Sejlads med børn

Guide til at sejle med teenagere

Når børnene bliver større og livet med vennerne trækker, kan det være svært at få dem med ombord. I denne artikel får du otte råd til at få teenageren med på sejltur

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 29. juni 2021
Sejlads med teenagere

Teenager ved roret.

De ellers så sejlglade børn, som vokser og pludselig er teenagere, kan være svære at få med ombord. Det er ikke altid familien er enige om, hvordan en ferie skal tilbringes. I stedet for at acceptere at båden sejles uden teenagere ombord, kan du arbejde på at gøre det attraktivt for dine teenagere, så de vælger sejlturene til.

Mine teenagere har været på råd, da denne guide blev skrevet. For hvad skal der egentlig til i et teenager-perspektiv, hvis de skal gide at sejle med familien?

Otte gode råd til at sejle med teenagere

1. Giv dine teenagere ansvar

Ansvar får os til at vokse og gør, at vi lander bedre i en situation. Det gælder også for teenagere. Lad dem derfor tage ansvar både i planlægning og i sejlads. Motivationen vokser, når de inddrages og indgår i vagtplaner på lige fod med jer. Deres rolle ombord er vigtig og det skal de kunne mærke. Lad det derfor være et fælles projekt at sejle.

2. Tag din teenager med på råd

Det er altid en god idé at tage din teenager med på råd. Spørg ham eller hende, hvad der skal til, for at sejlturen bliver et hit for dem? Lad dem lave en ønskeliste over den perfekte sejlerferie og gennemgå listen sammen. Det er ikke sikkert, at alle ønsker kan opfyldes, men I kan snakke jer frem til de vigtigste ting.

3. Accepter at wifi spiller ind på humøret

Når vi tager vores teenagere med ombord, fjerner vi dem samtidig fra deres verden. En verden hvor deres online liv også fylder en del. Du kan derfor lige så godt acceptere, at hastigheden på wifi påvirker humøret ombord. Heldigvis har de fleste havne godt wifi og det kan godt betale sig at sige ja og acceptere at der ind imellem lukkes ned og streames. Det påvirker stemningen ombord positivt.

4. Giv plads til det spontane … og drop planerne

Drop planerne og giv plads til at gribe de oplevelser, der opstår. Måske kommer der en båd med andre teenagere sejlende ind i havnen netop den dag I har planlagt at sejle videre. Det er ærgerligt. Giv derfor plads til det spontane.

5. I holder ferie - hæng ud og slap af

Teenagere gider ikke at skynde sig, når de endelig har fri. Så lad være med at lade jeres sejlerferie være én lang transportsejlads. Lad dem sove længe og start sejlturen med dem sovende ombord, hvis de trænger til det. Inddrag dem, når der behov for det. Men lad være med at have for travlt. Her kan vi faktisk lære en masse af dem. Hæng ud og slap af.

6. Sejl efter din teenagers behov og interesser

Hvis dine teenagere ombord er vilde med en bestemt sport, så lad det være udgangspunktet, for hvilke havne i vælger. Er der en skaterpark eller en basketbane i nærheden, vil det skabe lykke ombord hos teenageren, hvis det er favorit-interesserne. I kan eventuelt lade jeres teenagere researche lidt inden, så er de med i planlægningen af rute og er involveret i hele processen.

7. Husk udstyr

Sørg for at have udstyr med til udendørs vandsport. Når I ligger for anker, er det lykken at kunne sejle ud i det blå på et SUP eller tage gummibåden med fiskestang ombord og komme væk fra familien et lille stykke tid. Husk dykkerfødder, snorkel og dykkerbriller.

8. Venner er altid velkomne

Når vi tager vores teenagere med ombord, tager vi dem væk fra deres venner. Men hvad nu hvis vi hiver vennerne med? Det er et hit! Uanset hvor stor (eller lille) din båd er, er det en god idé at tilbyde at teenageren må have en ven med. Hvis ikke der er sovepladser nok, kan I løse det ved at have et telt med, som din teenager og ven kan sove i. Hvis ikke det er venner, der er vant til at sejle, skal I selvfølgelig planlægge strækkene efter det, men det hele løser sig og I får en glad teenager ombord.

En tur på paddle boardet væk fra familien, kan give ny energi.

En tur på paddle boardet væk fra familien, kan give ny energi.

Det er fantastisk at have teenagere med på ombord. Det er nu, de kan løfte alle opgaver ombord og I kan indgå i et samarbejde omkring det at sejle båden. Deres venner løber ingen steder og de kan nemt genoptage deres sociale liv efter en familiesejlads.
Men I har haft dem tæt på og jeres relation vil blive styrket af det.

.
Rul til toppen