle til vores nabolande, men er usikker på, om der gælder særlige regler eller om det kræver særlige forberedelser, så kan du finde svarene i denne artikel.
Sejlads i vores nabolande åbner døren til en verden af eventyr og oplevelser. Fra Sverige til Norge, Tyskland til Polen byder vores nabolande på en bred vifte af sejloplevelser. Denne artikel vil guide dig gennem de praktiske aspekter ved at udforske vores nabolande og hjælpe dig med at planlægge din sejltur.
Sverige er en oplagt og populær sejldestination for mange danske sejlere og det er der mange gode grunde til. I Sverige har du mulighed for at opleve både skærgård og havnebyer.
Inden du kaster dig ud i at samle på gode sejloplevelser i Sverige, er der nogle vigtige punkter, som du med fordel kan orientere dig i.
I Sverige er der i modsætning til i Danmark “allemandsret” som betyder, at du må fortøje din båd midlertidigt og gå i land de fleste steder. I nationalparker og naturreservater gælder dog andre regler. Allemandsretten giver dig mulighed for at opleve små øer, lægge til ved klipper og opleve steder med smuk natur og dyreliv.
Promillegrænsen til søs er i Sverige 0,2.
Ligesom i Danmark skal du også i Sverige have redningsveste med til alle ombord.
Du skal sætte dig ind i hvilke kanaler, der kommunikeres på i det område, du sejler i, så du altid kan få kontakt via din vhf-radio. Kanal 16 fungerer som nødkanal ligesom i Danmark.
Hvis du ønsker at finde kanaler for forskellige dele af Sverige, kan du finde dem her.
Når du sejler i den svenske skærgård, er det udover opdaterede søkort afgørende at medbringe et godt anker, nogle gode liner, kiler til at kunne lægge til ved klipperne og en hammer til at slå kilerne godt fast.
Det er også en god idé at anskaffe dig en bøjekrog til at fortøje med, da du ofte møder agterfortøjninger i stedet for pæle i de svenske havne.
I de fleste velassorterede marinebutikker, kan du bytte de blå Campingaz 3 kilo gasflaske til en ny.
På nogle tankstationer er det også muligt. Det kan være en god idé at medbringe en ekstra gasflaske, så du er dækket ind, hvis du er langt væk fra en marinebutik og pludselig løber tør for gas. Sverige bruger nemlig deres eget system og i modsætning til de fleste andre af vores nabolande, kan du ikke bytte den gule Kosangas her.
Du kan finde frem til forhandlere i Sverige og se hvilke typer gasflasker du med sikkerhed kan bytte her:
Sverige har strenge regler for spildevandshåndtering. Du skal have en korrekt fungerende holdingtank til dit toilet ombord og det er forbudt at tømme din holdingtank i havet. Holdingtanken kan tømmes ved pumpeanlæg i havnene.
Skærgården kan være udfordrende at navigere i, især for de uerfarne, så det er en god idé at konsultere opdaterede søkort og lokal viden. Er du i tvivl, så sørg for at sejle i de vanskelige områder i dagslys og hav et besætningsmedlem i stævnen til at holde udkig.
Ligesom ved sejlads i Sverige, er der mange smukke oplevelser og steder at besøge i Norge.
Inden du kaster dig ud at samle på gode sejloplevelser i Norge, er der nogle vigtige punkter, som du med fordel kan orientere dig i.
Den 1. juni 2023 blev der i Norge indført lovkrav om at have et særligt bevis, hvis man er fører af en båd, der kan sejle mere end 50 knob. Her du kan læse mere om højhastighedsbeviset og også finde information om, hvorvidt du er fritaget på grund af tilsvarende kompetencer:
Er du født den 1. januar 1980 eller senere som du som minimum have et bevis på at du har taget “båtførerprøven” for at styre en båd på over otte meter eller med mere end 25 hestekræfter. Hvis du har et tilsvarende eller højere certifikat fra et EU-land, accepteres det selvfølgelig også.
Promillegrænsen for sejlads i Norge er 0,08.
Ligesom i Danmark og Sverige, skal du også i Norge have redningsveste med til alle ombord.
Du skal sætte dig ind i hvilke kanaler der kommunikeres på i det område, du sejler i, så du altid kan få kontakt via din vhf-radio. I Norge bruges kanal 16 på samme måde som i Danmark og det er derfor her du kalder efter hjælp, hvis du er i nød. Du kan også kalde 120 på din telefon, hvis du har en nødsituation på havet.
I Norge er det ikke muligt at bytte den blå Campingaz 3 kilo gas til en ny. Her er det derimod muligt at bytte din gasflaske, hvis du bruger 5 eller 10 kilo Kosangas.
Du kan dog være heldig at finde et sted, hvor de vil og kan fylde din eksisterende Campinggaz 3 kilo gas.
Holdingtanken kan tømmes ved pumpeanlæg i havnene. I Norge må man dog godt tømme sin holdingtank, hvis man er mere end 300 meter fra land. Der er visse undtagelser, som du skal sætte dig ind i, inden I tømmer jeres holdingtank.
Når du sejler i Norge og i det hele taget i nye farvande, skal du sørge for at have opdaterede søkort.
Tyskland har en alsidig kystlinje, der strækker sig langs Østersøen og Nordsøen, og er en spændende destination for sejlere. Inden du tager på din sejltur til Tyskland, er der nogle vigtige overvejelser:
Sejlads i mange af de europæiske kanaler - herunder kanaler i Tyskland - kræver et særligt bevis, som giver dig kompetencer til at kunne overholde regler om særlige signaler, vigepligt, afmærkninger med mere. Du kan læse mere om kanalbeviser og se om din planlagte destination kræver at du tager et kanalbevis her:
Promillegrænsen når du sejler i Tyskland er 0,5.
I Tyskland skal der være en passende redningsvest til alle ombord.
Du skal sætte dig ind i hvilke kanaler der kommunikeres på i det område, du sejler i, så du altid kan få kontakt via din vhf-radio. I Tyskland bruges kanal 16 på samme måde som i Danmark og det er derfor her du kalder efter hjælp, hvis du er i nød. Det er også på kanal 16 du får vigtige meddelelser om vind og vejr.
I Tyskland er det muligt at bytte Campingaz 3 kilo flasker, så hvis du anvender den type, behøver du ikke at medbringe regulator eller tænke i andre løsninger.
Hvis du skal finde frem til en forhandler, hvor du kan bytte, kan du søge den frem via dette link:
Når du sejler i Tyskland gælder de samme regler som i Danmark. Du skal tømme din holdningtank ved hjælp af et anlæg i havnene. Hvis ikke det er muligt, skal du 12 sømil eller mere fra land, før du må tømme din holdingtank i havet.
I Tyskland har du mulighed for at sejle i floder og kanaler. Sørg for at undersøge, om de stræk du vælger at sejle, kræver særlige certifikater.
Når du sejler i Tyskland, vil du ved den tyske kyst mod Nordsøen opleve, at tidevandet er meget kraftigt. Det skal du tage højde for, når du planlægger din sejlads. Du kan enten bruge tidevandstabeller eller anskaffe dig et system til din kortplotter, som viser tidevandet. Den sidste løsning er naturligvis den nemmeste.
Polen har en smuk kystlinje langs Østersøen, og det er et fascinerende sted at udforske for sejlere. Inden du begiver dig ud på din sejltur til Polen, er der flere vigtige overvejelser:
Det er ikke muligt at finde mange nedskrevne regler for sejlads i Polen. Du kommer derfor langt med at overholde de regler du kender fra Danmark og ved at spørge fx havnefogederne, om der er noget, du skal være særligt opmærksom på.
En regel som dog er god at kende, handler netop om den første kontakt til havnefogeden. I Polen skal du kalde havnene, inden du anløber dem. Du kalder dem på kanal 16 eller den kanal, der står angivet i søkortet.
Promillegrænsen når du sejler i Polen er 0,2.
Du skal sætte dig ind i hvilke kanaler der kommunikeres på i det område, du sejler i, så du altid kan få kontakt via din vhf-radio. I Polen bruges kanal 16 på samme måde som i Danmark og det er derfor her du kalder efter hjælp, hvis du er i nød. Det er også på kanal 16 du får vigtige meddelelser om vind og vejr.
Tjek dine søkort inden du sejler til Polen. De fleste søkort vi bruger i Danmark dækker Baltic Sea-området og det omfatter kun dele af Polen.
I Polen er det ligesom i Tyskland muligt at bytte din 5 kilos Campingaz til en ny. Du kan finde frem til en forhandler via dette link.
Når du sejler i Polen, må du tømme din holdingtank i havet, når du er 12 sømil eller mere fra land. Ellers skal du benytte dig af anlæggene i havnen.
Hvis du stikker mere end 1,6 meter, kan du have vanskeligheder ved at komme ind i visse havne i de indre farvande. Sørg derfor for at tjekke havnene inden du anløber.
Med denne oversigt over særlige forhold for sejlads i Sverige, Norge, Tyskland og Polen, håber vi at I føler jer bedre klædt på til at sejle udenfor Danmarks grænser. Vi holder løbende denne guide opdateret, så send os endelig et tip, hvis du har erfaringer, som du gerne vil dele med os og andre sejlere i Danmark. Erfaringsudveksling er afgørende for at flere får gode oplevelser på havet og tør at udvide området for hvor langt vi tør at sejle.