Klasseorganisationer | Windsurfing

Windsurf

DANSK BRÆTSEJLER ORGANISATION | Internationale klasser

10. januar 2022

Hvem er vi?

Dansk Brætsejler Organisation er en klasseorganisation for kapsejlere inden for windsurfing. DBO er ikke en traditionel klub, men en overbygning til de lokale sejl- og surfklubber. Vi arrangerer aktiviteter over hele landet, men står aldrig selv for afviklingen – det gør klubberne altid.

I dag arbejder DBO primært for kapsejlere, som ønsker lidt mere udfordring, end de kan få ved klubbens lokale arrangementer. Samarbejdet foregår i et tæt samarbejde med Dansk Sejlunion og klubber. Dette arbejde er meget velfungerende, og vi ønsker derfor at udvide vores virke til hele brætsporten.

DBO er p.t. opbygget omkring en række udvalg, som er aktivitetsbestemte. Vi har bl.a. et kurs-regatta/slalom-udvalg og et wave/freestyle-udvalg. Disse udvalg har hver udpeget en formand, som sammen med DBOs formand og kasserer udgør DBOs bestyrelse.

Kursregatta og Slalom

Kursregatta og Slalom tilhører racing disciplinerne. Navnet kursregatta dækker over upwind-kapsejlads, mens slalom er downwind-kapsejlads. Klasserne er sejlads med høj hastighed, selv i lette forhold. Det er en udfordrende klasse med høj hastighed og teknik.

Kursregatta

Kursregatta er kapsejlads, hvor man sejler upwind til et topmærke og dernæst tager banen downwind. Teknik og taktik er blandt de afgørende elementer. Den primære discipling er windfoil, men den tidligere formula-klasse kan også deltage.

Windfoil er i form af One-design klassen iQFoil på det Olympiske progran fra 2024.

Open Fun

Open Fun klassen er rettet mod sejlere som vil i gang med kapsejlads, evt. kun har en enkelt dag til rådighed, eller endnu ikke er helt klar til at deltage i ranglisten. Alle kan deltage i Open Fun, sejladserne afvikles sammen med Formula stævnerne.

Slalom Windsurfing

Slalom er downwind kapsejlads, hvor fart og teknik er afgørende. Der bliver konkurreret i Slalom fra det blæser frisk vind, og det er DBOs målsætning, at der sejles slalom ca. halvdelen af tiden i Racing. I Slalom konkurreres der i fleets, hvilket vil sige store heats. Slalom foregår på en kortere bane end Formula og er præget af action og nerve. I Slalom er der ingen udstyrsbegrænsninger, og der må sejles på Formula- eller custom boards.

Wave og Freestyle

Wave Performance

Wave Performance er en show disciplin, hvor der sejles i heats efter eliminationsprincip. Scoringen i Wave Performance vurderes på et antal variationer i fx loops og et antal waverides. Bedømmelsen i Wave Performance er baseret på sejlernes tekniske præstation og variation. Alt efter de aktuelle forhold vedtager konkurrencekomiteen et ønsket antal hop og waverides. Fx kan sejlerne blive vurderet på de 2 bedste bølger og 3 bedste hop. Desuden sættes der en faktor, hvor hop fx kan blive ganget med en faktor på 2 og waverides med en faktor på 3. For at deltage i Wave Performance skal man mestre sejlads i store meterhøje bølger i brændingen og kunne basic som fx hop og waveriding.

Freestyle

Freestyle har internationalt gennemgået en uhyre udvikling i de seneste år. Freestyle kan betegnes som en parallel disciplin til wave med dens show og publikumsvenlige karakter. Ligesom i Wave Performance konkurreres der efter eliminationsprincip. Bedømmelsen foregår sådan, at en sejler har et antal chancer på hver halse for at vise sine moves. Derefter scores der ikke. Det lægger et øget pres på deltagerne for at lave de sværeste ting fra deres repertoire fra heatets begyndelse. I Freestyle tæller det tekniske niveau og variationen i moves. For at deltage i freestyle skal man kunne nogle basic freestyle manøvrer – eller forsøge dem. Der bliver ikke bedømt efter fx sejlsving eller jibes.

Raceboard, Kona One

Raceboard / Kona One

Raceboard / Kona One stævnerne henvender sig til alle, der har lyst til at deltage i en hyggelig og afslappet kapsejlas, hvor man sejler uanset om det blæser eller ej. Til stævnerne vil der ofte både være ældre Raceboards, nye Kona og RS One boards repræsenteret, men fælles for det udstyr, der bliver anvendt er, at brættet har sværd, men ellers er der frit valg på alle hylder om, hvilket board og rig man vil anvende.

Såfremt der er mere en 5 sejlere fra samme One Design klasse til start, vil der udover resultatet for longbordklassen gennerelt også blive opgjort en separat klasse resultat. I praksis betyder det at Kona sejlerne, der som ofte er godt repræsenteret til stævnerne, vil få opgjort et separat klasse resultat, og det tilstræbes også, at stævnerne bliver afviklet efter de gældende regler for Kona klassen.

Til flere af de danske stævner vil det tillige være muligt at leje en komplet Kona-One og man har derved muligheden for at prøve kræfter med One design racing i sin reneste form:

Kona One

Kona One er en entype windsurfing klasse, hvor der anvendes et langt og relativt smalt board med sværd som kan sejles af alle der mestre de mest basale windsurfing kundskaber.

Kona-One genvækker en kultur og konkurrenceform, som forsvandt med de gamle one-design discipliner. Oprindeligt var det ikke unormalt, at 2-300 mand stillede op på ens udstyr i konkurrencer. I disciplinen Kona-One er det udelukkende sejlerens talent og ikke udstyret, det kommer an på. Selvom Kona-One har sit afsæt i de tidligere one-designs, adskiller board og rig sig i al væsentlighed fra de oprindelige one-designs. Som letvindsboard uden planingsvind ’glider’ den i modsætning til de tidlige longboards, der var mere avancerede at sejle. Pga. en specielt designet hæk løfter Kona-One sig op på en kort planingsflade, når det blæser jævn vind. Med opklappet sværd får boardet egenskaber som et kort board, og riggen kan trimmes i et stort vindspektrum.

Klasserne i Kona-One disciplinen er delt ind i vægtgrupper med en tilhørende sejlstørrelse. Og som den eneste disciplin har Kona-One den regel, at man ikke må pumpe. Tanken er, at man kan komme til stævner, uden at have trænet sin styrke. Derimod er teknik og taktik det afgørende.

Hvor er vi aktive

Vi afvikler stævner i Kursregatta/Slalom og Wave/Freestyle i hele landet. Raceboard/Kona er mest aktive på Sjælland. 

Foruden Dansk Brætsejler Organisations virke er der over 40 klubber, som tilbyder windsurfing og i nogle regioner er der tradition for regionale kapsejladsserier i den såkaldte "Freeride Fun Cup".

Målgrupper

Windsurfing kan dyrkes i alle aldre. De yngste vi ser i DBOs konkurrencer er ca. 12 år, mens de ældste er omkring 60 år. Sommetider konkurrerer de sågar på samme bane.

Talentmassen i DBO er stigende, og vi ser et godt junior- og ungdomsarbejde særligt i kursregatta og slalom.

Kort om boards

Status: Internationale klasse | Board
Besætning: 1 person
Discipliner: iQ Foil, Slalom, Wave, Freestyle, Kona One

.
Rul til toppen

Stævner for begyndere