Sejlads med børn

6 gode råd: Sådan kommer I i gang med at sejle som familie

Drømmer du om at tage din familie med på sejlerferie? Så læs med her, hvor du får seks gode råd, til at forberede jer på livet som sejlerfamilie.

Af: Cille Rosentoft - senest ajourført d. 1. juli 2021

Mange børnefamilier har opdaget glæden ved at sejle. Der er flere og flere uden sejlererfaring, der har lyst til at holde ferie og nyde livet på havet. Der kan dog være svært at tage skridtet fra sejlerskolen og til at tage familien med i en båd med sig selv som skipper.

Sejlerferie med familien byder på nærhed og tid.

I denne artikel får du en guide til, hvordan du bedst kommer i gang med at sejle med familien. Du kan bruge den uanset om du er vokset op i en sejlerfamilie, men aldrig har sejlet med din egen. Eller hvis du har sejlet et par år og nu vil have familien med ud. Den er også til dig, der er helt grøn, men gerne vil i gang med at sejle med familien ombord.

Det er afgørende, at I ikke kommer ud på for dybt vand fra starten. Det skal være en god oplevelse og alle skal føle sig trygge. Ved at tage små skridt, er der næsten garanti for at sejlerlivet vil vokse på hele familien og fremtidige sejladser bliver en succes.

6 gode råd til nye sejlerfamilier

Råd 1

Tag et duelighedsbevis eller sørg for at øve en masse praktisk sejlads, inden du tager hele familien med ombord. Når du står ved roret med din familie ombord, er det vigtigt, at du udstråler ro og gemmer panikken langt væk. Derfor er det altid en fordel at have øvet og øvet, inden det virkelig gælder.

Råd 2

Tag familien med i havnen og lad dem deltage i det praktiske arbejde mens båden ligger stille. Spis aftensmad ombord, fang fisk på broen og inddrag dem i hvordan man fylder vand på, hvordan motoren tændes og hvordan man kommer rundt på båden uden at slå sig.

Råd 3

Når familien er ved at være klar til at sejle ud, så aftal hvem der gør hvad, inden I sejler. Hvem står for at få fendere ind, hvem tager fortøjningerne og hvor skal de mindste børn sidde, så de ikke er i vejen. Jo tydeligere I får defineret rollerne ombord, jo hurtigere falder alle til.

Råd 4

Lad de første mange ture være småture. I kan sejle ud af havnen og kaste anker, tage en badetur og drikke en sodavand og så sejle ind igen. Så får hele familien oplevet at det at sejle, er en hyggelig aktivitet, der samler familien. I får også øvet at komme ind og ud af havn som familie og alle får trænet netop deres rolle.

Råd 5

Når I skal planlægge længere ture med overnatning ombord, er det god idé at sove på båden, mens I ligger i jeres egen havn først. Sørg for at skabe gode rutiner ombord, der skaber tryghed for hele familien.

Råd 6

Husk altid at lade det svageste led fylde i planlægningen. Ingen får noget ud af at sejle otte timer i streg, hvis børnene skriger de sidste fire timer. Giv det tid, så vil alle lande godt i sejlerlivet.

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at komme i gang med at sejle med familien. Men tag et lille skridt ad gangen, så vil du opleve, at I pludselig er klar til at sejle længere stræk. Det er det hele værd, for de oplevelser du kan få med din familie ombord, kan ikke sammenlignes med noget andet.

Husk også på, at hvis de voksne er trygge ombord, så bliver børne-besætningen det også. Start derfor med selv at føle dig tryg. Øv dig på de ting, du har svært ved og lad være med at kaste familien ud i noget, som du ikke er 100% sikker på.

God tur. Vi ses på havet.

.
Rul til toppen